Může hrát s kýmkoliv, tvrdí o Vondroušové její trenér Kubík. Přítele jí schvaluje

- Jan Šimek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Patří k velikým talentům českého tenisu. Markéta Vondroušová má za sebou obrovský výkonnostní skok a dere se nahoru. Na Roland Garros zvládla kvalifikaci a poprvé v životě si zahraje hlavní část grandslamu. Velkou zásluhu na tom má také její dlouholetý kouč Zdeněk Kubík, který s českou hvězdičkou spolupracuje od jejích 13 let. „Dobře se známe. Prošli jsme si spolu úspěchy i neúspěchy. Užíváme si to tady,“ hlásí Kubík v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět přímo z Paříže.

Začneme zlehka. Jak se tady zatím máte?
Protože Markéta hraje výborně a kvalifikovala se poměrně dost suverénně, užíváme si to tady. Nálada je dobrá. To, co jsme si předsevzali, se splnilo. Takže náš pobyt je zatím velmi pozitivní.

Počasí přeje, ale v sobotu bylo docela dusno…
Každý den je teplo. Už jsme si na to tak nějak zvykli. Naštěstí zatím zápasy, které Markéta odehrála, byly poměrně rychlé, takže až tak nevadilo, že je vedro.

Markéta trénujete s krátkou přestávkou od jejích 13 let. Co je nejdůležitější prvek toho, aby se vaše spolupráce nestala stereotypní? Aby zkrátka nezakrněla.
To je dost záludná otázka. Ani nevím, co na to odpovědět. Spíš tam vidím pozitiva, že se dobře známe. Převažuje to, že Markéta pro mě není nikdo nový, na koho bych si musel zvykat a čekat, v jaké situaci, bude jak reagovat. Za těch pět let jsme si prošli už různými stavy a náladami.  Oba tak nějak víme, jak ten druhý reaguje, když má dobrý den, špatný den a podobně. Z tohoto směru je to pro mě výrazně jednodušší. Jsem za to rád, protože si myslím, že mě Markéta už nemá v jakémkoliv směru moc čím překvapit. Prošli jsme si i neúspěchy. Jakoby koncem, ale i úspěchy. Pro mě je to někdo, koho výborně znám. Máloco mě dokáže překvapit a myslím, že z její strany je to podobné.

Takže díky tomu dokážete odhadnout, jak se v dané situaci zachovat?
Přesně tak. Pro mě to je určitě výhoda. I tím, že procházíme nějakým obdobím. Že to nezačalo v pětadvaceti letech, ale ve třinácti, kdy se člověk hodně vyvíjí. U vývoje Markéty jsem byl poměrně dlouho, takže to vnímám obecně jenom pozitivně.

Dá se říct, že jste tenisovým otcem Markéty...
Absolvovali jsme nějaké turnaje už ve třinácti letech, což je poměrně brzo. Ještě u holky je to asi jiné než u kluka. Když jede malá holka někam se starým dospělým chlapem a není to nikdo z rodiny, je to samozřejmě těžké. (smích) Myslím si, že se to k tomu dá trochu přirovnat. To je asi normální.

Jak si užíváte poslední měsíce, kdy jde Markéta nahoru? Vyhrála už 50 zápasů…
Přiznám se, že to nepočítám. V pátek jsem to tady ale někde zaslechl, že to bylo údajně padesát. Nevím, jestli to byl ten páteční zápas, nebo už čtvrteční, ale je to samozřejmě výborné. Jsem za to strašně rád. Furt se budu opakovat, protože se všude zmiňuje její zranění, takový návrat nikdo nečekal. Kéž by to vydrželo co nejdéle. Jsem hlavně rád za to, že hraje dobře. Jedna věc je, že vyhrává turnaje, ale já mám největší radost z toho, jakým stylem hraje na kurtě. To se mi líbí, a proto si myslím, že to ještě nějakou dobu stoupat bude. Těžko odhadnout, kde se to zastaví. Jednou musí být přijít doba, kdy už z toho bude unavená, a něco se nepovede.

Nebojíte se, že to může přijít teď na Roland Garros?
Nebojím se, protože to přijde u každého hráče, pokud tedy bude jeho kariéra nějakou dobu trvat. Víceméně se dá říct, že by to nenastalo jen ve chvíli, kdyby vystoupala na pozici světové jedničky. Jinak musí přijít nějaká doba, kdy se nebude tolik dařit. Tím, že stoupá na žebříčku, pohybuje se na čím dál větších a silnějších turnajích. Pak je i konkurence větší a větší, takže to dojde do stavu, kdy bude hrát od prvního kola s výbornými hráčkami. Pak už je to těžké pro každou tenistku na vysoké úrovni.

Markéta se tenisově ohromně posunula, přesto na mě stále působí skromně. Vypadá, že je nad věcí. Je to tak?
Díky zápasům má vysoké sebevědomí, nicméně si myslím, že když jde na kurt, vždycky tam jde s jistou pokorou. Není to tak, že tam jde suverénně a říká si: Určitě s nějakou hráčkou neprohraju. Vždy tam jde s tím, že to bude těžké. Zvládá to dobře. Myslím si, že má zdravé sebevědomí, ale ne přehnané. Není dobré, když je toho až moc. Pak by přestala přemýšlet nad tím, že se nemůže nic stát. Chodí tam s tím, že utkání bude těžké. Když je pak lehčí, tím líp.

V kvalifikaci to byla z její strany jízda! Až na drobné komplikace v závěru třetího utkání prošla do hlavní části bez ztráty setu…
Je to úžasné! Tím, co předvedla v poslední době – vyhrála v Bielu a stovku v Trnavě, se dalo předpokládat, že by kvaldou mohla projít i tím nasazením. Byla vysoko nasazená, takže nemohla potkat nikoho podobně vysoko postaveného v kvalifikaci. Znovu říkám: Bylo trochu očekávané, že postoupí. Samozřejmě, výsledky byly nakonec až neuvěřitelné. Třeba ve druhém zápase bylo skóre jednoznačné, trochu si ale myslím, že neodpovídalo tomu, jak bylo utkání náročné, protože její soupeřka hrála klasický antukový tenis – lifty odzadu a podobně. Bylo to 6:0 a 6:1, ale každá výměna se hrála. Někdy dáte někomu 6:0, 6:1, že je to fakt na jednu bránu, kdežto tady si musela uhrát každou výměnu. V prvním setu to bylo 5:0, ale jestli si dobře vzpomínám, klidně to mohlo být i 3:2. Zápas nebyl vůbec lehký, jak to možná zpětně vypadalo. V pátek jsme to taky nechtěli podcenit. Letos spolu holky už jednou hrály a byla to bitva. Hrálo se na tvrdém povrchu v hale. Antuka je něco jiného. Markéta to od začátku zvládala výborně. Že na ni nakonec padla nervozita, to je normální. Bylo to první finále kvalifikace na grandslamu. Za cíl bylo kvalifikovat se a asi to na ni v určité chvíli dolehlo. To se prostě stane. Není jediná, podobně to dolehne skoro na všechny. Je totiž velký rozdíl prohrát ve finále a kvalifikovat se. Markéta to ale na konci bravurně zvládla. Zápas ubojovala. Trochu se jí nedařilo na servisu, ale měla úžasné výměny, kdy to fakt vybojovala.

Markéta dokáže zlomit na svou stranu i zápasy, ve kterých se jí nedaří. To je další pozitivní signál…
Letos bylo zápasů, které byly těžké až do konce, hrozně moc. Markéta otáčela druhé sety z nepříznivých stavů. To můžete otočit jen tak, že máte velkou vůli a musíte bojovat až do konce. Třeba trochu čekat, že ten druhý vám může trochu pomoct a ve hře povolit jako tomu bylo ve finále v Bielu. Podobných utkání se sešlo víc. Málokdy je to s dobrými hráčkami úplně jasné. Vždy přijde nějaký zádrhel, kdy se vám něco nepovede, naopak druhé straně se extrémně zadaří a vy musíte za vítězstvím jít. Tohle ona umí. Posunula se v tom. Nejen tenisově, ale i z pohledu vůle udělala významný krok.

V hlavě je tedy silná?
Určitě. Jde si víc za vítězstvím. Opakujeme se, ale pomáhá jí zápasové sebevědomí. Zažila duely s výbornými hráčkami a dokázala je porazit. Nevím, na koho by měla jít s tím, že by si sama vnitřně myslela, že nemá šanci. Dá se říct, že v dnešní době, když hraje dobře, může hrát s kýmkoliv.

V prvním kole vyzve Markéta Francouzku Hesseovou, která dostala divokou kartu. Znáte domácí tenistku?
Znám ji. Poprvé jsem ji viděl před čtyřmi, pěti lety, kdy jsem ještě trénoval s někým jiným. Dá se říct, že je to dobrý los z pohledu žebříčku. Na druhou stranu je to první zápas v hlavní soutěži. Hesseová je navíc Francouzka a podceňovat domácí hráčky ve Francii se nikdy nedá. Co takhle kolem chodíme, když někde hraje Francouz, vždy je kolem ohromný kotel lidí. Strašně jim fandí, takže to bude nepříjemné. Markéta se s tím bude muset poprat, protože publikum asi nebude na její straně. Francouzští diváci ženou hráče hodně dopředu. Krotil bych vášně, protože to vypadá, že Markéta skoro musí vyhrát. Já to tak ale nevidím, protože jsou tady i další okolnosti. Musí k tomu přistoupit zodpovědně a soustředěně, což určitě udělá. Bude potřeba hrát naplno. Jednoduchý zápas to nebude.

Už jste nasáli atmosféru zdejšího grandslamu?
Užíváme si to. Paříž je pro nás specifická. Byl to náš první grandslam, který jsme spolu absolvovali. Markétě bylo tehdy čtrnáct let a došla rovnou do semifinále. Jeli jsme sem s tím, že bychom chtěli uhrát kolo. Když už jedete na první grandslam, nedáváte si příliš vysoké cíle. Potkali jsme se tady hráčky, které jsme do té doby na turnajích nepotkali. Tím je to specifické. V Paříži se jí prostě obecně daří. Už ve čtrnácti tady hrála výborně. Sedí jí balony. Vždy tady podávala dobré výkony. Další rok, kdy jsem u toho nebyl, byla znovu v semifinále. Vím, že si tady věří. Cítí se dobře.

Kdyby se historie opakovala a bylo z toho poprvé mezi dospělými rovnou také semifinále, asi by se nikdo nezlobil, že?
To ano, ale upřímně jsem ani nekoukal, na koho jde dál, kdyby vyhrála. Každý zápas na grandslamu je vždy těžký. Je spousta hráček, které se na grandslamech trápily, i když výkonnost měly. Jak se s tím popere? Je to její první grandslam a já doufám, že jich má před sebou ještě spoustu. Jakékoliv kolo tady uhraje, a i kdyby neuhrála, dá se turnaj hodnotit pozitivně. Nějaké věštby, kam až dál… Je důležité být nohama na zemi.

Co tady děláte ve volném čase mimo tenis?
Zatím jsme opravdu čas trávili víceméně pořád na kurtech. Kromě prvního dne Markéta hrála zápasy. Po nich chodíme trénovat, takže jsme se na hotel dostali až večer. Máme hotel, kde vidíme na Eiffelovku, která je kousek. Udělal jsem si procházku. Vypadá, že je blízko, ale šel jsem asi čtvrt hodiny pěšky. Došel jsem k Eiffelovce a zpátky. Jinak jsme nic jiného zatím nestihli. Jeden den Markéta skončila dřív, ale Honza Šátral zrovna hrál finále kvaldy, takže jsme ho šli podpořit. Prohrál po třech hodinách, takže jsme tady byli až do večera a nikam se nepodívali. Snad nějaký čas ještě bude. Teď přiletěl Markétin přítel. I díky němu se určitě budou chtít někam podívat. Uděláme nějakou procházku.

To jste mi nahrál. Jak se na přílet jejího přítele díváte jako trenér? Byl jste pro, nebo máte z něčeho obavy?
Já z toho mám radost. Podporoval jsem to snad od chvíle, kdy vyhrála první kolo. Už jsme se o tom bavili. Párkrát jsem tohle téma nadhodil, protože je tady přece jen velký tlak a je dobré trávit čas s někým opravdu blízkým. My se samozřejmě známe, ale nejsem rodinný příslušník, a navíc je tady věkové hledisko. Pohybujeme se na dospělých turnajích, kde spousta hráčů a hráček má někoho z rodiny, takže jsem jen rád, že její přítel přiletěl. Nervozita je součástí turnaje. V pátek byla přes den hodně nervózní. Štěpán je fajn kluk a v tomhle směru jí může pomoct. Markéta se odreaguje a nebude myslet jen na tenis. Uvidíme. Je to poprvé na takové akci. Já se toho nebojím. Jsem naopak rád. Chci, aby turnaj strávila s tím, že tady bude šťastná. Nejde o život. (směje se)

Jaký má podle vás Markéta potenciál? Kam až to může dotáhnout?
Už jsem několikrát říkal, že na dvacítku má určitě. Samozřejmě se ale musí sejít spousta věcí. Jestli má i na top deset – musí být zdravá a mít i štěstí. Je mladá a počítám, že má před sebou ještě dlouhou kariéru, takže se jí to určitě může podařit. Když to takhle půjde dál, do dvacítky by proniknout mohla.

