Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, podotkla

- Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Tereza Smitková v úterý úspěšně vstoupila do kvalifikace na Roland Garros. Ve svém zápase porazila talentovanou Biancu Andreescuovou (193.) 6:1, 3:6, 6:3. Česká tenistka po utkání přiznala Tenisovému světu, že si zápas sama zbytečně zkomplikovala a na třetí set vůbec nemuselo dojít.

Tereza Smitková nastoupila do utkání skvěle. Než se její šestnáctiletá soupeřka stačila rozkoukat, prohrávala 1:6. Ve druhém setu se však hra vyrovnala a Andreescuová si nakonec výsledkem 6:3 vynutila rozhodující třetí set. V něm nebyla kanadská juniroka daleko od vedení 2:0. Smitková však zabrala a nakonec urvala vítězství 6:3. 

Gratulace k postupu. Jaké bude vaše hodnocení zápasu?
Bylo to těžké utkání. Ve druhém setu jsem si to asi sama zkomplikovala, protože mi tam odešel první servis. Tím pádem se víc hrálo a ona do toho začala mnohem víc chodit. Z druhého servisu mě hodně tlačila. Já jsem se stáhla, znervózněla a začala dělat zbytečné chyby. Nerozehrávala jsem výměny tak, jak jsem to dělala v prvním setu.

Vaší soupeřce je teprve 16 let. Věděla jste, co od ní čekat?
Zhruba jsem věděla jaký styl tenisu hraje, ale jinak jsem jí nikdy předtím neviděla hrát naživo.

V první sadě jste Kanaďance třikrát sebrala podání a hladce vyhrála 6:1. Čím jste ji hlavně přehrávala?
Myslím si, že jsem se dobře hýbala a hodně jsem hrála do výměn, kde ona dělala chyby. Po jejím servisu se také dost hrálo. Trošku se plašila a to tam asi hodně rozhodlo.

Co se pak změnilo ve druhém setu?
Byla jsem bez servisu. To se hned víc hraje a já se tehdy necítím moc komfortně, když nemám hned tlak po podání.

Na začátku třetí sady měla soupeřka za stavu 1:0 několik brejkbolů na vašem servisu. Tam už to s vámi vypadalo bledě.
Ano, to už jsem si myslela, že je to pro mě taková konečná. Naštěstí jsem to nezabalila a nějak jsem ten gem uklohnila. Tím pádem se to srovnalo a následně se mi ji dokonce podařilo brejknout. To ji možná i trochu zlomilo, že nešla do vedení.

Ve druhém kvalifikačním kole vás čeká Heather Watsonová. Co od toho utkání očekáváte?
Bude to určitě těžké utkání. S Heather je to vždycky těžké. Myslím si, že ji to tady bude celkem sedět, protože jsem ji tady viděla kdysi hrát. Ty míče docela letí a kurt je pěkně rovný, takže na její čisté údery je to ideální. Ale já se pokusím vyhrát! Nechci, aby mi tu Prahu oplatila.

Jak už jste zmínila, s Watsonovou jste se utkala na letošním Prague Open, kde jste ji dokázala porazit. Budete z toho utkání čerpat nějaké taktické prvky?
Určitě trochu ano. Ale zase tolik se z toho vzít nedá. Hrála jsem tam slušně, docela jsem do toho chodila a padalo mi to tam. Bude to obtížný zápas.

Během dnešního utkání jste si se soupeřkou často stěžovaly na špatné odskoky míčku. Co říkáte na místní antuku?
Kurty jsou tady super. Ale musím říct, že ta třináctka, na které jsme hrály, není úplně nejlepší. V servisovém poli jsou vysloveně vyduplé ďůlky. To těžko můžou srovnat, a jak je ten podklad tvrdý, tak se to nezahrne. I soupeřka s tím měla problémy, trefovala hodně rámů, takže to bylo oboustranné.

S jakými ambicemi jste sem přijela?
Určitě bych se chtěla kvalifikovat. Sice los je docela těžký, ale poperu se o to.

Jak se vám tady celkově líbí? Kam by jste zařadila Paříž ve srovnání s ostatními grandslamy?
Pro mě je to asi druhý nejoblíbenější grandslam, hned po Wimbledonu. Tam se sice ta kvalifikace hraje jinde, ale ráda bych se tam zase podívala do hlavního klubu. Ale tady to mám taky ráda. Antuka pro mě není úplně nejlepší, ale zase to je docela rychlé, takže to není klasický antukový tenis. Dá se tu hrát i trochu jako na betonu.

Před Roland Garros jste se jela rozehrát na ITF 25K do Maďarska, kde jste nejprve porazila Rusku Lejkinovou (333.), ale ve druhém kole jste podlehla australské kvalifikantce Zoe Hivesové (780.). Jak na to vzpomínáte?
Těžko se to popisuje. Australanka prostě ten den hrála dobře. Bylo mi naprosto jasné, že ten výkon už pak nemůže zopakovat. Neříkám, že jsem hrála skvěle, ale určitě jsem nehrála špatně. Ona hrála vyloženě antukově a postupně si i troufala na míče, které by normálně nezahrála. Takže tam se to tak nějak sešlo. Je to tenis...

Roland Garros den po dni 

Úterý 22.5.

Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

Pondělí 22.5.

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros