Zklamání i velké radosti! Agnieszka Radwaňská jde do obhajoby singapurského titulu po kolísavé sezoně

- Jan Vojkůvka

Ač se kvalifikovala trochu později, než sama očekávala, Agnieszka Radwaňská na Turnaji mistryň v Singapuru scházet nebude a rozhodně má na co navazovat! Aktuální světová trojka obhajuje loňský titul, který vybojovala finálovým vítězstvím nad Petrou Kvitovou.

Polská tenistka předvedla v této sezoně opět to, že patří dlouhodobě k tenisové špičce na ženském okruhu. Znovu posbírala několik titulů, došla do závěrečných kol na velkých turnajích a především se kvalifikovala na závěrečný Turnaj mistryň. Celkově poosmé, z toho pošesté v řadě za sebou. Může ale pomýšlet na obhajobu triumfu z minulého roku?

Vše vlastně začalo nejlépe, jak mohlo, a formu ze závěru sezony 2015 si přenesla i na začátek dalšího roku na okruhu WTA. Potvrdila roli jasné favoritky v čínském Šen-čenu a vyhrála titul a ačkoliv následně nenastoupila do turnaje v Sydney, na prvním grandslamu sezony to nebylo příliš znát, dokázala se rychle aklimatizovat a dosáhla na semifinále, své teprve čtvrté v kariéře.

 

Thx to Shenzhen fans and well done to @riske4rewards on a great week. Good luck for the season ??✨

Fotka zveřejněná uživatelem Aga Radwanska (@aradwanska),Led 9, 2016 v 10:47 PST

Radwaňská, notně povzbuzena začátkem sezony, pokračovala v kvalitních výkonech a vybojovala semifinále v Dauhá a Indian Wells, ale přesto tomu něco chybělo. Zkušená Polka se nedokázala prosadit v klíčových zápasech, které v jejím postavení znamenají hranici mezi úspěchem a neúspěchem a přišel mírný propad formy. Antuková sezona ji nevyšla už vůbec, vypadla ve 4. kole na French Open a příliš se nedokázala prosadit ani na trávě.

Po osmifinálovém výpadku ve Wimbledonu se Agnieszka vydala na tvrdý povrch, aby si vylepšila náladu z horší druhé třetiny sezony, ale opak byl pravdou. Zejména porážka 4:6, 5:7 v prvním kole olympijských her v Číňankou Čeng bylo obrovským zklamáním.

Ke konci srpna však měly přijít zase dobré časy. Radwaňská po čtvrtfinále v Cincinnati konečně našla formu a v New Havenu si po semifinálové hladké výhře dvakrát 6:1 nad Kvitovou došla pro svůj druhý letošní titul. Úleva, kterou zažila, byla viditelná na každém záběru na její obličej a s vírou, že je opět v dobrém rozpoložení, se vydala na závěrečný grandslam do New Yorku.

Jenže ouha, osmifinálový výpadek s Konjuhovou opět Radwaňské přinesl vrásky. Místo úspěchu přišlo další zklamání, a ač stále byla vysoko na žebříčku, a ve své podstatě měla lepší výsledky než v roce 2015, spokojenost byla pryč. Ještě na ni ovšem čekala asijská šňůra, na níž v minulé sezoně zářila a k čemuž se upínala.

Titul z Tokia však nezopakovala, vypadla v semifinále a přidala pouze čtvrtfinále ve Wu-chanu. Nakonec však může brát asijský výlet i tak jako veleúspěšný. Přišel totiž turnaj v Pekingu. China Open patří k turnajům z kategorie WTA Premier Mandatory, což jsou vysoce ceněné podniky a Radwaňská právě tento podnik vyhrála. Ve finále ve dvou setech porazila Kontaovou a oslavila svůj třetí titul v sezoně a celkově třetí titul v této kategorii.

To se doposud podařilo jen dalším třem hráčkám - Sereně Williamsové, Victorii Azarenkové a Marii Šarapovové. A do této společnosti se Radwaňská zařadila. Možné chmurné myšlenky z posledních měsíců byly pryč, navíc už postupem do třetího kola si polská hráčka zajistila svou osmou účast v Singapuru.

A na Turnaj mistryň se nyní pečlivě připravuje. V generálce, dá-li se to tak říci, v Tianjinu, odstoupila před čtvrtfinále kvůli menšímu zranění stehna, ale z tréninkových záběrů se zdá, že je na svou obhajobu cenného triumfu připravena. Může uspět?