Kyrgios opět řádil! Vulgarity, zahozená raketa, senzační úder i nezájem o hru

- Jan Vojkůvka

Změnit se není jednoduché. Své o tom ví i Nick Kyrgios, který opět předvedl obě své tváře během utkání druhého kola s Italem Andreasem Seppim. Tváře natolik rozdílné, tak typické australskému bouřlivákovi. A Kyrgiose to nakonec stálo celý zápas.

Byl jasným favoritem. Světová třináctka měla také skvěle rozehraný zápas. Ale po dvou odehraných setech, které vyhrál 6:1, 7:6, se nepochopitelně změnil Kyrgiosův projev i chování. Něco, čeho jsme už byli svědky, co nepatří zrovna k silným stránkám mladé hvězdy.

Ve třetím setu Kyrgios obdržel hned dvě varování od umpirového rozhodčího. První přišlo po neslušném vyjadřování a obscénních gestech. Druhé po vzteklém odhozením rakety, za což schytal trestný fiftýn. A Kyrgiose přestalo utkání bavit.


Znuděný výraz v obličeji, ledabylé údery, zájem o hru minimální. Seppi toho využil a po dalších dvou sadách, které Kyrgios prohrál 4:6, 2:6, si vynutil rozhodující pátý set.

Publiku se takové chování nelíbilo, přesto Kyrgiose neúnavně hnalo do boje, povzbuzovalo, slavilo po každém uhraném fiftýnu. Strhnout Australana ale bylo nemožné. Se stále stejným výrazem v obličeji sice začal Kyrgios přeci jen hrát a prokazoval své kvality, ale tenis ho v tu chvíli příliš nebavil.

A tak zatímco sociální sítě byly zaplavené kritikou Kyrgiose za předváděný výkon, za vypouštění zápasu, za neprofesionální přístup, fanoušci v Hisense Aréně nevzdávali svou bitvu o přimnění Kyrgiose ke zlepšení. Zdálo se, že to funguje, ale pouze do stavu 5:5, kdy Seppi prorazil podání soupeře a Kyrgios po odchodu k lavičce ironicky poklepal rukou o raketu směrem k tribunám.

Diváci i přes provokace nadále fandili a bouřili, do varu je dostal drzý Kyrgiosův úder mezi nohama, kterým si výrazně zahrával se svým osudem v utkání. Kyrgiosovi se povedlo výměnu vyhrát, i přes riskantní úder, který vůbec hrát nemusel, a nakonec se dostal i zpět do zápasu, když si vypracoval brejkbol a využil ho. Na tváři Kyrgiose se neobjevila radost, pouze zavrtěl hlavou, jako by nebyl spokojený s tím, že rebrejknul Seppiho.


Těžko říct, co se Kyrgiosovi hnalo hlavou mezi gemy. Ono kroucení užíval stále častěji, mezi výměnami, při odpočinku na lavičce... Komunikoval se svým týmem na tribuně, opět ukázal, že kdyby chtěl, mohl by vyhrát. Ostatně si vypracoval v šestnáctém gemu mečbol. V tu chvíli skutečně hrál, jenže na returnu se mu ho využít nepodařilo. O gem později naopak o vlastní podání přišel, proti brejkbolu trefil dvojchybu a nabídl Seppimu možnost opět doservírovat.

Ital tentokrát nezaváhal, zápas zakončil, vyhrál 1:6, 6:7, 6:4, 6:2, 10:8. Na Kyrgiosově tváři se konečně objevil úsměv. Byl rád, že má zápas za sebou, na síti se objal se soupeřem, podal rozhodčímu ruku a odešel. Za nejistého bučení části fanoušků, kteří ho předtím mohutně povzbuzovali.

Ale marně. Kyrgiose po ztrátě převahy přestal zápas bavit.