Postrach Federer? Nebojím se ho, říká nabuzený Berdych

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Ještě když oba nosili na hlavách culíky, porazil Berdych Federera na olympiádě v Aténách. A teď už je jasné, že stejný souboj čeká českou jedničku i v Melbourne – Tomáš Berdych půjde ve třetím kole právě na Rogera Federera. Každý od začátku tak nějak tušil, že na to dojde. „Proti Berdychovi budu muset svojí hru o trochu zlepšit, to je jasné,“ řekl Švýcar.

Už dříve přiznal, že Berdych byl pro něj vždycky nejtěžší český protivník, protože ho dokázal porazit na několika významných akcích. Nešlo jenom o olympiádu – Wimbledon, US Open, proč ne teď i Australian Open?

„On má radši, když může hrát větší zápasy než ty, které musí rychle a povinně vyhrát. Čekám těžké utkání,“ řekl Berdych po postupu do třetího kola.

Jsou v podobné pozici. Oba se vrací po nezvykle dlouhých zdravotních problémech, i když Švýcar pauzu o poznání delší. I proto se propadl žebříčkem a na Berdycha narazí tak brzy.

„Změnil hru, snaží se hrát více agresivněji, více na riziko. Těším se na to, bude to zajímavé. Má ve své hře pár věcí, které budou jiné,“ předpovídal Berdych.

BERDYCH: NENÍ MOŽNÉ, ABY TO BYLO JENOM NA JEDNU STRANU

Zatím se sobě na Australian Open spíš vyhýbali. Ne úmyslně – v Melbourne ale hráli vždy ve stejný čas. „Abych byl upřímný, neviděl jsem tady Tomáše vůbec hrát. Ale myslel jsem si, že bude mít trochu více práce s Harrisonem,“ okomentoval Federer Berdychův zápas druhého kola (6:3, 7:6, 6:2).

Mimo kurt se ale občas potkají a rádi prohodí i nějaké slovo, riivalita jde totiž v zákulisí stranou. „Musím říct, že Roger je super člověk. Kdykoliv se potkáme, dáme řeč nebo se aspoň pozdravíme. Ale neřešíme to, jestli nás los poslal do stejného zápasu. Jinak by to ukazovalo, že jeden se toho druhého bojí, takže to ani nejde dát najevo,“ řekl Berdych.

Na Fedrera si česká jednička věří. Berdych je nabuzený novinkami, které do jeho hry přinesl Goran Ivaniševič, a po letech se zase cítí v pohodě, bez zbytečného stresu. V Melbourne se navíc zatím moc nenadřel a neztratil ani set.

„Proti Berdychovi budu muset svojí hru o trochu zlepšit, to je jasné,“ věděl Federer a vzpomínal na problémy, které už mu český tenista přivodil. „Rychlejší kurty mi proti němu vždycky působily potíže. Tak to bylo ve Wimbledonu či Aténách, kde jsem s Tomášem prohrál,“ vzpomněl na jejich „culíkaté“ období.

Vlasy oba za 13 let vzájemného soupeření shodili a vzájemné statistice začal dominovat Federer. Berdycha navíc porazil v pěti posledních zápasech. „Po těch letech už není nutné se toho bát. Není možné, aby to bylo pořád na jednu stranu,“ řekl Berdych a doufal v další velké vítězství. Berdych z dvaceti pokusů porazil Federera pětkrát, naposledy v roce 2013 v Dubaji. 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 18. 1.

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Pondělí 16. 1.

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open