Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Je to sice klišé, ale Květě Peschkeové můžete s plnou upřímností říct, že na 41 fakt nevypadá. Rozesmátá deblová legenda je zpátky u tenisu a baví se tím, že na kurtech vyučuje o generaci mladší soupeřky. „Tenis má fakt něco do sebe a já ho můžu dělat, jak dlouho chci. Fakt!,“ řekla Tenisovému světu po úspěšném vstupu do Australian Open.

Vyhrála Wimbledon a v roce 2011 jako světová jednička v deblu pomohla nastartovat neuvěřitelnou éru českého fedcupového týmu. Ve 41 letech, kdy má drtivá většina tenistů po kariéře, objíždí dál s raketou celý svět.

A to pořád na vysoké úrovni. V prvním kole Australian Open porazila s německou parťačkou Grönefeldovou nový český pár Hradecká–Siniaková. „Člověka nakopne, když porazí o dvacet let mladší hráčku. To pak víte, že na to ještě máte a já jsem pyšná na to, že jsem schopna jim konkurovat,“ netajila nadšení Peschkeová.

Za sebou má dlouhou čtrnáctiměsíční pauzu, po které se vrátila na kurty loni na jaře. Comeback ve 40 letech, to chce odvahu. „Všichni byli totálně bez sebe a byli příjemně překvapení. Oni si už mysleli, že to nerozchodím,“ smála se.

MÁ TO V RUKU I V OKU

Americký úsměv jí nechybí, a to nejenom proto, že s manželem žije v prosluněné Floridě. Radost na tváři jí kouzlí i potěšení z tenisu, ve kterém už nemusí nikomu nic dokazovat. „Ten sport má fakt něco do sebe a člověk ho může prakticky hrát, jak dlouho chce. Fakt! Dokud mám chuť, jedu dál.ׅ“

Hrát pro radost neznamená, že nemůžete konkurovat těm nejlepším. Česká tenistka Barbora Krejčíková v Melbourne správně řekla, že „Květa to má v ruku i v oku“. Stačí se podívat na světový žebříček – z úplné nuly se Peschkeová během neúplné loňské sezony posunula na 50. pozici.

„Udělaly jsme celkem dobré výsledky, samozřejmě ne takové, jaké bychom si představovaly. Ale tím, že je člověk nenasazený, může mít i dost obtížná první kola. Ale zápasy s těžkými soupeřkami nám dodaly sebevědomí,“ řekla Peschkeová, která loni hrála i wimbledonské čtvrtfinále.

NA FED CUP UŽ MĚ KAPITÁN NELÁKÁ

Nevýhody? „Je to taková pohoda, i když cestování je hrozné, to si zažijou v mém věku ty dvacetileté, že už je to taky nebude bavit,“ smála se Češka, která má o dalším životě jasno – tenis. Když už nebude hrát, chce trénovat mladé tenistky, pro které bude určitě příjemnější, když je Peschkeová nemusí vyučovat přímo na kurtu.

Má jim co předat – už teď má kariéru bohatou na úspěchy. V Česku se nejvíce zapsala rozhodující čtyřhrou ve finále Fed Cupu v roce 2011, kdy spolu s Lucií Hradeckou přehrály ruský pár a získaly tím pro naši zemi první z pěti titulů během posledních šesti let.

„Tehdy v Moskvě to podle mě nenapadlo vůbec nikoho, že by se to mohlo dál takhle pokračovat. Skvělé je, že se všechny holky snaží hrát a když jsou nominované, tak jsou rády, užívají si to a hrají výborně,“ pochválila Peschkeová soudržnost českého týmu.

Sama ukončila reprezentační kariéru hned po moskevském triumfu. Kapitána Petra Pálu ale občas potkává dál – třeba teď v dějišti Australian Open, kde šéf české lavičky sleduje výkony našich tenistek. „Jo, pokecáme, to je můj ročník. Je to vždycky fajn tyhle lidi zase po čase potkat. Ale do týmu už mě neláká, to už je za námi,“ zasmála se nakonec Peschkeová.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.

Úterý 17. 1.

Eso, eso, eso. Zakončil jsem to jako bombarďák, smál se Štěpánek po postupu

Karlovič zvládl další maraton a vzpomíná na památný duel se Štěpánkem

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu