Fed Cup: Plíšková vyrovnala. Strýcová proti Muguruzaové neuspěla

- Jiří Vachtl, David Soumar

Češky rozehrály úvodní kolo Fed Cupu proti Španělsku. Střetnutí zahájil zápas Barbory Strýcové s Garbine Muguruzaovou. Češka sice soupeřku připravila o první set ve Fed Cupu, na výhru to ale nestačilo. O vyrovnání se tak musela poprat Karolína Plíšková proti Lare Arruabarennové. Ta roli favoritky zvládla. Po prvním dni tak platí stav 1:1.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – LARA ARRUABARRENOVÁ 6:4 7:5

Půl hodiny a bylo po prvním setu. Zápas Karolíny Plíškové proti Lare Arruabarennové nabral na úvod velmi rychlý spád. Česká hráčka si svižně vybojovala výhodu jednoho brejku a tu už nepustila.

Právě rychlé tempo muselo Plíškové svědčit. Krátké výměny, žádné zbytečné protahování. Sebevědomě tak mohla vstupovat i do druhé sady.

Zdálo se, že Plíšková zvolila stejnou taktiku jako v prvním setu. Hned v prvním gemu hostující tenistku připravila o servis.

Setem dál poklidně proplouvala. Už se začínalo zdát, že si Plíšková v poklidu dokráčí pro první bod českého týmu. Přece jen se ale objevily komplikace. Arruabarennová dokázala srovnat na 4:4, když třetí hráčku světa připravila o podání. Stačil jí k tomu jediný brejkbol. Plíšková Španělce pomohla, když na něj zahrála dvojchybu.

Za stavu 5:4 měl dokonce Arruabarennová setbol. Plíškovou to ale nezlomilo. Za stavu 5:5 si vzal výhodu brejku zpět a následně zápas doservírovala. Využila čtvrtý mečbol.

BARBORA STRÝCOVÁ – GARBINE MUGURUZAOVÁ 0:6, 6:3, 1:6

Španělská favoritka vstoupila do zápasu hodně sebevědomě. Paradoxně největší boj se sváděl o úvodní gem. V něm musela Strýcová odvracet hned šest brejkbolů. Muguruzaová se ale toho šestého chytla a české hráčce vstup do zápasu hodně zkomplikovala.

Rychlý brejk světovou sedmičku pořádně nakopl. Ta následujících pět gemů odehrála jako mašina. Strýcové nedala šanci. Žádná chyba, žádný míč zadarmo. Strýcová se prostě neměla čeho chytnout. Snažila se měnit rytmus, přijít s něčím novým… Marná snaha. 

Španělka dokázala set získat bez jediného ztraceného gemu. Do druhé sady tak mohla vstupovat se značnou psychickou výhodou. 

Nestalo se ale tak. Strýcová hodila vstup do utkání za hlavu a do druhé sady vstoupila mnohem lépe. Španělka domácí bojovnici pomohla i několika drobnými chybami. Možná i ty rodačku z Plzně nastartovaly k prvnímu brejku.

První získaný servis soupeřky ale hned následoval španělský rebrejk. Chleba se tak lámal až za stavu 4:3, kdy Strýcová světovou sedmičku připravila o podání podruhé. S následnou situací, kdy podávala na zisk druhé sady, si poradila náramně. Muguruzaovou připravila o první set ve Fed Cupu!

Zápas tak musel putovat do třetí sady. V ní se španělská favoritka chytla za stavu 1:1. Strýcové odvrátila dva brejkboly a sama dokázala následně získat hned dva servisy domácí hráčky. „Do stavu 1:4 jsem měla hodně šancí na její servis. Nezahrála jsem něco navíc. Za toho stavu 1:4 mě to zlomilo v hlavě. Nehrála jsem tak, jak jsem měla,“ hodnotila Strýcová zápas v rozhovoru pro Českou televizi. Výsledkem byla španělská výhra 6:0, 3:6, 6:1.

Česká republika – Španělsko 1:1

Barbora Strýcová – Garbine Muguruzaová 0:6, 6:3, 1:6
Karolína Plíšková – Lara Arruabarrenová 6:4, 7:5

 

Původní zpravodajství z Ostravy

Sobota 11. 2. 

Pamatovala si na mě i Šarapovová, směje se moderátor Bouček

Pátek 10. 2.

Kuchařka Siniaková? Jednou jsem překvapila rizotem, jinak nevařím

OBRAZEM: Fedcupový banket - Krásné nožky, loutky i čokoládová tečka

Nastal čas sebrat Muguruzaové první set, pravil kapitán Petr Pála

Zkušenosti s těžkými zápasy máme, ale může se stát cokoliv, varuje Strýcová

Čtvrtek 9. 2.

Vítězka soutěže se setkala s českým týmem. Dnes od 13 hodin můžete vyhrát také!

Atletické chutě českých tenistek: Strýcová chce zkusit maratón, Šafářová obdivuje tyčkaře

České tenistky na slavnostním banketu oslnily svou krásou

Středa 8. 2.

Zima a nejtěžší možný soupeř. Všechno je tu proti mně, směje se Muguruzaová před losem

Fanoušci mají jasno, v hlasování zvítězily černé šaty

Trénink českých tenistek probíhal v přímém přenosu

Můj debut byl tak dávno, že už si ho ani nepamatuju, směje se Lucie Šafářová

Úterý 7. 2.

Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála

Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

Červená nebo černá? České tenistky si vybíraly šaty na banket

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti

Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy