Neunavitelná Strýcová: Jdu do toho naplno, i když kopu díru na zahradě

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Po první setu se šla posadit a na minutu zavřela oči. Vítr jí čechral nově střižené vlasy a ona se zavírala do svého světa. „Tenis mě bolí čím dál víc. Je to někdy těžké přiznat si, že už nevydržím tolik, kolik jsem vydržela dřív,“ říká brzy jedenatřicetiletá Barbora Strýcová. Navzdory všemu je teď na vrcholu kariéry.

O deset let mladší a patnáct centimetrů vyšší Jelizaveta Kuličkovová chtěla zkušenou Češku v prvním kolem Australian Open prostě umlátit. „Ze začátku jsem tam jenom vlála a říkala jsem si, že to bude velký průser. Byla to fakt šílenost,“ smála se Strýcová při vzpomínce na tvrdé údery Rusky.

Takové typy už si na ni ale nepřijdou. Strýcová si dala do pohody hlavu a začala myslet konstruktivně. „Ta holka má jenom jednu hru, a to do toho bouchnout co největší ranou z jakékoliv situace. Musela jsem co nejvíce balonů vrátit, protože její třetí rána šla ven z areálu nebo do sítě,“ uvědomila si na kurtu. Výsledek? Vítězství 6:3 a 6:2.

Zkušenosti ji pomáhají pomalu ale jistě drápat se mezi světovou špičku. I když její tělo věkem čím dál více trpí, momentálně ja na vrcholu – ve světovém žebříčku shlíží na ostatní z 16. pozice.

„Myslím si, že jsem si to zasloužila a odpracovala,“ řekla. „Ale bolí to čím dál víc. Můj tenis je o práci, běhání a vrácení co nejvíce balonů. Na to se musí trénovat ještě víc než normálně,“ přiznala Strýcová. Těžké je to hlavně v zimě, kdy se po desítkách zápasů úplně vypne. Návrat zpátky do přípravy je pak o vůli.

„Ale od toho tam mám Krupíka (trenér Tomáš Krupa, pozn.), který mi pomůže se do toho zase dostat. Někdy ale vstávám a je to fakt náročné. Závidím těm mladším, že je nic nebolí,“ smála se temperamentní Češka, která se v Melbourne představila s nově střiženým vlasy.

STAROST O HLAVU? ÚČES I PSYCHIKA

„Dobrý, ne?,“ ptala se novinářů Strýcová. Navenek je o hlavu dobře postaráno, Češka se ale snaží pracovat hlavně na psychice. „Někdy na kurtu nejde ani o tenis. My ženský se občas samy dostaneme do takového průseru, že pak nevíme, jak z toho ven. Pracuju na svojí hlavě, protože když je správně nastavená, tak funguje i celé tělo.“

I to jí má pomoci k tomu, aby stoupala ještě výš. Šestnáctka v žebříčku totiž pro ni určitě není konečnou stanicí. „Snažím se mít větší nadhled nad tenisem, což je pro mě občas hodně obtížné. Pořád vím, že mám na čem pracovat. Loni byla mojí motivací olympiáda, i teď mám svoje sny, ale ty neříkám,“ usmála se jinak sdílná Strýcová. 

Proč by jedním snem nebyl vylepšit třeba loňské 4. kolo na Australian Open? Strýcová je připravená proti další soupeřce – Němce Petkovičové – zase po kurtu běhat jako motorová myš a tvrdě makat. Tak, jak je zvyklá celý život.

„Když něco dělám, tak je to na sto procent. Ať hraju tenis, vařím nebo kopu díru, tak je to na sto procent,“ zasmála se při vzpomínce na to, jak loni na zahradě sázela strom. Za pravdu jí dávají i statistiky Australian Open – podle nich vydá na jednu výměnu skoro nejvíce energie ze všech tenistek.

„Tomu věřím, protože já se vždycky po každé výměně cítím, jako když umřu. Tak to prostě je, můj tenis bolí.“

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Pondělí 16. 1.

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open