Australian Open: Berdych potvrdil roli favorita, Kristýna Plíšková si vylepšuje australské maximum

- Petr Šístek

Třetí hrací den prvního grandslamu nové sezony přinesl ve dvouhře stoprocentní úspěšnost českých tenistů. Do třetího kola pronikl Tomáš Berdych a zadařilo se také Kristýně Plíškové, která si vylepšila své australské maximum a vyrovnala dosavadní grandslamové maximum. Rozehrály se také soutěže deblistů a deblistek - Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou se vrací na vítězné vlně a úspěšné byly i Strýcová s Mirzaovou, Radek Štěpánek naopak končí hned na úvod.

Berdych musel odvracet setbol, zápas zvládl za dvě hodiny

Hra, na kterou byla radost pohledět. Tomáš Berdych si připsal postup do třetího kola Australian Open po precizním výkonu a poradil si s Američanem Ryanem Harrisonem ve třech setech 6:3, 7:6, 6:2. Utkání to ovšem nebylo vůbec jednoduché, Harrison během duelu nepříjemně kousal a kladl srdnatý odpor, zejména ve druhém setu, ve kterém dotáhl souboj až do tiebreaku.

Poté, co Berdych po dvou brejcích vyhrál první set 6:3, se mu v druhé sadě nepodařilo ani přes šest brejkbolů sebrat Harrisonovi podání a v tiebreaku ho poté čekaly horké chvíle. Sice se dostal rychle do vedení a vypracoval si náskok tří míčků, ale za stavu 5:2 se Harrison zmohl k obratu a dostal se dokonce k setbolu. Berdych ovšem ztrátu setu nepovolil a nakonec zvítězil ve zkrácené hře 8:6.

Ve třetím setu definitivně zlomil odpor amerického tenisty. Brejk z třetího gemu sice nepotvrdil a poprvé v utkání přišel o podání, ale na další brejk z pátého gemu už Harrison odpověď nenašel. Berdych od stavu 2:2 vyhrál čtyři gemy v řadě a čistou hrou zakončil utkání po výhře 6:2. Potvrdil tak roli desátého nasazeného a může se těšit na třetí kolo.

Kristýna Plíšková si vylepšila australské maximum

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun se o postup do třetího kola utkala s Irinou-Camelií Beguovou, jež v Melbourne plnila roli sedmadvacáté nasazené a navíc s ní v obou vzájemných zápasech prohrála. Plíšková doposud v Austrálii nepokořila brány druhého kola, a tak pro ni zápas byl také možností, jak si vylepšit své maximum z Melbourne a zároveň vyrovnat nejlepší výsledek na grandslamu, kterého dosáhla v roce 2015 ve Wimbledonu, kdy došla rovněž do třetího kola.

V utkání se Plíškové dařilo naplno využívat své největší zbraně, kterou je bezpochyby servis. V prvním setu podávala precizně, soupeřku nejen, že nepustila k brejkbolu, ale ani na shodu, a po vlastním brejku z třetí hry si sadu doservírovala k vítězství 6:4. Ve druhém dějství byl duel obou hráček o poznání vyrovnanější. Plíšková vybojovala v pátém gemu výhodu brejku, ale neudržela ji, v osmé hře totiž nabídla soupeřce tři brejkboly a Beguová toho dokázala využít ke srovnání na 4:4.

Druhý set nakonec dospěl až do tiebreaku, ve kterém Plíšková byla tou šťastnější. Vedla sice 5:2, ale nedokázala doservírovat, dokonce musela odvracet dva setboly, ale poradila si s nimi bez výraznějších obtíží a sama následně proměnila v pořadí druhý mečbol. Plíšková se po postupu do třetího kola může těšit na střetnutí se světovou jedničkou Angelique Kerberovou.

„Bylo dost větrno, takže jsem ráda, že jsem zápas ukončila po druhém setu. V závěru jsem byla trochu nervozní, soupeřka se zlepšila. Snažila jsem se být agresivní, naštěstí mi pomohla několika chybami. Myslím si, že mám určitě víc než na třetí kolo. Ale los je těžký. Uvidíme, jak se s tím poperu.“

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou prvními postupujícími

Prvními postupujícími do 2. kola ženské čtyřhry byly vítězky turnaje z roku 2015 Bethanie Matteková-Sandsová a Lucie Šafářová. Americko-český pár porazil za hodinu a osm minut dvojici Chia-Jung Chuang, Nicole Gibbsová 6:1, 7:5. V prvním setu ztratil druhý nejvýše nasazený pár hru až za stavu 5:0, když navíc neproměnil dva setboly. Druhý set byl vyrovnanější, za stavu 3:4 čelily Matteková-Sandsová se Šafářovou dokonce brejkbolu, ale Američanka výborně zaservírovala a nebezpečí zažehnala. Trojnásobné grandslamové vítězky hrály mnohem pestřeji, byly jistější na síti a po zásluze soupeřky za stavu 5:5 brejkly a čistou hrou dopodávaly zápas do vítězného konce.

„Bylo to příjemné rozmělnění po včerejšku a s Bethanií je vždycky sranda. Celkem ale foukalo, takže to bylo docela náročné. Nehrály jsme spolu s Bethanií od Singapuru, a tak jsem ráda, že jsme to takhle po dlouhé době celkem v pohodě zvládly. Začátek jsme měly fakt dobrý,“ řekla k zápasu Lucie Šafářová. 

Strýcová s Mirzaovou nezaváhaly

Jedny z favoritek celého turnaje, Sania Mirzaová s Barborou Strýcovou, si připsaly v prvním kole hladký postup přes dvojici Raeová, Smithová. Česko-indický pár zvítězil 6:3, 6:1 a postoupil do dalšího kola za pouhých 62 minut na kurtu.

Loňský finalista Radek Štěpánek ve čtyřhře končí

Mimořádně nepovedený vstup do turnaje za sebou má česky mluvící dvojice Radek Štěpánek - Vasek Pospisil. Štěpánek  hrál loni v Melbourne s Danielem Nestorem finále turnaje, letos s jiným Kanaďanem slovanského původu Pospisilem ukončili své působení na turnaji již po prvním zápase. Za hodinu a pět minut podlehli držitelům divoké karty Australanům Bartonovi a Ebdenovi 2:6, 4:6. Zejména Pospisilovi se vůbec nedařil servis a v klíčových chvílích dělal lehké chyby na síti.  V prvním setu ztratili Pospisil se Štěpánkem od stavu 1:1 dvakrát servis především kvůli nevynuceným chybám a sadu prohráli v poměru 2:6. Ve druhém setu pak za stavu 3:3 přišel Štěpánek o servs. Česko-kanadský pár si za celý zápas nevypracoval ani jeden brejkbol a Australané zakončili utkání čistou hrou. 

„Bohužel všechno šlo od prvního do posledního momentu proti nám. Nedařilo se nám a navíc byly hodně těžké podmínky. Dost foukalo, takže jsme se nedostali do rytmu a nemohli jsme hrát naši hru. Zápas se nám vůbec nepovedl,“ okomentoval utkání pro Tenisový svět Radke Štěpánek. Na Australian Open bude kromě singlové soutěže pokračovat i ve smíšené čtyřhře s Lucií Hradeckou. „S Luckou jsme si zahráli na olympiádě a chceme si to zkusit i na normálním turnaji. Snad se nám bude dařit jako v Riu.“

Veselý i Voráčová končí

Do turnaje v deblu vstoupili i další čeští tenisté, kteří však napodobili osud Radka Štěpánka. Jiří Veselý se spojil v Melbourne s Tchajwancem Luem, ale hned v prvním kole je zaskočily domácí divoké karty Polmans s Whittingtonem, kteří zvítězili hladce 6:3, 6:2.

Konec hned v prvním kole potkal i Renatu Voráčovou. Ta nastoupila po boku Nizozemky Demi Schuursové a osudným se jim stalo střetnutí s párem Koviničová, Siegemundová, s nimiž česko-nizozemská dvojice prohrála 4:6, 5:7.

Zápas pro Tenisový svět hodnotila Renata Voráčová: „Mrzí nás to, ale nechaly jsme tam všechno. Bohužel rozhodlo pár míčků. Na předešlých turnajích jsme měly dobré výsledky a i dneska to byl dobrý zápas. Debl je o šancích. Ony je využily a měly i trochu štěstí. Mně se ale hrálo dobře. I když to mrzí, tak to hodnotím pozitivně. Příští turnaj v Rusku budu hrát se stejnou partnerkou a potom se uvidí.“

