Turnaj mistryň: Kerberová hladce přehrála Halepovou, Keysová nedala šanci Cibulkové

- Filip Lefenda

Letošní ročník Turnaje mistryň zatím nabízí divákům výtečnou tenisovou podívanou, a ta pokračovala i v úterý. Turnajová jednička Angelique Kerberová porazila Simonu Halepovou po setech 6:4 a 6:2 a připsala si již druhou výhru v základní skupině. V dalším zápase se Dominice Cibulkové v bitvě letošních turnajových debutantek nepodařilo zlomit nepříznivou bilanci vzájemných zápasů s Keysovou, které podlehla 1:6 a 4:6

Bitva dvou neporažených hráček Červené skupiny mezi světovou jedničkou Angelique Kerberovou Simonu Halepovou se dala charakterizovat jako střetnutí, které nemělo vyloženou papírovou favoritku. Soupeřky se utkaly v této sezoně již popáté, celkově šlo již o o osmé vzájemné měření sil.

Kerberová se na úvod pořádně nadřela se Slovenkou Dominikou Cibulkovou, kterou zdolala až po nervy drásající koncovce třetího setu. Přitom se původně očekávalo, že právě až zápas s Halepovou pořádně prověří současnou formu rodačky z Brém. Rovněž Rumunka se při svém úvodním vystoupení na závěrečném podniku letošní sezóny utkala s debutantkou, a sice Američankou Madison Keysovou. Ta ale zkušenější protivnici nekladla příliš odpor a prohrála 2:6 a 4:6.

Vzájemná bilance hrála do karet Halepové, která ovládla čtyři z celkových sedmi duelů. Platí však, že právě tyto skalpy jsou staršího data. Pokud se totiž podíváme na utkání z letošní sezóny, Kerberová dokázala Halepovou už třikrát porazit, přičemž se vždy jednalo o vítězství ve dvou setech (Fed Cup, Wimbledon, Cincinnati). Rumunce to proti nové světové jedničce vyšlo pouze v kanadském Montréalu, kde se muselo rozhodnout až ve třetím dějství. V Singapuru se však Halepová opět mohla spoléhat na podporu rumunských fanoušků, kteří ji hlasitě podporovali již v neděli. „Je to velmi pěkné. Atmosféra byla opravdu jako doma v Rumunsku a v hledišti jsem viděla velké množství rumunských vlajek,“ okomentovala podporu svých krajanů tehdy Halepová.

Do utkání lépe vstoupila první nasazená Kerberová, jež prolomila servis soupeřky hned v první hře. Brejk sice potvrdila a následně se propracovala k vedení 3:1, avšak poté si Halepová dokázala vzít ztracené podání zpět a dotáhla na 3:3. V dalším průběhu sady zvládla Kerberová složité chvíle za stavu 3:4, kdy opět čelila brejkbolu, avšak poté znovu dokázala získat servis své soupeřky a první sadu již dovedla do vítězného konce po výsledku 6:4.

Druhé dějství začalo dle stejného scénáře jako první set, tedy ztraceným podáním Halepové. Za stavu 3:1 pro Kerberovou ale již byl podobnostem konec, Němka totiž podruhé v setu získala servis soupeřky a po zbytek utkání již nedopustila žádné komplikace, ačkoliv využila až svůj třetí mečbol. V Červené skupině si tak připsala druhé vítězství a je tak velmi blízko postupu do semifinále.

"Prvně bych chtěl pogratulovat Simoně, myslím, že jsme obě odehrály skvělý zápas. Simona je vždy těžkou soupeřkou, takže jsem velmi šťastná, že jsem zde dokázala vyhrát i svůj druhý zápas. Je prostě skvělé být zde a hrát svůj nejlepší tenis," neskrývala Kerberová své nadšení bezprostředně po utkání.

Se svou neoblíbenou soupeřkou se v rámci druhého vystoupení na Turnaji mistryň utkala sedmá hráčka světa, Slovenka Dominika Cibulková. Ta v neděli zanechala na kurtu proti úřadující královně světového tenisu Kerberové výborný dojem a navázala tak na formu, která jí na nedávném halovém turnaji v rakouském Linci vynesla turnajový titul. To Madison Keysová, která je v žebříčku WTA hned o pozici za Cibulkovou, se proti Halepové hledala, ale na bratislavskou rodačku to umí. V dosavadním průběhu kariéry ji porazila hned ve všech třech vzájemných měřeních sil, přičemž se obě soupeřky utkávají jednou do roka pravidelně od sezóny 2013.

Sedmadvacetiletá Cibulková vstupovala do souboje dvou hráček, které se na Turnaj mistryň probojovaly poprvé v životě, s výbornou halovou bilancí. Právě v uzavřeném prostředí letos Dominika nasbírala již dvanáct vítězství a pouze dvě prohry, z toho jedna byla právě z duelu se silně favorizovanou světovou jedničkou, kterou více než potrápila. Rovněž Keysová má v hale aktivní bilanci, ovšem pouze tří vyhraných mačů oproti dvěma prohrám.

Ještě před začátkem zápasu pobavil fanoušky moment, kdy Dominika Cibulková při nástupu na dvorec zapomněla na sběračku míčků, jež ji měla doprovázet.

Již od úvodu utkání se ale projevoval více faktor dosavadních vzájemných měření sil, než letošní halové bilance. Cibulková si totiž sice své první podání v utkání udržela hladce, avšak poté se nadvlády na kurtu ujala Keysová, která získala pět gemů v řadě a úvodní sadu ovládla poměrem 6:1 za pouhých 23 minut.

Ve druhé sadě Slovenka držela se soupeřkou krok pouze do stavu 2:2, a poté znovu přišla o svůj servis. Jelikož si za celé utkání nedokázala vypracovat ani jednu brejkbolovou příležitost, tak utkání již zdramatizovat nedokázala a nakonec Keysové podlehla po 66 minutách hry 1:6 a 4:6.

"Jsem opravdu šťastná, že jsem dnes dokázala zvítězit. Byla jsem mírně nervózní po prvním utkání, ale jsem spokojená, jak se mi dnes podařilo zahrát," nechala se slyšet Keysová na kurtu. Američanka se tak v průběžném pořadí Červené skupiny dotáhla na Simonu Halepovou, s níž má shodně na kontě jedno vítězství a zároveň mají i totožný poměr vyhraných a prohraných setů. Tajenku postupujících tak rozluští až závěrečné třetí zápasy.

Červená skupina

Angelique Kerberová (GER, 1.) – Simona Halepová (ROU, 4.) 6:4, 6:2

Madison Keysová (USA, 7.) – Dominika Cibulková (SVK, 8.)

Turnaj mistryň den po dni:

23.10.2016Turnaj mistryň: Halepová porazila Keysovou, Cibulková po boji padla se světovou jedničkou

24.10.2016: Turnaj mistryň: Fantastická Plíšková odvrátila mečbol a slaví první vítězství!

Sezónní profily letošních singlových účastnic: