Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

- Filip Lefenda

Domácí tenisový fanoušek se v úterý rozhodně nenudil. Druhý hrací den Australian Open nabídl hned sedminásobné české zastoupení. Zkraje programu se na dvorce dostaly Karolína Plíšková a Lucie Šafářová. Zatímco Plíšková povolila soupeřce jen dva gemy, Šafářová v neskutečné bitvě odvrátila devět mečbolů a otočila zápas s Wickmayerovou. Postup vybojoval po skvělém výkonu na podání také Radek Štěpánek, který s Rusem Tursunovem nepřišel ani jednou o servis. Do dalšího kola pronikla také Barbora Strýcová. Další čeští zástupci však na své soupeře nestačili a Adam Pavlásek, Jiří Veselý i Denisa Allertová na turnaji končí.

Soupeřce povolila dva gemy

Výborný vstup do turnaje zaznamenala Karolína Plíšková, která se na kurtu se Španělkou Sorribesovou zdržela pouhých 61 minut a postoupila do druhého kola po hladké výhře 6:2, 6:0. „Byla jsem trochu nervózní, ale teď už se cítím mnohem lépe. Zejména po vyhraném prvním setu. Je to první grandslam a doufám, že další zápas bude ještě lepší,“ řekla po utkání přímo na dvorci česká tenistka.

V utkání předvedla skvělý výkon zejména na returnu, o čemž svědčí fakt, že Sorribesová si v zápase pouze jednou udržela podání. „Na kurtu se cítím dobře, obzvlášť poté, co jsem vyhrála první titul hned první týden v sezoně. Jsem nadšená, že jsem se vrátila do Melbourne, týden jsem tu trénovala a jsem připravena na turnaj,“ uvedla Plíšková. Na českou jedničku čeká ve druhém kole překvapivá postupující Ruska Blinkovová, která vyřadila Rumunku Niculescuovou.

Devět odvrácených mečbolů a postup ve velkém stylu

Velkou bitvu musela svést s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou další česká zástupkyně v hlavní soutěži Lucie Šafářová. Té se v utkání dlouho příliš nedařilo, dostávala se pod velký tlak a v prvním setu prohrávala už 1:5. Menším povzbuzením byl jeden úspěšný brejk v osmé hře, přesto však Šafářová prohrála 3:6 a jednoznačně lépe rozehráno měla Wickmayerová. Ta toho ale nedokázala využít, v druhé sadě se až do dvanáctého gemu nedostala k brejkbolu, a ač na sklonku sady měla hned pět brejkbolů (zároveň mečbolů), neuspěla a Šafářová velkou bojovností dovedla dějství do tiebreaku.

I v něm musela zkušená Češka předvést především bojovnost. Dostala se pod enormní tlak, prohrávala 1:5, poté 3:6 a čelila dalším třem mečbolům. Znovu je však odvrátila, stejně jako v pořadí devátý za stavu 6:7, a tiebreak ubojovala k vítězství 9:7. Wickmayerová svých nevyužitých šancí následně mohla skutečně litovat, v rozhodujícím setu se prakticky nedostala do hry, Šafářová ji velmi rychle brejkla a první uhraný gem ji povolila až v šesté hře. Komplikace již česká hráčka nepřipustila, zvítězila 6:1 a po srdnatém výkonu postoupila.

„Devět mečbolů, to je asi můj rekord. Já jsem tam ale šla s tím, že jdu servírovat, půjdu si pro to, a když to ona ukončí, tak co. Nemohla jsem udělat nic víc. Pořád jsem bojovala,“ řekla po utkání Šafářová, která si ve druhém kole zahraje se Serenou Williamsovou.

Precizní výkon Štěpánka

Bez ztráty kytičky prošel do druhého kola zkušený Radek Štěpánek, který se s Rusem Dmitrijem Tursunovem vypořádal za dvě hodiny a porazil ho ve třech setech 6:2, 7:6, 6:3. Štěpánek předvedl v utkání zejména výborný výkon na servisu, soupeři nabídl dohromady pouze čtyři brejkboly, přičemž všechny odvrátil a nenechal nikoho na pochybách, kdo byl v utkání favoritem.