Na závěr ještě otázka k Petře Kvitové. Jak vnímáte její návrat?
Samozřejmě jsem to taky nečekal. Nějakou dobu jsem viděl, že se z turnaje neodhlašuje, takže už jsem začal taky přemýšlet, že možná něco takového proběhne. Jsem v očekávání. Hrozně jí přeju, aby uspěla. Pauza byla dlouhá. Trochu bych to přirovnal k Markétě, která měla taky dlouhou pauzu. Nevím, jak dlouho nehrála Petra, ale Markéta stála skoro osm měsíců. Mohlo by to být podobné, i když Petra bude začínat na velké akci. Přeju jí, aby to bylo v pořádku. Nejde o to, jestli vyhraje, nebo prohraje, ale jak se jí po zranění bude hrát s rukou ostrý zápas, jak se to projeví. Myslím si, že to vnímá stejně.

Původní zpravodajství z Paříže

Neděle 28.5.

Los čtyřhry na French Open: V akci bude devět Češek. Veselý bude hrát s Jebavým

Ukázala odvahu a víru. Snad pro někoho budu inspirací, doufá Kvitová

French Open 2017: Vítězný návrat! Kvitová porazila Boserupovou ve dvou setech

Šok! Makarovová smetla jedničku za 82 minut. Musím se najít, ví Kerberová

Slávistka Kvitová zažívá snový víkend. Super, že jste vyhráli titul! vzkazuje fotbalistům

Víc než jen zápas. Slzička ukápla, přiznává Kvitová. S rodinou si zajde na večeři

Může hrát s kýmkoliv, tvrdí o Vondroušové její trenér Kubík. Přítele jí schvaluje

Sobota 27.5.

Probudí Agassi spícího obra? Je to nová kapitola, tvrdí Djokovič

Král Rafa se vrací do Paříže. Urve na Roland Garros desátý titul?

Roland Garros startuje! Kvitová se představí na centrálním dvorci hned na úvod nedělního programu

Hlaváčková si do Francie veze formu jako hrom. Strašně si to užívám, hlásí

Kvitová? Velká hráčka. Všichni se budou divit, tuší Hradecká, kterou opět zbrzdil bolavý krk

Pátek 26.5.

Karolíně Plíškové pomohl Řím. Na jedničku ale nemyslím, tvrdí. Co ukáže v Paříži?

Vondroušová má postup! Byl to sen. Vážím si toho, září

Návrat? Největší vítězství, přiznává Kvitová. Doktor se jí směje

Skvělá zpráva! Kvitová je zpátky, zahraje si v Paříži

Los French Open: Kar. Plíškovou čeká Čeng, Petra Kvitová může narazit na Boserupovou

Kontroverze na Roland Garros! Chtějí nás poslat do důchodu, bouří se veteráni Razzanová a Mathieu

Čtvrtek 25.5.

Kvitová si vyzkoušela trénink na French Open. Její trénink si nenechala ujít ani Šafářová

Nejhorší prohra, kterou jsem kdy zažil, přiznal Šátral po smolném vypadnutí

French Open: Šátral byl dva míčky od postupu, Vondroušová svou soupeřku opět deklasovala, postupuje i Hradecká

Znovu nadělila soupeřce kanára. Tlačila jsem ji od prvního míčku, těšilo Vondroušovou

Takové vítězství je cennější, raduje se Hradecká po postupu do finále kvalifikace French Open

Smitkovou na Roland Garros zradilo podání. Je to pořád stejná písnička, smutnila

Stihne Halepová Roland Garros? V kotníku má poškozené vazy, věří ale v uzdravení

Středa 24.5.

Mám pocit, že se moje forma zlepšuje, pochvaluje si Plíšková před Roland Garros

Ivan Lendl, extravagantní Bethanie i neznámé pravidlo. Pařížská kvalifikace je v plném proudu

Další krok k senzačnímu návratu: Kvitová odletěla do grandslamové Paříže!

Šátral po vydřeném postupu do finále kvalifikace: Dokázal jsem si, že jsem tenis nezapomněl

Ikona ženského tenisu Suzanne Lenglenová se narodila před 118 lety. Její dominance uchvacuje dodnes

Hradecká si do Paříže přivezla i vlastní pekárnu. Jsem tu jako doma, prozradila

Za 38 minut byla z kurtu. Nejrychlejší zápas, co jsem kdy hrála, smála se Vondroušová

French Open: Vondroušová při své premiéře nadělila Podoroské kanára, Šátral postoupil do finále kvalifikace

Jebavý absolvuje grandslamovou premiéru, mezi ženami bude v pařížské čtyřhře sedm Češek

Úterý 23.5.

Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, podotkla

Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

French Open: Pavlásek v kvalifikaci neuspěl, Martincová se Smitkovou postupují

Pondělí 22. 5.

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Los kvalifikace French Open: Vondroušová nasazenou dvojkou, v osudí další tři Češky

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl