Los French Open: Kar. Plíškovou čeká Čeng, Petra Kvitová může narazit na Boserupovou

- Radek Štohl

Los hlavní soutěže letošního French Open je na světě!. Mezi elitní špičkou se představí dva čeští tenisté a minimálně pět českých hráček. V případě, že svůj návrat na kurty ohlásí Petra Kvitová, která byla do hlavního pavouka nalosovaná jako nasazená patnáctka, tak se utká s americkou hráčkou Julii Boserupovou. Jiří Veselý musí v úvodním kole čelit Jacku Sockovi.

Na losovací ceremoniál se dostavili tradičně vítězové dvouhry z minulého roku Novak Djokovič a Garbiñe Muguruzaová, kteří loni shodně vyhráli své první French Open. Pro srbského tenistu se jednalo o završení kariérního Grandslamu, zatímco Španělka získala vůbec svůj první grandslamový titul.

Kvitová se může utkat s Boserupovou

Karolína Plíšková, druhá nejvýše nasazená na turnaji, se v prvním kole střetne s Saj-saj Čeng. S čínskou soupeřkou se Plíšková utkala před čtyřmi lety na podniku ITF v Sanyi, ve kterém po vítězství 6:3 6:4 slavila titul.

Pokud česká jednička splní roli favoritky, narazí v druhém kole na vítězku zápasu Kateřina Siniaková - Jekatěrina Alexandrovová. Favoritkou utkání bude o dva roky starší Siniaková, která v prvním vzájemném duelu bude chtít navázat na poslední výkony a výsledky z Madridu a Říma, kde shodně vypadla v osmifinálně s Kerberovou, respk. Kuzněcovovou.

Velké očekávání jsou od Petry Kvitové, která na páteční tiskové konferenci oznámí, zda se turnaje zúčastní. Pokud by byl její výrok kladný, tak by po dlouhé pauze narazila na Američanku Julii Boserupovou, se kterou se dosud ještě neutkala. 

Roli dvacáté nasazené bude na French Open plnit Barbora Strýcová. Tenistka, která na Roland Garros dokráčela nejdále loni (3. kolo), vyzve Alison Riskeovou. S americkou hráčkou se Strýcová sice již jednou utkala, toto utkání se však datuje do roku 2011, kdy v Indian Wells smetla Češka soupeřku 6:2 6:1.

Lucie Šafářová, finalistka pařížského grandslamu z roku 2015, se na úvod zdejšího turnaje utká s Veronicou Cepedeovou, 95. hráčkou světa. Paraguayka se posledního podniku účastnila v Trnavě, kde ve finále nestačila na Markétu Vondroušovou.

Nejlehčí los má podle žebříčkového postavení Kristýna Plíšková. Osmačtyřicátá tenistka světa, která v Paříži dosud nikdy nepřešla první kolo, bude čelit náporu domácí Paquetové, která do hlavní soutěže obdržela divokou kartu.

Veselý schytal do prvního kola Socka

V hlavní soutěži letošního French Open se nacházejí pouze dva čeští tenisté. Tomáš Berdych pro první kolo dostal Němce Struffa, se kterým se na okruhu ještě nikdy nepotkal. Německému tenistovi patří aktuálně 47. místo na světě, jeho největším úspěchem na French Open je druhé kolo z roku 2014.

O poznání těžšího soupeře vylosovali Jiřímu Veselému. Třiadvacetiletý hráč se v úvodním kole střetne s Jackem Sockem, patnáctým tenistou světa. Veselý proti Američanovi sehrál čtyři utkání, jednou s ním dokázal zvítězit. V posledním vzájemném duelu v Římě vyhrál až v tie-breaku třetího setu Sock.

Los French Open

1. kolo ženské dvouhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [2.]- Saj-saj Čeng (CHN, 66.)

PETRA KVITOVÁ [15.] - Julia Boserupová (USA, 86.)

BARBORA STRÝCOVÁ [20.] - Alison Riskeová (USA, 36.)

KATEŘINA SINIAKOVÁ - Ekaterina Alexandrova (RUS, 85.)

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - Veronica Cepedeová (PAR, 95.)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ - Chloe Paquetová (FRA, 257.)

Potenciální čtvrtfinálové dvojice:

Angelique Kerberová - Světlana Kuzněcovová

Garbiñe Muguruzaová - Dominika Cibulková

Elina Svitolinová - Simona Halepová

Johanna Kontaová - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ

1. kolo mužské dvouhry

TOMÁŠ BERDYCH [13.] - Jan-Lennard Struff (GER, 47.)

JIŘÍ VESELÝ - Jack Sock (USA, 15.)

Potenciální čtvrtfinálové dvojice:

Andy Murray - Kei Nišikori

Stan Wawrinka - Marin Čilič

Milos Raonic - Rafael Nadal

Dominic Thiem - Novak Djokovic