French Open: Pavlásek v kvalifikaci neuspěl, Martincová se Smitkovou postupují

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Úterní program French Open zahrnuje úvodní kvalifikační utkání další trojice českých zástupců. Adam Pavlásek nepotvrdil roli favorita proti Němci Masurovi, proti němuž neudržel vedení 6:2, 1:0 a prohrál ve třech setech. Tereza Martincová zvládla souboj s Japonkou Sawajanagiovou, jíž porazila ve dvou setech. Tereza Smitková narazila na talentovanou Kanaďanku Andreescuovou, kterou přehrála ve třech setech.

Pavlásek končí hned na úvod

Adam Pavlásek se v letošní sezoně potýkal s četnými zdravotními problémy a po velmi dobrých výkonech na ostravském challengeru Prosperita Open byly jeho poslední výsledky opět rozpačité. Přesun na Roland Garros, kde si loni zahrál hlavní soutěž jakožto šťastný poražený z kvalifikace, tentokrát příliš úspěšný nebyl. V prvním kole narazil na Němce Daniela Masura, proti němuž byl jako druhý nasazený velkým favoritem, ale vedení 6:2, 1:0 s výhodou brejku neudržel.

Masur sice nehrál nijak skvěle, ale Pavlásek hodně chyboval a Němci se na returnu dařilo vypracovávat si výraznou porci brejkbolů, kterých si během zápasu zahrál celkem 15 a 4 z nich využil. Ze své aktivity a horšího Pavláskova výkonu nakonec vydoloval obrat v druhém setu, kdy sice vedení 4:2 neudržel, ale následně po Pavláskově rebrejku získal rozhodující brejk v osmé hře. Pavlásek prohrál druhý set 3:6 a v rozhodující sadě prohrál 4:6, když o osudu utkání rozhodl brejk Masura ze třetí hry.

Martincová postoupila přes Sawajanagiovou

Tereza Martincová si na úvod kvalifikace na Roland Garros zahrála s Japonkou Riko Sawajanagiovou, kterou porazila 6:4, 6:3 a postoupila do druhého kola. V utkání plnila roli výrazné favoritky a i přes mírná zaváhání dokázala svou roli potvrdit.

Česká tenistka neměla ideální vstupy do setů, ale v obou dokázala předvést výtečné obraty. V prvním dějství prohrávala 2:4, ale set vyhrála po čtyřech uhraných gemech v řadě. Ještě výraznější obrat předvedla ve druhém setu, v němž prohrávala 1:3 a pěti gemy v řadě zakončila zápas.

Smitková překvapila kanadský talent

Tereza Smitková letos zatím na první výraznější antukový úspěch čeká a na posledním turnaji v maďarském Dunakeszi jakožto nasazená čtyřka dokráčela pouze do osmifinále. V úvodním kole kvalifikace French Open narazila na Biancu Andreescuovou, teprve šestnáctiletou talentovanou tenistku. Kanaďanka s rumunskými předky na začátku dubna ovládla turnaj ITF v italské Santa Margheritě di Pule a následně ve Fed Cupu překvapila zkušenou Jaroslavu Švedovovou.

Smitková však favorizovanou hráčku překvapila a pokořila ji po téměř dvou hodinách 6:1, 3:6, 6:3. Andreescuová se přitom nadechovala k velkému obratu, ale ve druhém gemu třetí sady nevyužila tři brejkboly a v maratonské hře nakonec Smitková uhájila podání, čímž se nakopla k postupu. Hned vzápětí totiž prorazila soupeřce podání a dokráčela si pro vítězství.

1. kolo kvalifikace - muži

ADAM PAVLÁSEK (97.)[2] - Daniel Masur (GER, 215.) 6:2, 3:6, 4:6

1. kolo kvalifikace - ženy

TEREZA MARTINCOVÁ (144.) - Riko Sawajanagiová (JPN, 214.) 6:4, 6:3
TEREZA SMITKOVÁ (162.) - Bianca Andreescu (CAN, 193.) 6:1, 3:6, 6:3

Původní zpravodajství z Paříže

Pondělí 22. 5.

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Los kvalifikace French Open: Vondroušová nasazenou dvojkou, v osudí další tři Češky

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl