Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

- Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Pondělními zápasy mužské kvalifikace odstartoval hlavní antukový vrchol sezóny - Roland Garros. Ani zdlouhavé bezpečnostní kontroly před vstupem neodradily domácí fanoušky, kterých hlavně v odpolední části programu bylo skutečně mnoho. Zájem však byl i o tréninky hráčů z hlavní soutěže. Pro české fanoušky byl bezesporu nejatraktivnější duel Jana Šátrala s Lukášem Rosolem. V hledišti se objevily i některé české tenistky.

Ihned po skončení Mistrovství světa v hokeji se Paříž dočkala další velké sportovní akce. V pondělí totiž odstartoval druhý grandslam letošní sezóny - French Open. Organizátoři pochopitelně kladou velký důraz na bezpečnost. Na začátku bulváru d´Auteuil, ve kterém se areál Rolanda Garrose nachází, projdete první bezpečnostní kontrolou. Tím to však nekončí. Další na vás čeká u samotného vstupu, kde následně musíte projít i bezpečnostním rámem.

Následně už můžete vstoupit do areálu, ale pouze do jeho západní poloviny. V ní se na dvorcích č. 6-18 hraje letošní kvalifikace. Ve druhé polovině areálu, kde se nachází centrální dvorec Phillipe Chatriera a dvorce č. 1-5, mezitím finišují přípravy na hlavní soutěž.

Letošní Roland Garros tak v pondělí odstartovaly utkání mužské kvalifikace. První zápasy se začaly hrát v 10 hodin dopoledne a sledovala je skromná divácká kulisa. S přibývajícím časem se však celý areál postupně zaplňoval. Při některých odpoledních zápasech tak nakonec na opozdilce nezbylo v hledišti žádné volné místo. Dělo se tak hlavně při utkáních, do kterých zasáhl některý z domácích tenistů.

Plné ochozy byly i při zápase držitele divoké karty Constanta Lestienna, který hrál s Rakušanem Geraldem Melzerem na dvorci č. 16. Francouzští fanoušci, na které místo nezbylo, se však nenechali odradit. Vynalézavě totiž přešli na sousední dvorec č. 18, kde právě finišovala česká bitva mezi Janem Šátralem a Lukášem Rosolem a zaujali místo v poslední řadě, ze které bylo na utkání jejich tenisty vidět. Domácí fanoušci tak z tribuny sousedního kurtu povzbuzovali svého favorita. Tím však rušili české hráče a to se nesetkalo s pochopením organizátorů ani Daniela Lustiga (trenér Jana Šátrala), kteří je následně okřikovali, aby nerušili.

Samotné utkání mezi Janem Šátralem a Lukášem Rosolem přilákalo na tribuny i české tenistky, kterým kvalifikace startuje až v úterý. Komu Tereza Martincová a Markéta Vondroušová fandily, však asi není těžké uhodnout, neboť obě jsou z klubu ČLTK, za které hraje i Jan Šátral.

Během kvalifikace je pro diváky také přístupný kurt Suzanne Lenglenové, kde momentálně trénují hráči z hlavní soutěže. Na druhém největším dvorci v areálu tak dnes okolo stovky fanoušků sledovalo trénink vycházející americké hvězdy Cici Bellisové a následně mnoha dalších.


Galerie