Karolíně Plíškové pomohl Řím. Na jedničku ale nemyslím, tvrdí. Co ukáže v Paříži?

- Jan Šimek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Nejdál došla do druhého kola. Loni vypadla hned po prvním utkání. Teď by Karolína Plíšková na French Open ráda zaútočila na mnohem vyšší mety. Na antuce jí to letos moc nešlo, ale turnaj v Římě zvládla slušně – probila se do čtvrtfinále. To je před startem Roland Garros vítaný signál. „Asi si to sedlo,“ tuší třetí hráčka světa.

Dlouhou dobu přitom váhala, zda do italského Říma vyrazí. „Nebyla jsem si jistá, zda tam budu chtít jet. Jestli není lepší trochu potrénovat. Příprava se mi nakonec úplně nepovedla. Měla jsem nějaké zdravotní problémy, a pak to podle toho trošku vypadalo. Řím mi nakonec pomohl. Měla jsem tam tři zápasy a řekla bych, že byly dobré. I když ten poslední nevyšel úplně nejlíp. Celkově si myslím, že to byly asi nejlepší zápasy, což mi dodalo trochu klid,“ přiznává Karolína Plíšková.

Teď je potřeba správně vyladit formu na Roland Garros. „Do turnaje zbývají tři dny, takže se dá ještě hodně natrénovat a zvyknout si. Na antuce jsem už něco odehrála. Kurty jsou tady rychlejší, ale každý rok mi to přijde stejné. Ne že by antuka byla někde úplně pomalá. Dohromady s míčky, které na turnajích jsou, je to docela rychlé všude. Navíc tomu pomáhá počasí. Je tady zatím nádherně a mělo by být celý víkend, tím je to ještě rychlejší,“ hlásí.

Do zápasů na French Open vstoupí jako nasazená dvojka. „Od té doby, co Serena nikde není, jsem byla všude nasazená jako dvojka. Už pro mě není rozdíl, jestli jsem dvojka, nebo trojka. Teď už je každé místo docela vydřené. Nejsou tam takové skoky jako dřív. Je to dobré, ale nasazení zase úplně tolik neznamená,“ tvrdí tenistka, která má skvěle našlápnuto.

Postupem času už se usadila na špičce žebříčku – patří jí třetí místo. Berou ji lidé víc za hvězdu? „Teď docela jo. Posledních pár turnajů už mi to přijde všude stejné. Tím, že jsem něco uhrávala letos i na konci minulého roku, pohled na mě se trochu změnil. Už to není takové můžu vyhrát – můžu prohrát. Spíš bych měla vždy vyhrát. Chápu, že jsou různí sázkaři, kteří na mě mají vsazeno. Na moje zápasy chodí docela dost lidí. Je to hezké, cítím, že mám větší podporuju,“ usmívá se pětadvacetiletá hráčka.

Osmička venku a zdraví pevně drží

Důležité je, že se zbavila zdravotních potíží. Trable přivodil zub moudrosti. „Bylo to asi po Fed Cupu. Ležela jsem doma. Nebylo to sice akutní, ale říkali, že mě to pak může chytnout kdykoliv, a to jsem samozřejmě nechtěla. Objevil se tam prostor, i když měl být pro jiné věci než ležení v posteli, ale furt lepší, než aby to přišlo na turnaji,“ pokračuje.

S jakými ambicemi zamířila do francouzské metropole? „Na antuce a vůbec na grandslamech se kolikrát může stát, že přijde blbé první kolo. Na antuce je to pro mě těžší a tenis nemusí být ideální, ale budu se snažit hrát na maximum,“ vykládá Karolína Plíšková, kterou čeká v prvním kole Saj-saj Čeng. „Myslím, že jsem s ní ještě nehrála. V Říme jsme proti ní hráli debla s Bárou (Strýcovou – pozn. red.),“ dodává.

V ženské části Roland Garros se dá tušit zajímavá podívaná. Vzhledem k vyrovnanosti přihlášených tenistek si na trofej může sáhnout prakticky kterákoliv hráčka. „Loni bylo taky spoustu překvapení. Třeba Muguruzaová. Vždycky může vyhrát kdokoliv. Není to jen tím, že tady není Serena. Když jsem nad ní naposledy vyhrála, nebyla někým, kdo by se nedal porazit. Asi by bylo něco jiného, kdyby hrála ve své nejlepší formě, ale to jsem nezažila,“ přiznává.

Jak vidí šance světové jedničky Angelique Kerberové? „Nehraje úplně nejlíp, ale pro kohokoliv je problém ji porazit. Furt si myslím, že na grandslamech je nebezpečná. Vyhrála dva, takže se dá vždycky trochu do formy. Antuka taky není její úplně nejlepší povrch,“ myslí si aktuálně nejlepší česká tenistka.

Nepošilhává už po tenisovém trůnu? „Žebříček se snažím neřešit. Vím, že v Římě jsem hrála o to, abych se dostala na druhé místo. To se těsně nepovedlo, ale může to být otázka času. Může se to povést, i když nebudu na turnaji. Nechci se na to úplně upínat. Důležitější jsou výsledky než samotný žebříček. Na druhou stranu ten pak přijde ruku v ruce s výsledky. Nechci na to nijak myslet, na jedničku už vůbec ne. Ztrácím na ni hodně bodů. Na Serenu mi schází deset. Věřím, že ji přeskočím, ale na jedničku nemyslím,“ uzavírá Karolína Plíšková.