Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

- Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Na dvorci č. 18, který leží na samém okraji areálu Rolanda Garrose, se dnes odehrála velká česká bitva. Jan Šátral v ní udolal Lukáše Rosola až v závěrečném tiebreaku třetí sady. Šestadvacetiletý tenista byl po utkání rád, že konečně prolomil sérii zápasů, které měl dobře rozehrané, ale nakonec je prohrál.

Gratuluji vám k vítězství. Jak by jste zhodnotil dnešní utkání?
Konečně pozitivně! Dlouho jsem čekal než vyhraju takovýhle vyrovnaný zápas. Včera, když jsem viděl los, tak jsem věřil, že by to zrovna tady mohlo vyjít. Byl jsem rád, že hrajem proti sobě, ačkoliv to většinou rád nemám. Jsem strašně rád, že jsem to svoje prokletí konečně prolomil, protože to už zase vypadlo špatně. Měl jsem 4:3 a 40:0 (ve třetím setu na Rosolově podání) a dal jsem z returnu winner centimetr vedle. Takže už to zase bylo takové nahnuté, ale naštěstí jsem to dneska zvládnul.

Do utkání jste vstoupil skvěle, Lukáše jste dvakrát brejknul a získal jste tak úvodní sadu 6:2. Jak jste ji viděl?
První set jsem hrál super. Moje údery měly dobrou délku, tím jsem ho vlastně nenechal nic hrát a on z toho musel kazit. Takže asi díky tomu to bylo takhle jednoznačné.

Po setu se Lukáš odebral na toaletu a dlouhou dobu se kvůli tomu nehrálo. Nerozhodilo vás to trochu?
Ani ne. Tady je to daleko na ten záchod. (smích) Takže jsem se snažil držet koncentraci a určitě mě to nerozhodilo.

Kde by jste tedy hledal příčinu toho, že druhý set nedopadl podle vašich představ?
Těžko říct. V tom gemu, kdy mě za stavu 1:2 brejknul jsem tam udělal dvě zbytečné chyby. Takže to je ta příčina. A pak, když jsem měl brejkboly já, tak mě Lukáš k ničemu nepustil.

Ve třetím setu si Lukáš uhrával gemy na svém podání velice přesvědčivě. Více než jeden balonek jste uhrál pouze za stavu 4:3, kdy jste vedl dokonce 40:0. Proč to tam nevyšlo?
Myslím si, že Lukáš si ve třetím setu podržel podání čtyřikrát nebo pětkrát čistou hrou. Tam strašně dobře servíroval. Já teda naštěstí taky. Takže to bylo hodně o servisu. Za toho stavu 40:0 jsem poslal return centimetr vedle, pak jsem dostal bod ze servisu a následně jsem zkazil jednoduchý forhend. To mě docela mrzelo.

Závěrečný tiebreak byl i trochu o štěstí. Co ho rozhodlo?
Hráli jsme tu dvě hodiny a pak rozhoduje pár míčků, kdo vyhraje celý zápas, takže vždycky to je taková loterie. Rosi tam udělal zbytečné chyby a to rozhodlo pro mě.

V dalším kole vás čeká Elias Ymer, se kterým jste už v kvalifikaci na grandslamový turnaj hrál. Co od toho utkání očekáváte?
To nevím. Hrál jsem s ním na US Open a to už je strašně dlouho. Teď už jsem hlavou trochu jinde. Je zvláštní to říkat v tom období, co teď mám, ale je to tak. Tenhle velký turnaj jsem už dlouho dopředu vyhlížel, těšil se na něj a věřil, že tady začnu hrát dobře. Takže já teď víceménně nemám co ztratit. Řekli jsme si, že půjdu zápas od zápasu a budu si dávat spíše menší cíle. Takže jsem rád, že jsem dneska vyhrál a uvidíme, co bude dál.

S jakými ambicemi jste přijel do Paříže?
Přijel jsem si trochu zvednout náladu. Těšil jsem se na ten turnaj dlouho, protože vím, že na velkých akcích hraju dobře. Měl jsem cíl, tady trochu zlomit tu moji letošní bilanci a dnešní zápas by mi k tomu mohl pomoct.