Nebyl to bůhvíjaký tenis, ale bod se počítá, spokojeně hlásí Plíšková

- Petr Šístek

Karolína Plíšková nastupovala na kurt ostravské arény s jasným cílem. Přinést do české šatny první bod a srovnat tak stav utkání se Španělskem. „Není úplně jednoduché hrát za stavu 0:1, ještě když jsem navíc byla megafavoritkou. Myslím ale, že jsem se s tím poprala dobře,“ konstatovala poté, co Laru Arruabarrenaovou přehrála po setech 6:4 a 7:5.

Česká jednička hned od úvodu zápasu potvrzovala roli favoritky a již ve třetím gemu dokázala sebrat své soupeřce servis. „Byla ze začátku trošku nervózní a dělala jsem chyby,“ přiznala po prohře Arruabarrenaová. První set tak Plíšková opanovala poměrem 6:4.

Když se ve druhém dějství propracovala do vedení 4:2, tak se zdálo, že neohroženě směřuje za pohodlným vítězstvím. Poté ale přišel náhlý zvrat. „Set a půl jsem si bez problému držela servis, ale poté bohužel přišel špatný gem a nedokázala jsem si udržet podání,“ vysvětlovala česká tenistka. „Ve druhém setu jsem využila hned první brejkbol, to je pro mě velmi pozitivní,“ reagovala Arruabarrenaová.

Zanedlouho Plíšková dokonce za stavu 4:5 čelila setbolu. „Byl to divný gem. Rychle jsem měla 40:0, ale rázem z toho byla shoda a pak dokonce setbol. Byla jsem rozhodnutá, že do toho půjdu, zahrála jsem za toho stavu aktivně a dopadlo to dobře. Na chvíli jsem si sice uvědomila, že by mohl být třetí set, ale naštěstí ten forhend už nevrátila,“ vyprávěla s uvolněným úsměvem.

Rodačka z Loun tak srovnala na 5:5, vzápětí soupeřce znovu sebrala servis a utkání již dovedla do vítězného konce. „Ke konci mi už Arruabarrenaová pomohla a já jsem to doservírovala,“ zhodnotila koncovku druhé sady. Španělka si byla vědoma, že v rozhodujících chvílích si mohla více pomoci podáním. „Měla jsem své šance, možná jsem měla lépe zaservírovat na konci druhého setu,“ přemítala.

Celkové hodnocení zápasu z pohledu Karolíny Plíškové nebylo ryze pozitivní. „Dneska to bylo celé o returnu. Servis byl dobrý, i když jsem si ho jednou prohrála. Přestože mi to nešlo úplně podle mých představ, nenechala jsem se rozhodit a dokázala jsem udělat bod. Kapitán mě držel nad vodou,“ pochvalovala si i podporu Petra Pály na lavičce.

Lara Arruabarrenaová měla z utkání dobrý pocit. Plíšková je pověstná vynikajícím servisem a Španělce se ho dařilo dobře returnovat. „Po celý zápas jsem byla opravdu pozitivní, hrála jsem dobře. Snažila jsem se zahrát každý return do dvorce, aby si musela každý bod uhrát. Myslím, že se mi to dařilo dobře, ale každý ví, že Karolína velmi dobře podává,“ konstatovala.

I pro Karolínu Plíškovou bylo příjemné opět po roce a čtvrt hrát před domácím publikem. „Tím, že jsme vloni nehrály doma, mi to dneska přišlo zvláštní. Atmosféra byla dobrá, ale asi jsme byly s Bárou i trošku nervóznější, než kdybychom hrály venku. Tam je tlak přece jen o něco menší,“ vysvětlovala.

Čtvrtfinalistka nedávného Australian Open měla také možnost sledovat svou zítřejší soupeřku Garbiñe Muguruzaovou v zápase proti Barboře Strýcové. "Co se týče taktické stránky, tak si z toho zápasu nevezmu nic, protože Bára má úplně jinou hru než já. Samozřejmě ale Muguruzaovou znám velmi dobře, hrály jsme spolu naposledy na konci roku, což není tak dávno. Tehdy jsem ji porazila. Myslím, že jí to tu sedí díky trošku pomalejšímu povrchu, ale budu si snažit něco vzít si z těch zápasů, které jsem s ní vyhrála. Když budu dobře servírovat, myslím, že mám velkou šanci zvítězit,“ plánuje. A problém by neměl být ani se silami. „Na zítřek se cítím stoprocentně připravená,“ uzavřela Karolína Plíšková.

Karolína Plíšková na tiskové konferenci

Lara Arruabarrenaová na tiskové konferenci

Původní zpravodajství z Ostravy

Sobota 11. 2.

Fed Cup: Plíšková vyrovnala. Strýcová proti Muguruzaové neuspěla

Podání bylo trapné celý zápas, smutní Strýcová po boji s Muguruzaovou

Bude to ještě hodně těžké, Češky vždycky všechno vyhrajou, říká po úvodní výhře Muguruzaová

Pamatovala si na mě i Šarapovová, směje se moderátor Bouček

Pátek 10. 2.

Kuchařka Siniaková? Jednou jsem překvapila rizotem, jinak nevařím

OBRAZEM: Fedcupový banket - Krásné nožky, loutky i čokoládová tečka

Nastal čas sebrat Muguruzaové první set, pravil kapitán Petr Pála

Zkušenosti s těžkými zápasy máme, ale může se stát cokoliv, varuje Strýcová

Čtvrtek 9. 2.

Vítězka soutěže se setkala s českým týmem. Dnes od 13 hodin můžete vyhrát také!

Atletické chutě českých tenistek: Strýcová chce zkusit maratón, Šafářová obdivuje tyčkaře

České tenistky na slavnostním banketu oslnily svou krásou

Středa 8. 2.

Zima a nejtěžší možný soupeř. Všechno je tu proti mně, směje se Muguruzaová před losem

Fanoušci mají jasno, v hlasování zvítězily černé šaty

Trénink českých tenistek probíhal v přímém přenosu

Můj debut byl tak dávno, že už si ho ani nepamatuju, směje se Lucie Šafářová

Úterý 7. 2.

Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála

Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

Červená nebo černá? České tenistky si vybíraly šaty na banket

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti

Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy