Vondroušová má postup! Byl to sen. Vážím si toho, září

- Jan Šimek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Česká hvězdička Markéta Vondroušová na Roland Garros jasně září. Parádně prošla kvalifikací, kde ve třech zápasech neztratila ani set, a poprvé v kariéře nakoukne do hlavní soutěže grandslamu. To pro sedmnáctiletou tenistku, která hraje v parádní formě, rozhodně nemusí být konečná.

Markéto, úspěšně jste zvládla kvalifikaci. Jak se cítíte?
Je to zatím největší úspěch. Byl to sen – dostat se do hlavní soutěže. Ještě k tomu, když je to můj první grandslam, takže si toho hodně vážím.

Odehrála jste tady poměrně rychlé zápasy…
Hrála jsem hrozně dobře. Až teď na mě padla nervozita ve druhém setu, kdy jsem si říkala, že fakt můžu postoupit. Je to svazující. Prohrála jsem si servis, ale soupeřku hned brejkla zpátky, takže to bylo dobré.

Čím si vysvětlujete, že vám to tady jde tak hladce?
Nevím. Hrála jsem tady první grandslam v juniorech a mám na to dobré vzpomínky, protože jsem došla do semifinále. Míče mi také vyhovují. Kurty jsou trochu rychlejší a na mou hru to docela sedí. Cítím se tady dobře.

Co teď? Kam až to chcete dotáhnout?
Doufám, že co nejdál. Vlastně ani neznám los. Teprve se bude losovat, až se dohraje poslední kvalda. Uvidíme. (Los určil, že v 1. kole se Vondroušová střetne s Amandine Hesseovou – pozn. red.)

Dá se postup do hlavní fáze Roland Garros postavit na úroveň vítězství v Bielu?
Kvalda je strašně těžká. Když jsem se koukala na ten list, tak jsem si říkala, že to bude strašně těžké projít. Vyšlo mi to teda neskutečně. Je to pro mě velká věc.

Roste vám díky výhrám sebevědomí hodně nahoru?
Chodím na kurt a nejsem tolik nervózní. Když mám nahráno, hraji docela dobře a věřím si. Teď si docela věřím i na servisu. Poslední gem nebyl úplně dobrý, ale spoustu jsem toho tady už odservírovala, takže si celkově hodně věřím.

V sezoně jste vyhrála už hromadu zápasů. Kam míříte dál?
To nevím, ale doufám, že co nejdál. I pro mě je neskutečné, že to takhle jde. Asi to jednou skončí, ale zatím je to neskutečné.

Utkání máte za sebou enormní množství…
Tolik zápasů jsem snad nikdy nehrála. Určitě je to hrozně moc. Na druhou stranu jsem v Trnavě nehrála ani jeden tříseťák, za což jsem ráda. V prvních dvou zápasech jsem tady na kurtu nestrávila tolik času, takže jsem ušetřila síly. Myslím, že je to pro mě jedině dobře.

Koukáte se na své statistiky?
Spíš se to vždycky dovím, když to někdo napíše. (smích) Ne že bych to nějak studovala. Asi takhle.

Vyrazíte si někam za odměnu?
Máme hotel asi patnáct minut od Eiffelovky, určitě se půjdu podívat. V sobotu mi sem přiletí přítel, takže budu mít trochu změnu.

Líbí se vám zdejší prostředí?
Všichni říkají, že se jim nejvíc líbí Austrálie, ale tu zase já nemám vůbec ráda, protože je to tam strašně veliké. Trvá dlouho, než se někam dojde a podobně. Já to tady mám spojené s prvním grandslamem, takže asi kvůli tomu to tady mám ráda.

Ve Wimbledonu už začnete v hlavní soutěži. Je to velká pomoc?
Určitě. Kvalda je jinak hrozně nabitá. Navíc se to hraje v Roehamptonu, kde to není úplně dobré. Tam by to bylo docela těžké. Takhle půjdu hned na dobré kurty na trávu, což je pro mě lepší.