Australian Open, 2. kolo dvouhry

Muži

Andy Murray (GBR)[1] - Andrej Rubljov (RUS) 6:3, 6:0, 6:2
Alex De Minaur (AUS) - Sam Querrey (USA)[31] 6:7 (5), 0:6, 1:6
John Isner (USA)[19] - Mischa Zverev (GER) 7:6 (4), 7:6 (4), 4:6, 6:7 (7), 7:9
Malek Džazírí (TUN) - Alexander Bublik (KAZ) 6:2, 6:3, 7:5
TOMÁŠ BERDYCH (CZE)[10] - Ryan Harrison (USA) 6:3, 7:6 (6), 6:2
Noah Rubin (USA) - Roger Federer (SUI)[17] 5:7, 3:6, 6:7 (3)
Lukáš Lacko (SVK) - Dudi Sela (ISR) 2:6, 6:3, 6:2, 6:4
Jeremy Chardy (FRA) - Kei Nišikori (JPN)[5] 3:6, 4:6, 3:6
Stan Wawrinka (SUI)[4] - Steve Johnson (USA) 6:3, 6:4, 6:4
Paolo Lorenzi (ITA) - Viktor Troicki (SRB)[29] 3:6, 6:1, 6:7 (3), 6:3, 3:6
Diego Schwartzman (ARG) - Steve Darcis (BEL) 3:6, 3:6, 6:2, 4:6
Andreas Seppi (ITA) - Nick Kyrgios (AUS)[14] 1:6, 6:7 (1), 6:4, 6:2, 10:8
Jo-Wilfried Tsonga (FRA)[12] - Dušan Lajovič (SRB) 6:2, 6:2, 6:3
Karen Chačanov (RUS) - Jack Sock (USA)[23] 3:6, 4:6, 4:6
Bernard Tomic (AUS)[27] - Victor Estrella Burgos (DOM) 7:5, 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5)
Daniel Evans (GBR) - Marin Čilič (CRO)[7] 3:6, 7:5, 6:3, 6:3

Ženy

Angelique Kerberová (GER)[1] - Carina Witthoeftová (GER) 6:2, 6:7 (3), 6:2
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (CZE) - Irina-Camelia Beguová (ROU)[27] 6:4, 7:6 (8)
Šuaj Pcheng (CHN) - Eugenie Bouchardová (CAN) 6:7 (5), 2:6
Pauline Parmentierová (FRA) - Coco Vandewegheová (USA) 4:6, 6:7 (5)
Carla Suárezová-Navarrová (ESP)[10] - Sorana Cirsteaová (ROU) 6:7 (1), 3:6
Alison Riskeová (USA) - Šuaj Čang (CHN)[20] 7:6(7), 4:6, 6:1 
Anastasija Sevastovová (LAT)[32] - Kristína Kučová (SVK) 6:3, 6:4
Samantha Crawfordová (USA) - Garbiñe Muguruzaová (ESP)[7] 5:7, 4:6
Shelby Rogersová (USA) - Ashleigh Bartyová (AUS) 5:7, 1:6
Mona Barthelová (GER) - Monica Puigová (PUR)[29] 6:4, 6:4
Varvara Lepchenková (USA) - Jing-Jing Tuan (CHN) 1:6, 6:3, 8:10 (Lepchenková neproměnila 1 MP)
Stefanie Voegeleová (SUI) - Venus Williamsová (USA)[13] 3:6, 2:6
Jelina Svitolinová (UKR)[11] - Julia Boserupová (USA) 6:4, 6:1
Natalia Vichljancevová (RUS) - Anastasia Pavljučenkovová (RUS)[24] 2:6, 2:6
Jelena Jankovičová (SRB) - Julia Goergesová (GER) 6:3, 6:4
Jaimee Fourlisová (AUS) - Světlana Kuzněcovová (RUS)[8] 2:6, 1:6

Australian Open, 1. kolo čtyřhry

Muži

Rohan Bopanna (IND), Pablo Cuevas (URU)[15] - Thomaz Bellucci (BRA), Maximo Gonzalez (ARG) 6:4, 7:6(4)
Robert Lindstedt (SWE), Michael Venus (NZL) - Andre Begemann (GER), Jan-Lennard Struff (GER) 7:6 (6), 7:6 (2)
Robin Haase (NED), Florian Mayer (GER) - Alex Bolt (AUS), Bradley Mousley (AUS) 3:6, 7:5, 4:6
Facundo Bagnis (ARG), Federico Delbonis (ARG) - Brian Baker (USA), Nikola Mektič (CRO) 6:7(4), 2:6
Jean-Julien Rojer (NED), Horia Tecau (ROU)[11] - Philipp Petzschner (GER), Mikhail Južnyj (RUS) 7:6 (5), 7:6 (3)
Malek Jaziri (TUN), Stephane Robert (FRA) - Ivan Dodig (CRO), Marcel Granollers (ESP)[9] 3:6, 4:6
Henri Kontinen (FIN), John Peers (AUS)[4] - Santiago Gonzalez (MEX), David Marrero (ESP) 7:6(1), 6:4
Luke Saville (AUS), Jordan Thompson (AUS) - Dominic Inglot (GBR), Florin Mergea (ROU) [16] 2:6, 5:7
Marcos Baghdatis (CYP), Gilles Muller (LUX) - Cheng-Peng Hsieh (TPE), Tsung-Hua Yang (TPE) 6:1, 6:4
Yen-Hsun Lu (TPE), JIŘÍ VESELÝ - Marc Polmans (AUS), Andrew Whittington (AUS) 3:6, 2:6
Jerzy Janowicz (POL), Marcin Matkowski (POL) - Fabio Fognini (ITA), Fernando Verdasco (ESP) 7:5, 6:4
Paul-Henri Mathieu (FRA), Benoit Paire (FRA) - Bob Bryan (USA), Mike Bryan (USA)[3] 3:6, 0:6
Matthew Barton (AUS), Matthew Ebden (AUS) - Vasek Pospisil (CAN), RADEK ŠTĚPÁNEK [12] 6:2, 6:4
Nicholas Monroe (USA), Artem Sitak (NZL) - James Cerretani (USA), Philipp Oswald (AUT) 6:3, 7:5
Guillermo Duran (ARG), Joao Sousa (POR) - Marcus Daniell (NZL), Marcelo Demoliner (BRA) 6:7 (2), 4:6
Feliciano Lopez (ESP), Marc Lopez (ESP)[5] - Aleksandr Dolgopolov (UKR), Gerald Melzer (AUT) 6:4, 3:6, 6:4

Ženy
Christina McHaleová (USA), Asia Muhammadová (USA) - Katarina Srebotniková (SLO), Saj-saj Čeng (CHN)[13] 5:7, 6:7 (6)
Gabriela Dabrowská (CAN), Michaella Krajiceková (NED) - Oksana Kalašnikovová (GEO), Aleksandra Kruničová (SRB) 6:4, 6:0
Eri Hozumiová (JPN), Miju Katová (JPN) - Ellen Perezová (AUS), Olivia Tjandramuliová (AUS) 7:6(3), 7:6(3)
Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO), Andrea Petkovičová (GER) - Monica Niculescuová (ROU), Abigail Spearsová (USA)[9] 6:1, 6:4
Jocelyn Raeová (GBR), Anna Smithová (GBR) - Sania Mirzaová (IND), BARBORA STRÝCOVÁ[4] 3:6, 1:6
Chao-Čchin Čchan (TPE), Jün-jun Čchan (TPE)[6] - Čchen Liang (CHN), Čao-süan Jang (CHN) 5:7, 2:6
Darija Juraková (CRO), Anastasia Rodionovová (AUS)[16] - Alizé Cornetová (FRA), Magda Linetteová (POL) 4:6, 6:3, 5:7
Caroline Garciaová (FRA), Kristina Mladenovicová (FRA)[1] - Belinda Bencicová (SUI), Ana Konjuhová (CRO) 6:1, 6:2
Karin Knappová (ITA), Mandy Minellaová (LUX) - Naomi Broadyová (GBR), Heather Watsonová (GBR) 7:5, 2:6, 7:6 (5)
Liezel Huberová (USA), Maria Sanchezová (USA) - Madison Brengleová (USA), Arina Rodionovová (AUS) 7:6 (4), 6:2
Sara Erraniová (ITA), Kirsten Flipkensová (BEL) - Darja Gavrilovová (AUS), Darka Kasatkinová (RUS) 6:2, 6:4
Čchia-Ťün Čchuang (TPE), Nicole Gibbs (USA) - Bethanie Matteková-Sandsová (USA), LUCIE ŠAFÁŘOVÁ [2] 1:6, 5:7
Kimberly Birrellová (AUS), Priscilla Honová (AUS) - Samantha Stosurová (AUS), Šuaj Čang (CHN) 7:6 (6), 4:6, 4:6
Jekatěrina Makarovová (RUS) [3], Jelena Vesninová (RUS) [3] - Šuko Aojamaová (JPN), Makoto Ninomijaová (JPN) 6:4, 5:7, 6:2
Lauren Davisová (USA), Megan Moultonová-Levyová (USA) - Destanee Aiavaová (AUS), Alicia Smithová (AUS) 6:4, 6:4
Danka Koviničová (MNE), Laura Siegemundová (GER) - Demi Schuursová (NED), RENATA VORÁČOVÁ 6:4, 7:5


Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Pondělí 16. 1.

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal