Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

- Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Prozatím startovala pětkrát v kvalifikaci na grandslamový turnaj, přičemž vyhrála jediný zápas. Během druhého představení na French Open si připsala své první pařížské vítězství, ač antukový povrch příliš ráda nemá. A i proto byla možná ke svému výkonu po utkání spíše kritická. „Popravdě jsem to tak nějak uhrála,“ podotkla k duelu s Japonkou Riko Sawajanagiovou, kterou porazila 6:4, 6:3.

Zápas to nebyl jednoduchý, Martincová musela otáčet vývoje obou setů. V prvním prohrávala 2:4, ve druhém 1:3. Přesto však úlohu favoritky zvládla, i když přiznává, že povrch v Paříži jí příliš nesedí. Dvaadvacetiletá hráčka prošla teprve podruhé v kariéře do druhého kvalifikačního kola na některém z turnajů velké čtyřky a může se těšit na další zápas.

Terezo, jak byste zhodnotila dnešní utkání?
Jsem strašně ráda, že jsem vyhrála, protože loni jsem tu prohrála a celkově nemám na grandslamech moc vyhraných zápasů. Ale nehrála jsem dobře. Byla jsem ze začátku nervózní, ale s tím jsem počítala a popravdě jsem to tak nějak uhrála. Nervozita tam byla, protože jsem chtěla hodně vyhrát. Měla jsem také dobrý los, čehož jsem chtěla využít. Soupeřka hrála stylem, který moc nemusím. Bylo to úplně bez tempa, jednou zahrála dobře, podruhé hrozně zachybovala, nemělo to tempo a já nehrála to, co bych chtěla.

Se soupeřkou jste stejný ročník, znáte se? Věděla jste, co od ní čekat?
Vůbec se s ní neznám. Trenér se díval, jak hraje, ale neviděl ji na antuce. Něco mi říkal, ale já se na tohle moc nekoukám a nepřipravuji, protože to vždy záleží spíš na mně. Pokud hraju dobře, tak jde hrát s každým. Nijak zvlášť jsem se nepřipravovala. Soustředím se hlavně na to, abych já hrála dobře.

V úvodu zápasu bylo hodně ztracených servisů, vy jste přišla o podání ve třetím a pátém gemu. Čím si to vysvětlujete?
Je to antuka a můj servis tu tolik nepíše. Tady se musí servírovat hodně přes kick a využívat zatáčky a já takové podání nemám. Spíš servis tluču a to se dá na antuce lépe zreturnovat, navíc tady, kde to skáče hodně vysoko. Takže se tu jako ženský celkově hodně brejkujeme. Servis tu je takový, že z něho nejde dělat tolik přímých bodů.

V prvním setu jste pořád dotahovala a za stavu 3:4 jste soupeřku brejkla, vrátila se zpátky do hry a nakonec jste obrat dokonala. Co podle vás rozhodlo?
Soupeřka chvilku hrála dobře a já moc dobře nehrála, a pak zase chybovala ona. Přišlo mi, že jsme si to předávaly (směje se). V prvním setu jsem byla taková zatuhlejší, pak zase byla zatuhlá ona. Přeci jen jsou to první kola, nemáme moc zkušenosti a každý chce vyhrát. Nějak jsem to uhrála, ale čím to bylo... Věřila jsem si, že vyhraju. I když jsem prohrávala v prvním i druhém setu, tak jsem věřila tomu, že vyhraju. Ať budu hrát jakkoliv, tak vyhraju. Soustředila jsem se na každý míč a nedívala se na skóre, kolik to je.

V dalším kole vás čeká Srbka Alexandra Kruničová (122.), která v prvním kole porazila Kanaďanku Wozniakovou 6:3, 6:1. Co od zápasu očekáváte?
Už jsem s ní hrála, ale je to už před čtyřmi lety a prohrála jsem. Vím, že je to výborná obranářka. Jeden čas hrála výborně, teď je také nějak okolo stovky. Budu se snažit hrát svou hru a věřím tomu, že když budu hrát normálně, tak na ni mám. Ale vím, že je to už slušná hráčka.

Hrála jste s ní v roce 2013 v italské Brescii, kde jste prohrála 2:6, 2:6. Pamatujete si na ten zápas?
Popravdě moc ne. Jediné, co vím je, že jsem tam byla s mamkou, ale utkání si nějak nevybavuji a nevím, jak to vypadalo. Přeci jen je to dlouhá doba.

Na turnaji v Trnavě, kde jste minulý týden byla vyřazena v prvním kole po souboji s Alison van Uytvanckovou po výsledku 4:6, 0:6, jste v našem rozhovoru uvedla, že s antukou příliš kamarádka nejste. Jak vám zatím sedí ta pařížská?
Musím říct, že tady s ní nejsem vůbec kamarádka. Cítím horší odskoky, hlavně to není na moji hru. Když hraji agresivně, tak toho holky více povrací. Člověk fakt musí zahrát o dost lepších míčů a nemůže hrát to, na co je zvyklý. Musí hrát hlavou, být variabilnější, což já tolik nejsem, protože to spíš tluču. Snažím se nějak přijít na to, abych uměla i na tomto povrchu pořádně hrát. Snažím se zvolnit a něco vymyslet i hlavou, aby to na té antuce nějak vypadalo. Ale nepřemýšlím nad tím, že mi to nejde, a snažím se najít cestu, jak na tom hrát, než abych říkala - ne, ne, ne, já na tom neumím.

S jakými ambicemi jste tedy do Paříže přijela?
Kvalifikovat se do hlavní soutěže (směje se).

Už jste hrála na všech grandslamech, na jaké místo byste zařadila Paříž?
Dala bych ji asi na druhé nebo třetí místo. Těžko říct, mám to tak stejně jako s US Open. První mám Austrálii, tam to miluji, je to tam nádherné. Celkově je tam neuvěřitelná organizace. Já to ale soudím podle kvalifikace, protože jsem ještě nebyla v hlavní soutěži a z kvalifikace řadím na poslední místo Wimbledon. Tam to, bohužel, vypadá jako na nějakém slabém challengeru a kvalifikace je tam velmi špatná. Ale je tam velká motivace dostat se do hlavní a vidět Wimbledon, jak vypadá v hlavní soutěži.

Máte během turnaje čas si zajít i do města?
Čas se možná najde, protože zítra mám třeba volno, ale já tohle nedělám. Nemám na turnaji ráda, abych se šla někam podívat. Nepřipadám si jako turista, já jsem sem přijela pracovat. Jsem strašně ráda na kurtech a užívám si tady tu atmosféru, protože přeci jenom je to grandslam, takže jsem tu strašně ráda. Podívám se na zápasy, jsem na fyziu, máme tu super fitko, restauraci. Takže určitě mě nenapadne jít se projít do města. Nemám to ráda.

Roland Garros den po dni 

Úterý 22.5.

Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

Pondělí 22.5.

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros