Blog Petra Pály (1): Jak české tenistky válí na Australian Open

- Petr Pála

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Za jménem Petra Pály stojí pět českých fedcupových titulů a brzy může začít cesta za šestým. Kapitán úspěšného výběru před únorovým zápasem se Španělskem zaletěl do dějiště Australian Open a pozorně sleduje zápasy českých tenistek. Kdo jiný by proto měl pro Tenisový svět zhodnotit jejich úvodní vystoupení na prvním grandslamu sezony...

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ NAŠLA KONEČNĚ ODVAHU (postup do 3. kola; 6:4, 7:6 proti Beguové)

Nejdřív to měla strašně těžké v tom vedru, druhý zápas byl ve větru a měl zase vyrovnanou koncovku. S tím mívala Kristýna dřív problém, ale mám radost, jak to teď zvládla, protože Beguová se už v tiebreaku nadechovala. Kristýna ale teď hraje o hodně odvážněji než dřív, a proto tyhle vyrovnané koncovky začala zvládat. S tímhle přístupem může porážet i lepší soupeřky, má na to. Ale myslím si, že to ještě není konec, že by mohla hrát ještě s větší odvahou. Vím, že na tom pracují a věřím, že se to bude pořád lepšit.

KAROLÍNA? HLAVA BYLA VŽDYCKY JEJÍ SILNÁ STRÁNKA (postup do 2. kola; 6:2, 6:0 proti Blinkovové)

Ségra Kája jasně potvrdila očekávání, i když ta první kola bývají zrádná. Zvládla to ale velice dobře. Říká se tady, že je velká favoritka turnaje, což může působit velký tlak. Ale hlava byla vždycky její silná stránka, i když třeba nastupovala v obtížné pozici při Fed Cupu.

LUCKA ŠAFÁŘOVÁ PŘEDVEDLA VŠECHNO, CO LZE V TENISE VIDĚT (postup do 2. kola; 3:6, 7:6, 6:1 proti Wickmayerové)

Na Fed Cup jsem si vzpomněl i při zápase Lucky Šafářové. Přišel jsem až na konec druhého setu a viděl jsem asi všechno, co lze v tenise vidět. Devět mečbolů, z toho dvakrát tři v řadě, to je hrozně moc. Jenže Lucka si strašně pomohla servisem, napálila tam pár es a parádně to zakončila. Stejně jako ona jsem si v tu chvíli vzpomněl na fedcupový zápas proti Francii, kdy Lucka odvrátila pět mečbolů. Třetí set, to už byla potom její jasná převaha.

BÁRA STRÝCOVÁ TO SCHYTÁVALA ZLEVA, ZPRAVA...  (postup do 2. kola, 6:3, 6:2 proti Kuličkovové)

Bára to neměla proti Rusce Kuličkovové lehké. Ona na ní nastoupila, posílala rány zleva, zprava... Vypadalo to, že když jde Bára proti kvalifikantce, tak je jasná favoritka. Jenže ta holka hrála už před tím tři zápasy a byla krásně rozehraná. Taky to bylo na začátku vyrovnané až do stavu 3:3. Pak se Bára konečně dostala k tomu, aby rozbila soupeřce rytmus a od Rusky pak přišlo více chyb. Bára výborně celý zápas podávala.

KATKA SINIAKOVÁ NESTAČILA ZAREAGOVAT (vyřazení v 1. kole; 6:3, 3:6, 4:6 proti Goergesové)

Nemyslím si, že by byla Katka před zápasem nějaká velká favoritka, jak někdo říkal. Görgesová už byla taky patnáctá na světě, pohybuje se na žebříčku dlouho. Škoda, že Katka neproměnila brejkbol na 3:0 ve druhém setu. Do té doby byla na kurtu lepší a nedělala moc chyb. Görgesová jí v tom celkem pomáhala. Když potom neproměnila několik míčků, soupeřka začala hrát velice dobře a výborně zvládla třetí set. Katce se nepovedlo chytit její nástup a už s nestačila zlepšit tak hodně, jak vyrostla Görgesová.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.

Úterý 17. 1.

Eso, eso, eso. Zakončil jsem to jako bombarďák, smál se Štěpánek po postupu

Karlovič zvládl další maraton a vzpomíná na památný duel se Štěpánkem

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu