Na Davis Cup nepojedu, prohlásil Berdych po vítězství nad Harrisonem

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Naposledy se s Ryanem Harrisonem trápil, ztratil set a o postup musel hodně bojovat. Na Australian Open se však loňské střetnutí neopakovalo, Tomáš Berdych se skvělým výkonem prokousal do třetího kola a soupeře přehrál hladce 3:0 na sety. Na tiskové konferenci po utkání však oznámil, že se nezúčastní prvního kola Davis Cupu.

Na tiskovou konferenci přišla česká jednička v dobrém rozpoložení, jak by také ne. S nevyzpytatelným Harrisonem to mohl být utahaný zápas, což se ale nepotvrdilo a byl z toho postup po dvou hodinách a jen třech setech. Navíc se český tenista dokázal popasovat s nepříjemným větrem, který může výrazně jeho velké zbrani, podání, uškodit. „Začíná to být jedna z věcí, která mi přestává vadit a nemám s tím problém,“ řekl Berdych. „Pořád to není nic příjemného, v čem by si člověk hověl a měl z toho radost. Ale dělám všechno proto, abych to eliminoval, a to se mi daří dobře.“

V utkání předvedl 15 es a prokázal, že se může opírat o podání opět i ve chvílích, kdy se mu úplně nedaří. „Je to zase jedna z věcí, která rozšiřuje množství možností a zlepšuje to hru. To jsou detaily, které zlepšují hráče,“ podotkl český tenista.

Davis Cup? Nepojedu
Až na začátku února bude probíhat první kolo Davis Cupu, bude se muset obejít kromě již omluvených Adama Pavláska a Lukáše Rosola i bez české jedničky, Tomáše Berdycha, který i kvůli zdravotním problémům z minulé sezony chce sbírat více času na odpočinek mezi turnaji. „Rozhodl jsem se tak vzhledem k tomu, co mám všechno za sebou,“ odmítl účast v prvním kole týmové soutěže Berdych.

Podle jedenatřicetiletého hráče nastal čas, kdy se musí také více zaměřovat na vlastní kariéru a rozhodnutí by nezměnil ani v případě, kdyby v Melbourne zůstal do posledních dnů a třeba by i celý grandslam ovládl. „Tak to určitě ne, to by bylo to nejposlednější a ještě o to rychlejší rozhodování. Může se stát cokoliv, ale momentálně to na programu to není,“ uvedla světová desítka, která v Davis Cupu odehrála 29 střetnutí s bilancí 50 výher a 17 porážek.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 18. 1.

Bylo to na jednu bránu, uznal Veselý. Odpíchnout se chce od Davis Cupu

Neunavitelná Strýcová: Jdu do toho naplno, i když kopu díru na zahradě

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Pondělí 16. 1.

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open