Jediné výraznější problémy Štěpánka přišly ve druhém setu, kdy musel do tiebreaku, který ovšem vyhrál hladce 7:1, a poté na samém konci utkání. V deváté hře třetího setu čelil hned třem brejkbolům, po jejichž odvrácení si vypracoval první a zároveň poslední mečbol. V dalším kole bude moci bojovat o další úspěch v souboji s Belgičanem Goffinem.

„Jsem rád za tři sety. Dmitrij je hodně zrádný, dává neočekávané údery. Ale já jsem tím dneska prošel celkem pohodlně až do posledního míčku. Se třemi sety i výkonem jsem spokojený,“ řekl Štěpánek při rozhovoru po utkání.

Hladký postup Strýcové

Vítězný vstup si v Melbourne mohla užít také Barbora Strýcová, jejíž zápas se už musel hrát za umělého osvětlení. V mnohem příjemnějším počasí, než jakým byla odpolední vedra, se proti české tenistce postavila kvalifikantka Jelizaveta Kuličkovová, přemožitelka Lucie Hradecké z druhého kola kvalifikačních bojů.

Na Strýcovou však Kuličkovová recept najít nedokázala a naopak po většinu zápasu se marně snažila dohánět ztrátu a vyrovnat se své sokyni, která si vylepšila žebříčkové maximum a patří ji v současnosti šestnácté místo na světě. Strýcová rozhodla první set za stavu 3:3, kdy vyhrála tři gemy v řadě a zvítězila 6:3. I v druhém setu si připsala na konto dva proměněné brejkboly, vyhrála 6:2 a postoupila do dalšího kola, v němž se utká s Němkou Petkovičovou.

„Hrála jsem proti takové ranařce, ze začátku to bylo fakt šílenost. Takže jsem tam první čtyři gemy jenom tak vlála,“ přiznala Strýcová fakt, že úplně jednoduchý zápas to nebyl. „Musela jsem co nejvíce balonu vrátit, protože její třetí rána šla ven z areálu nebo do sítě,“ našla cestu k vítězství.

Zraněný Pavlásek vypadl

Nepříjemné překvapení se zrodilo v utkání Adama Pavláska s domácím Andrewem Whittingtonem. Pavlásek, který vstupoval do utkání v roli favorita, se jen velmi těžce srovnával s kvalitním servisem australského člena druhé stovky světa, jenž přetavil obdrženou divokou kartu v nečekaný postup do druhého kola.

Whittington, kromě druhého setu, podával skvěle a jen výjimečně pustil Pavláska k šanci zahrát si brejkbol. Pouze druhý set mu na podání příliš nevyšel a český tenista toho využil k dvěma úspěšným brejkům. Ve zbytku zápasu však Pavlásek jen marně zkoušel najít recept na třiadvacetiletého Australana a prohrál za dvě a půl hodiny 4:6, 6:4, 2:6, 3:6. Českého hráče navíc výrazně sráželo zranění zápěstí, kvůli němuž je nucen také vynechat nadcházející první kolo Davis Cupu a čeká ho přestávka od tenisu.

Allertová na favoritku nestačila

Marně se o překvapení snažila Denisa Allertová, která však v prvním kole pořádně prověřila připravenost favorizované Dominiky Cibulkové, kterou dokázala při podání Slovenky dostávat pod tlak a vypracovávala si velké množství brejkbolů. Zároveň však Allertová, které se dařilo na returnu, neměla přílišnou oporu na servisu, sama se příliš často dostávala do problémů a v utkání hned pětkrát ztratila podání.

Po vyrovnané a hodinu trvající první sadě, v níž Allertovou dokázala Cibulková udolat 7:5, sice česká tenistka vstoupila do druhého dějství lépe, vybojovala ve třetím gemu brejk a ujala se vedení 2:1. Od té chvíle ale prohrála pět gemů v řadě, třikrát přišla o servis a padla s favoritkou zápasu 2:6. Její putování turnajem tak končí.

Veselý nedostal šanci

Přespříliš nevynucených chyb sráželo snahu Jiřího Veselého v boji proti šestému nasazenému Gaelu Monfilsovi, který se ukázal být nad síly českého tenisty. Favorizovaný Francouz zvládal hned zkraje všech tří odehraných setů vybojovat klíčové výhody brejku, které si držel až do samotných koncovek a navíc s tím, čím déle zápas probíhal, tím více si vypracovával Monfils převahu při vlastním podání a Veselého téměř nepouštěl k fiftýnům.

Ve druhém setu povolil svému soupeři jen 4 fiftýny na returnu, ve třetím pak pět a nenechal nikoho na pochybách, že do Melbourne přijel v úžasné formě a po vítězství 6:2, 6:3, 6:2 postoupil do druhého kola.

Australian Open, 1. kolo

muži
Florian Mayer (GER) – Rafael Nadal (ESP)[9] 3:6, 4:6, 4:6
Fernando Verdasco (ESP) – Novak Djokovič (SRB)[2] 1:6, 6:7 (4), 2:6
Dustin Brown (GER) – Milos Raonic (CAN)[3] 3:6, 4:6, 2:6
Grigor Dimitrov (BUL)[15] – Christopher O´Connell (AUS) 7:6 (2), 6:3, 6:3
Alexander Zverev (GER)[24] – Robin Haase (NED) 6:2, 3:6, 5:7, 6:3, 6:2
Omar Jasika (AUS) – David Ferrer (ESP)[21] 3:6, 0:6, 2:6
Reilly Opelka (USA) – David Goffin (BEL)[11] 4:6, 6:4, 2:6, 6:4, 4:6
Jordan Thompson (AUS) – Joao Sousa (POR) 6:7 (2), 4:6, 6:3, 6:2, 6:1
Dominic Thiem (AUT)[8] – Jan-Lennard Struff (GER) 4:6, 6:4, 6:4, 6:3
Gael Monfils (FRA) [6] – JIŘÍ VESELÝ 6:2, 6:3, 6:2
Jared Donaldson (USA) – Rogerio Dutra Silva (BRA) 6:3, 6:0, 1:6, 4:6, 4:6
Kyle Edmund (GBR) – Santiago Giraldo (COL) 6:2, 7:5, 6:3
Jošihito Nišioka (JPN) – Alex Bolt (AUS) 6:4, 1:6, 6:2, 6:4
Roberto Bautista Agut (SPA)[13] – Guido Pella (ARG) 6:3, 6:1, 6:1
Blake Mott (AUS) – Richard Gasquet (FRA)[18] 4:6, 4:6, 2:6
Tommy Haas (GER) – Benoit Paire (FRA) 6:7 (2), 4:6 skreč Haas
Thomas Fabbiano (ITA) – Donald Young (USA) 4:6, 6:7 (1), 4:6
Gilles Müller (LUX) – Taylor Fritz (USA) 7:6 (6), 7:6 (5), 6:3
Frances Tiafoe (USA) – Michail Kukuškin (KAZ) 6:1, 6:7 (3), 6:3, 6:2
Hyeon Chung (KOR) – Renzo Olivo (ARG) 6:2, 6:3, 6:2
Michail Južnyj (RUS) – Marcos Baghdatis (CYP) 3:6, 0:3 skreč Južnyj
Alexandr Dolgopolov (UKR) – Borna Čorič (CRO) 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (7)
Denis Istomin (UZB) – Ivan Dodig (CRO) 6:1, 6:4, 3:6, 7:5
Nikoloz Basilašvili (GEO) – Philipp Kohlschreiber (GER)[32] 4:6, 6:3, 6:7 (2), 4:6
ADAM PAVLÁSEK – Andrew Whittington (AUS) 4:6, 6:4, 2:6, 3:6
Pablo Carreno Busta (ESP) – Peter Polansky (CAN) 6:0, 3:6, 3:6, 6:2, 3:0 skreč Polansky
Ivo Karlovič (CRO) – Horacio Zeballos (ARG) 6:7 (6), 3:6, 7:5, 6:2, 22:20
Dmitrij Tursunov (RUS) – RADEK ŠTĚPÁNEK 2:6, 6:7 (1), 3:6
Fabio Fognini (ITA) – Feliciano Lopez (ESP) 7:5, 6:3, 7:5
Radu Albot (MDA) – Carlos Berlocq (ARG) 4:6, 6:7 (4), 7:5, 6:7 (8)
Daniil Medveděv (RUS) – Ernesto Escobedo (USA) 5:7, 6:4, 6:7 (5), 1:6
Gilles Simon (FRA) - Michael Mmoh (USA) 6:1, 6:3, 6:3


ženy
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [5] – Sara Sorribesová Tormová (ESP) 6:2, 6:0
Belinda Benčičová (SUI) – Serena Williamsová (USA)[2] 4:6, 3:6
Cvetana Pironkovová (BUL) – Agnieszka Radwaňská (POL)[3] 1:6, 6:4, 1:6
Kirsten Flipkensová (BEL) – Johanna Kontaová (GBR)[9] 5:7, 2:6
Heather Watsonová (GBR) – Samantha Stosurová (AUS)[18] 6:3, 3:6, 6:0
Darja Gavrilovová (AUS)[22] – Naomi Broadyová (GBR) 3:6, 6:4, 7:5
Dominika Cibulková (SVK)[6] – DENISA ALLERTOVÁ 7:5, 6:2
Caroline Wozniacká (DEN)[17] – Arina Rodionovová (AUS) 6:1, 6:2
Kateryna Bondarenková (UKR) – Caroline Garciaová (FRA)[21] 6:7 (4), 4:6
BARBORA STRÝCOVÁ [16] – Jelizaveta Kuličkovová (RUS) 6:3, 6:2
Yanina Wickmayerová (BEL) – LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 6:3, 6:7 (7), 1:6
Jelena Vesninová (RUS)[14] – Ana Bogdanová (ROU) 7:5, 6:2
Jennifer Bradyová (USA) – Maryna Zanevská (BEL) 6:3, 6:2
Kayla Dayová (GBR) – Andrea Petkovičová (GER) 3:6, 2:6
Jekatěrina Alexandrovová (RUS) – Jekatěrina Makarovová (RUS) 0:6, 6:4, 1:6
Danka Koviničová (MNE) – Čeng Saj-saj (CHN) 6:0, 6:4
Luksika Kumkhumová (THA) – Naomi Osakaová (JPN) 7:6 (2), 4:6, 5:7
Sara Erraniová (ITA) – Risa Ozakiová (JPN) 7:5, 6:1
Ču Lin (CHN) – Jelena Ostapenková (LAT) 4:6, 0:6
Irina Falconiová (USA) – Chan Sin-jün (CHN) 6:1, 7:5
Mandy Minellaová (LUX) – Magda Linetteová (POL) 7:5, 6:4
Donna Vekičová (CRO) – Lizette Cabreraová (AUS) 7:5, 6:2
Camila Giorgiová (ITA) – Timea Bacsinszká (SUI)[12] 4:6, 6:3, 5:7
Cagla Buyukakcayová (TUR) – Oceane Dodinová (FRA) 5:7, 7:6 (1), 2:6
Alizé Cornetová (FRA)[28] – Myrtille Georgesová (FRA) 6:3, 4:6, 6:1
Maria Sakkariová (GRE) – Anett Kontaveitová (EST) 6:0, 6:4
Anna Blinkovová (RUS) – Monica Niculescuová (ROU) 6:2, 4:6, 6:4
Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO) – Wang Čchiang (CHN) 4:6, 6:3, 6:4
Timea Babosová (HUN)[25] – Nicole Gibbsová (USA) 6:7 (3), 4:6
Lara Arruabarrenaová-Vecinová (ESP) – Julia Putincevová (KAZ)[31] 6:7 (7), 6:7 (10)
Karin Knappová (ITA) – Su-Wei Hsieh (TPE) 3:6, 0:2 skreč Knappová
Ana Konjuhová (CRO) – Kristina Mladenovičová (FRA) 6:4, 6:2

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Pondělí 16. 1.

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?