Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: První zápas na Australian Open a hned na centrálním kurtu, to už mluví samo za sebe. „Docela jsem čuměla,“ přiznala česká jednička Karolína Plíšková po zápase se Španělkou Sorribesovou. Moc se s ní nepárala (6:2, 6:0) a hned v prvním kole Australian Open potvrdila roli favoritky, kterou i dál odmítá.

První kolo ji zatím tolik neprověřilo – Sorribesová vydržela na kurtu s Plíškovou jenom hodinu a získala pouhé dva gemy. „Docela jsem čuměla, že mě dali na centr. Moje hra ale tomu kurtu moc neodpovídala. Byla jsem na začátku trochu nervozní, procenta prvního podání chci do příště určitě vylepšit,“ řekla.

Nervozitu se snažila před zápasem netypicky zahnat hudbou. „Na uklidnění mám Karla Gotta,“ smála se Plíšková. „Líbí se mi jeho písnička s Olgou Lounovou, jmenuje se Dál za obzor. Aspoň myslím,“ odhalila, co ji před zápasem hrálo ve sluchátkách.

Česká hudba snad pomohla. „Hlavně, že jsem se přes první kolo dostala,“ shrnula po zápase v Aréně Roda Lavera, kde před sedmi lety vyhrála juniorský grandslam v singlu.  Následně ji organizátoři dovedli do hlavní místnosti pro tiskové konference, kam obyčejně chodí jenom největší hvězdy turnaje.

„Zájem médií po US Open se fakt změnil. Dřív jste o mě měli zájem jenom vy, Češi,“ zasmála se Plíšková v hloučku českých novinářů s tím, že teď jí rozhovory zaberou i hodinu.

MICHAL MI NOSÍ ŠTĚSTÍ

Tenisové hvězdy musí kromě zájmu médií zvládnout i sponzorské akce spojené s turnaji. „Jdete do města, fotíte se. Dáváte rozhovory, účastníte se dětských dnů. Nikdo nemá tyhle aktivity úplně v lásce, ale beru to, jak to je,“ komentovala Plíšková.

V nechtěné popularitě ji nepomáhá ani partnerství s mediálně známým Michalem Hrdličkou, na kterého ale Plíšková nedá dopustit. „Pomáhá mi. Michal se mnou poprvé  byl v Nottinghamu, pak v Cincinnati. Na obou turnajích jsem získala titul. Cítím se s ním v pohodě, čtyři týdny bez něj už jsou těžké,“ řekla.

Aféry spojené právě s jejich vztahem, kterých během posledních měsíců proletělo bulvárem několik, se snaží neřešit. „Já vím svoje. Ale mezi lidi se nám pak moc nechce. Michal je navíc výrazný typ, s ním se neschovám,“ smála se Plíšková.

„Můžeme spolu probrat věci, o kterých nemluvím se ségrou ani s trenérem. Navíc už se vyzná v tenise, sleduje úplně všechno,“ řekla česká hráčka s nadějí, že i tentokrát kouzlo zapůsobí a ona si připíše další úspěch.

Navíc – sláva nemá jenom nevýhody. Nejlepší hráčky totiž na grandslamech mají poměrně volnou ruku ve výběru kurtu, někdy si dokonce diktují začátky svých zápasů. „Taková Serena asi určuje, kdy přesně nastoupí. A dost často je jí vyhověno. To já určitě nemám v plánu, pokud nemám nějaké zranění.“

Jeden z benefitů nasazených hráček ale Plíšková přesto ráda využívá. „Tady v areálu je pět kurtů na trénink a já se na ně pokaždé dostanu. V tom máme prioritu,“ uznala.

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Pondělí 16. 1.

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?