Zkušenosti s těžkými zápasy máme, ale může se stát cokoliv, varuje Strýcová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Jako první půjde v sobotu ve Fed Cupu do akce Barbora Strýcová. Nebyl to optimální plán nehrajícího kapitána Petra Pály, ale česká dvojka půjde do boje s Garbine Muguruzaovou s otevřenou hlavou. „Garbine je čtvrtá hráčka na světě a je hodně nebezpečná. Loni na Australian Open jsem ji porazila, ale už je to dlouhá doba. Musím hrát svoji hru a unavit ji, aby zápas trval dlouho,“ představuje svůj herní plán Strýcová.

Španělka je o 18 centrimetrů vyšší než Češka a její útočné rány jsou na okruhu pověstné. Strýcová je zase známá spíše celoplošným pojetím hry, nebojí se vyrazit na síť, zkrátit hru či překvapit soupeřku nečekanou herní variantou. Dopředu bude Češku navíc hnát vyprodaná hala. „Pro mě je hrozně důležité, že bude vyprodáno. Před domácími fanoušky se mi vždycky hraje výborně. Člověk si ale taky musí dávat pozor, aby ty emoce nepřeháněl, protože to bere hodně energie. Když vám to nejde, diváci vás dokáží nakopnout a vy pak můžete hrát úplně jiný tenis,“ přemítá třicetiletá tenistka.

Muguruzaová Strýcovou porazila dvakrát ze tří vzájemných zápasů, ale nejdůležitější souboj ve třetím kole gandslamu ovládla Strýcová. Muguruzaová přitom tehdy byla třetí hráčkou světa. „Ve Fed Cupu je hodně velká výhoda, když máte zkušenosti s velkými zápasy. Odehrála jsem i zápasy za nerozhodnutého stavu, třeba s Kájou debla a to vám dává cenné zkušenosti. Víte, že jste si tím už prošel a že vás to nepoloží,“ říká Strýcová.

Český tým je i bez Petry Kvitové proti Španělkami v roli favoritů. Týmů, které by při absenci takové hráčky automaticky zůstaly v této pozici, na světě moc není. „Vyhráli jsme Fed Cup pětkrát za šest let. Spousta lidí nás už vidí v semifinále, ale já to tak rozhodně necítím. Muguruzaová je čtvrtá hráčka na světě a může se stát cokoliv. Musíme být ostražití a být připraveni na to, že bude opravdu hodně hodně těžké. Nepochybuju, že to tak určitě bude,“ krotí optimismus tenistka, která je nyní členkou fedcupového týmu už posedmnácté, ale úvodní dvouhru bude hrát teprve popáté. Zatím má v otevíracích duelech vyrovnanou bilanci 2-2.

Ostrý boj vypukne v sobotu ve 13:30 a Barbora Strýcová se těší nejen na své utkání, ale i na týmovou atmosféru, která fedcupové zápasy provází. „Je hrozně fajn, že každá z nás ten Fed Cup hrát chce. V tom jsme výjimečné. Víkend nás vždycky hodně stmeluje a jsme výborná parta,“ uzavírá Strýcová.

Původní zpravodajství z Ostravy

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti

Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

Úterý 7. 2.

Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála

Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

Červená nebo černá? České tenistky si vybíraly šaty na banket

Středa 8. 2.

Zima a nejtěžší možný soupeř. Všechno je tu proti mně, směje se Muguruzaová před losem

Fanoušci mají jasno, v hlasování zvítězily černé šaty

Trénink českých tenistek probíhal v přímém přenosu

Můj debut byl tak dávno, že už si ho ani nepamatuju, směje se Lucie Šafářová

Čtvrtek 9. 2.

Vítězka soutěže se setkala s českým týmem. Dnes od 13 hodin můžete vyhrát také!

Atletické chutě českých tenistek: Strýcová chce zkusit maratón, Šafářová obdivuje tyčkaře

České tenistky na slavnostním banketu oslnily svou krásou

Pátek 10. 2.

OBRAZEM: Fedcupový banket - Krásné nožky, loutky i čokoládová tečka

Nastal čas sebrat Muguruzaové první set, pravil kapitán Petr Pála