Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

- Daniel Kubelka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Lucie Šafářová už dorazila do Ostravy a připojila se k českému fedcupovému týmu. Sympatická tenistka by ráda využila dobré formy z úvody sezóny a přispěla k postupu přes Španělsko. „Jsem ráda, že jsem se vrátila do Ostravy. Je to tu vždy skvělé, navíc jsme tu ještě neprohrály. Doufám, že to tak bude i o víkendu.“ řekla brněnská rodačka krátce po svém příjezdu.

I s trofejí pro vítězku grandslamové čtyřhry Australian Open přijela Lucie Šafářová krátce před čtvrtečním polednem do Ostravar Arény. Nebyl to však pohár z letošního roku, nýbrž ten dva roky starý. „Pohár je z roku 2015, protože na ten letošní se mi ještě vyrývá jméno. Čekám, až mi ten letošní přijde poštou. Vypadají ale úplně stejně,“ vysvětlila s úsměvem Šafářová přítomným novinářům.

Melbourne, Tchaj-pej, hodně toho Lucie Šafářová začátkem letošní sezóny procestovala. Pocit radosti z dobré hry ale převážil nad únavou. „Cestování bylo náročné. Jsem v Česku druhý den, tak si ještě zvykám na místní čas a zimu. Doma je doma (úsměv).“

Výhra v deblu na Australian Open, semifinále v Tchaj-peji. To byl opravdu skvělý, ale náročný úvod roku. Jaká to změna v porovnání s loňskou sezónou, kdy po dlouhé nemoci prohrála Šafářová prvních pět zápasů roku. „Bylo toho hodně, ale zdravotně se cítím dobře. To je nejdůležitější. Jsem ráda, že jsem tady, že jsem součástí týmu. Euforie převládá nad únavou,“ řekla čerstvě třicetiletá hráčka a pokračovala.

„Myslím si, že v singlu jdu nahoru. Na Australian Open byl los samozřejmě těžký, hned ve druhém kole jít proti Sereně (Williamsové). Cítím, že zase hraji dobrý tenis. Chce to čas a trpělivost, abych se vyškrábala zpátky nahoru.“ 

Šafářová se do českého týmu vrátila takřka po roce. Co si myslí o nejbližších soupeřkách? „Španělky jsou silné, bude to nepříjemný soupeř. Já udělám své maximum, abych pomohla. Uvidíme, jak to kapitán poskládá. Bude to těžké utkání, ale doufám, že vyhrajeme,“ věří aktuálně 47. hráčka žebříčku v úspěch.

K tomu by ráda přispěla i sama na hřišti. Nejpravděpodobněji se jeví její účast v nedělní čtyřhře, avšak kdyby se tak nestalo, hlavu by rozhodně nevěšela. „Postaví se ty nejlepší hráčky, důležité je získat tři body a to je hlavní,“ staví týmový úspěch nad osobní zájmy.

Kdyby však do nedělního deblu nastoupila, s kým by se snažila vybojovat bod pro tým, příliš nepřemýšlela. „Jasno nemám. To je ještě strašně daleko. Je to na kapitánovi. Volba do čtyřhry závisí na tom, jaký bude stav a také, jaké budou síly hráček v týmu. Bude to rozhodnutí na poslední chvíli. S Bárou (Strýcovou) jsme hrály v Riu, už máme spolu něco odehráno. S Kájou (Plíškovou) už jsme také spolu něco odehrály. Akorát s Katkou (Siniakovou) jsem ještě nehrála,“ dodala s úsměvem Šafářová.

Český tým půjde do víkendových bojů proti Španělsku v roli mírných favoritek, Šafářová ale Španělky rozhodně nepodceňuje. „Garbine (Muguruzaová) je hráčka světové desítky. Je nebezpečná. Další hráčky jsou na žebříčku níž. Pro nás je ale výhoda domácího prostředí a naší volby povrchu. Náš tým je obrovsky silný a doufám, že to zvládneme.“

Sama pak zavzpomínala na tři roky starý duel ze Sevilly, který se hrál na španělské antuce za nevlídného počasí. „Tenkrát to bylo hodně divoké, ať už tím počasím, jaké bylo, nebo tím, že se to prodlužovalo. V posledních letech jsme ale dokázaly, že jsme jedním z nejlepších týmů na světě a dokážeme vyhrát i za jakéhokoliv stavu a podmínek,“ řekla česká tenistka.

Tentokrát však bude publikum stát na české straně a Lucie Šafářová si je této výhody vědoma. „Domácí publikum je vždy nejlepší. Podpora fanoušků je skvělá, je úžasné, že je vyprodáno. Já se těším na ten víkend, protože hrát doma je vždy nejlepší,“ říká o skvělém domácím publiku.

Mohlo by se zdát, že tři dny by pro třicetiletou hráčku mohly být na poznání haly, kde již čtyřikrát ve Fed Cupu nastoupila málo, opak je však pravdou. „Mám toho teď hodně nahráno, takže zvyknout si tu nebude problém. Hrála jsem na podobném povrchu v hale, takže to bude v pohodě. Už jsem tu hrávala několikrát, myslím si, že si přivyknu rychle.“

Pět titulů za posledních šest let, domácí ostravské publikum, hráčky ve formě. Mohlo by se zdát, že všechny trumfy drží před víkendovým bojem se Španělskem český tým a znovu tak nakročí za dalším triumfem v soutěži a právem tak získají znovu nálepku týmu, který je jen těžko k poražení, což často slýchává Lucie Šafářová kolem sebe od ostatních hráček na okruhu.

„Říkají o nás, že jsme neporazitelní. Už když slyší, že hrají proti nám, tak si říkají „ježišmarjá, hrajeme proti Česku, vy jste neporazitelné“. Je to krásné, co se nám za poslední léta podařilo. Doufám, že to bude pokračovat i v letošním roce. Každý, kdo proti nám hraje, nás chce porazit. Určitě je to obrovská výzva tím, co už jsme dokázaly.“

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála