Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

- Daniel Kubelka

Novak Djokovič neobhájí loňský titul z Australian Open. Aktuální světová dvojka totiž padla v pětisetové bitvě s až 117. hráčem světového žebříčku Denisem Istominem z Uzbekistánu v pěti setech, 6:7(8), 7:5, 6:2, 6:7(5) a 4:6. Srb tak nerozšíří svou sbírku šesti titulů z australského grandslamu.

Už úvod zápasu naznačil, že na srbského bombarďáka nečeká snadný úkol. Hned úvodní gem při jeho podání totiž trval neuvěřitelných šestnáct minut a Djokovič při něm  musel odvracet postupně šest brejkbolů. V sedmé hře navíc poprvé servis znovu ztratil a set dovedl do tiebreaku jen díky následnému rebrejku. Ve zkrácené hře pak nevyužil dva setboly, naopak Istomin si rady věděl a na druhý pokus úvodní sadu za takřka hodinu a půl získal.

Druhý set rozhodl jediný brejk a k radosti srbských fanoušků se o něj postaral Djokovič. Ještě předtím však v desátém gemu odvrátil dva setboly soupeře, hned poté si vypracoval tři brejkboly při podání Istomina a posledním pokusem mu sebral servis. Čistou hrou následně druhou sadu uzavřel a vyrovnal stav zápasu.

Do třetí sady vstoupil lépe Djokovič, který ve třetím gemu prorazil podání svého soka. Istomin sice okamžitě dorovnal skóre, zbytek setu už ale patřil jeho sbrskému protějšku, který od stavu 2:2 vyhrál čtyři gemy v řadě a ujal se vedení v zápase.

Začátek čtvrtého dějství ale Djokovičovi nevyšel. Istomin i díky brejku rychle vedl 3:0, Srb se dostal zpět do hry v sedmém gemu, kdy získal ztracené podání zpět. Rozhodnout tak musel podruhé v zápase tiebreak. Do něho Istomin doslova vletěl, získal vedení 5:1 a ačkoliv Djokovič dva setboly odvrátil, ten třetí již nikoliv a bylo nad slunce jasné, že o osudu zápasu rozhodně až pátý set.

Rozhodující set se nesl ve vyrovnaném duchu až do páté hry. V ní si Istomin vypracoval vedení 40:15, první brejkbol sice ještě proměnit nedokázal, ten druhý však ano a získal tak důležitý brejk, který vzápětí při svém podání potvrdil. Djokovič se sice ještě snažil se zápasem něco udělat, Istomin si však životní šanci nenechal ujít a za stavu 5:4 při svém podání prvním mečbolem utkání ukončil.

Na tiskové konferenci pak sršel nadšením. "Předem bych se chtěl omluvit Novakovi. Dnes jsem hrál prostě moc dobře (úsměv). Překvapil jsem sám sebe. Chtěl bych poděkovat svému týmu, mamince. Odvedli jste dobrou práci. A také divákům, byli jste úžasní. V tuhle chvíli mám v sobě tolik emocí, nedokážu přesně popsat, co se ve mně odehrává. Děkuju vám všem, že jste přišli a že  jste mi fandili. Je to největší vítězství mé kariéry, znamená pro mě strašně moc. Nyní vím, že můžu hrát se všemi hráči vyrovnanou partii," vyprávěl Istomin.

Šestinásobný šampion přijal porážku se zklamáním, avšak sportovně. "Nejsem zvyklý tady prohrávat takhle brzy. Tenhle kurt miluji a přinesl mi za deset let šest titulů a tolik krásného. Jsem samozřejmě zklamaný, ale je to jen sport. Musím to přijmout. Pojedu domů a těším se na svoji rodinu. Zasloužil si vyhrát, protože zahrál lépe v důležitých momentech. Byl outsider, ale nerozklepal se. A já měl den, kdy jsem nehrál nejlíp a on toho prostě využil," nehledal Srb výmluvy a uznal kvality soupeře.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.

Úterý 17. 1.

Eso, eso, eso. Zakončil jsem to jako bombarďák, smál se Štěpánek po postupu

Karlovič zvládl další maraton a vzpomíná na památný duel se Štěpánkem

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu