Atletické chutě českých tenistek: Strýcová chce zkusit maratón, Šafářová obdivuje tyčkaře

- David Schlegel, video: Štěpán Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: U příležitosti tiskové konference k atletickému mítinku Zlatá tretra 2017, kde bylo oznámeno, že se jí zúčastní čtyřnásobný olympijský vítěz Mo Farah, se ze svých vztahů k atletice vyznaly i členky českého fedcupového týmu. Zatímco Barbora Strýcová by si jednou po skončení kariéry ráda zaběhla maratón, Kateřina Siniaková v mládí úspěšně reprezentovala školu ve sprintech. Lucie Šafářová se nebrání žádné atletické disciplíně kromě jediné. Obrovský respekt chová ke skoku o tyči.

"Velkou výzvou je pro mě maratón, ale určitě si ho zaběhnu až po kariéře. Kdybych ho běžela teď, tak mě to odrovná," smála se Barbora Strýcová. Na tréninkovém oválu by musela absolvovat plných 104 okruhů, dva dny před startem Fed Cupu se Španělskem si vyzkoušela ve vítkovické hale symbolicky alespoň start.

Delším tratím se už věnovala v minulosti, hlavně v dobách, kdy nemohla hrát tenis. "Nejvíc jsem běhala deset kilometrů. Dala jsem to asi za tři čtvrtě hodiny. Byly časy, kdy jsem běhala fakt hodně a našla jsem v tom velké zalíbení. Uklidnila jsem se, na nic jsem nemyslela a bylo mi hrozně fajn," vyznávala se.

Vždycky dávala přednost běhům venku před halami. "Z tartanu mě trochu bolí achilovky, takže jsem běhala spíše po parcích," popisuje své priority. I když s maratónem nemá zkušenosti, věří, že by předčasně nevzdala. "Myslím, že bych ho určitě uběhla. Ke konci už bych asi trošičku šla, ale dala bych to," doufá Strýcová. Výsledný čas se jí odhadoval hůře. "Pět hodin? Možná čtyři a půl," tipuje.

Zatímco Strýcová je rozená vytrvalkyně, Kateřina Siniaková dává přednost kratším tratím. Na základní škole svou školu často reprezentovala na atletických závodech. "My jsme byli sportovní třída, takže jsem si osahala i takové závody jako skok do dálky, skok do výšky a občas jsem se nevyhnula ani delším tratím, protože jsem přeci jen ve třídě patřila mezi ty lepší," vzpomíná.

Suverénně nejraději měla ovšem nejkratší sprint. V něm se jí dařilo nejvíce. "V sedmé či osmé třídě jsem ho běhala pod devět sekund," vybavuje si.

Lucie Šafářová na základní škole nejraději běhala a skákala do dálky. Na ostravském tartanu si však vyzkoušela rozběh se skokanskou tyčí a respektu z obávané disciplíny se nezbavila. "Věřím, že všechny ostatní disciplíny v atletice bych nějak zvládla. Oštěpem člověk někam dohodí, ale v tyčce se nahoru prostě nevyšplhám," krčí rameny.

Ke skoku o tyči měla vždycky velký respekt. "U jiných disciplín si můžete natáhnout sval, ale v podstatě nejde většinou o nic vážného. U té tyčky padáte z velké výšky a je to hodně nebezpečné. Já se obecně nebezpečným sportům, jako je třeba lyžování nebo surfování, snažím vyhýbat," dodává na závěr atletického povídání Lucie Šafářová.

Původní zpravodajství z Ostravy

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti

Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

Úterý 7. 2.

Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála

Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

Červená nebo černá? České tenistky si vybíraly šaty na banket

Středa 8. 2.

Zima a nejtěžší možný soupeř. Všechno je tu proti mně, směje se Muguruzaová před losem

Fanoušci mají jasno, v hlasování zvítězily černé šaty

Trénink českých tenistek probíhal v přímém přenosu

Můj debut byl tak dávno, že už si ho ani nepamatuju, směje se Lucie Šafářová

Čtvrtek 9. 2.

Vítězka soutěže se setkala s českým týmem. Dnes od 13 hodin můžete vyhrát také!


Galerie