Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

- Štěpán Hladký, Daniel Kubelka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Momentální světová trojka Karolína Plíšková se po dopoledním úterním tréninku cítila velice dobře. „Hala je pro mě velice sympatická, dokonce by mělo být vyprodáno, což je fakt super,“ hlásala nejvýše postavená česká tenistka.

Máte za sebou úvodní tréninky v Ostravě. Jaké jsou pocity?
Jsme tady dva dny a myslím, že povrch je docela dobrý. Řekla bych, že mi to tady dost sedí. Na to, že je vlastně úterý, tak hraju docela dobře (smích).

Co říkáte na složení španělského týmu?
Kdyby přijela Carla Suárezová Navarrová, tak by mohly být ještě silnější, ale myslím si, že jsou dost kvalitní i takhle. Povrch je spíše pomalejší než rychlejší, ale i jejich dvojka (Lara Arruabarrena) může být pro nás dost nepříjemná. Samozřejmě, že když budeme hrát dobře, tak by to pro nás neměl být problém. A pak je tam jejich jednička Garbine Muguruzaová, která umí zahrát výborně. Já jsem ji několikrát porazila, ale uvidíme jak to půjde.

Jste třetí na světě. Jaké to pro vás osobně je?
Trojka jsem teď týden nově, takže pořádně ani nevím. Myslím si, že od té pětky to ale takový rozdíl není, teda aspoň já to takhle cítím. Budu se to snažit brát stejně, jako jsem to měla minulé Fed Cupy. Pro mě je i jedno, jestli jsem jednička nebo dvojka v týmu. Vždycky se snažím předvést nejlepší tenis a udělat body.

Dopřála jste si po Australian Open nějaké volno?
V Austrálii jsem byla měsíc, takže to bylo hrozně dlouhé. Týden po turnaji jsem měla volno, potom jsem týden trénovala a nyní se vlastně ještě připravuji tady. Připravená bych měla být výborně.

Budete to takhle plánovat pokaždé, že si po grandslamech dáte pauzu?
Ne vždy to samozřejmě půjde. Bude taky záležet, jak na tom grandslamu budu hrát. V lednu jsem ale zápasů měla opravdu hodně, a proto jsem se rozhodla si dopřát pauzu.

Jaké to je zahrát si s Davidem Poljakem na tréninku?
Je to pro mě super. Je na mě ale moc dobrý, řekla bych (smích). Dělali jsme i nějaká cvičení a já obecně hraji raději s kluky, protože jsou schopní zahrát některé situace lépe než holky. Hodně toho doběhnou, takže výměna kolikrát nekončí po dvou úderech. Byl do opravdu výborný sparing. Proti chlapům nesmíte dělat tolik chyb, protože vám nedají zadarmo vůbec nic.

Opravdu nevnímáte ten posun z páté příčky na třetí? Nemá to žádné výhody?
Samozřejmě jsem dostala spoustu gratulací. Posunout se v takových sférách o dvě příčky, to není jednoduché, protože to dělá strašně hodně bodů. Kdybych byla jednička, tak je to asi zásadní věc, ale takhle to moc nevnímám. Na určitých turnajích je to samozřejmě výhoda, protože jako třetí nasazená můžu mít nějaká předkola volná, což bych jako pětka asi neměla. Jinak tam žádný rozdíl není, tedy alespoň já ho necítím.

Je reálné dosáhnout na první příčku už letos? Je to vaše ambice?
Tak moje ambice to samozřejmě je, ale mám tam i jiné, než stát se světovou jedničkou. Hezké by to ale samozřejmě bylo. Sezóna teprve začíná a holkám padají body, ale Serena půjde asi hodně těžce předběhnout.

Nemrzí vás zpětně, že jste se se Serenou nepotkaly právě v Austrálii?
Upřímně, docela ano. Byl to tak trochu můj cíl, když jsem viděla los a semifinálový zápas vycházel právě se Serenou. Neříkám, že bych ji porazila, ale ta šance by tam určitě byla. Nebudu to ale hodnotit negativně, čtvrtfinále bylo taky dobré a určitě ještě dostanu nějakou jinou příležitost se s ní potkat.

Loni jste odehrály celý Fed Cup mimo Českou republiku. Těšíte se opět na domácí publikum?
Samozřejmě ráda hraju doma. Zatím jsem hrála jenom jednou v Praze. Loni jsme hrály celou dobu venku, což je tak trochu nepříjemné, když jdou vlastně skoro všichni fanoušci proti vám. Je také méně cestování, což se taky hodí v rozjeté sezóně. Výhoda je tak určitě na naší straně a já doufám, že ji využijeme.

V Ostravě se zatím hrály čtyři Fed Cupy a ani jednou se neprohrálo. Vnímáte to?
Minule se tady vyhrálo s Francií, to jsem tady byla, ale nehrála jsem. Doufám jenom, že na ty výsledky navážeme a zvítězíme i tentokrát.

Váš program je hodně nabitý. Neuvažovala jste ani chvíli, že na Fed Cup nepojedete?
Na první kolo jsem ani nebrala v úvahu, že bych nejela. Kdybych třeba vyhrála Australian Open, tak bych mluvila jinak, ale opravdu nevím. Měla jsem dost času na odpočinek i na přípravu a navíc je to doma, takže jsem neváhala. Není vůbec jisté, jestli vyhrajeme, takže další kola ještě uvidím. Takhle daleko jsem zatím nepřemýšlela.

V Ostravě jste ještě nehrála. Jak se vám zvyká na halu a celkové prostředí?
Já jsem tady nehrála jenom zápas, jinak jsem tu samozřejmě celý ten týden byla, takže jsem i trénovala. Hala je ale pro mě velice sympatická, dokonce by mělo být vyprodáno, což je fakt super. Povrch je taky dobrý, ale pořád máme co zlepšovat. Je zatím úterý, takže do víkendu to snad stihneme dopilovat.

Je tady nová plastová síť. Je to pro vás nějaký problém?
Já jsem si toho třeba ani nevšimla (smích). Takže není snad žádný problém. Důležité je dostat míček přes ní (smích).