Turnaj mistryň: Halepová porazila Keysovou, Cibulková po boji padla se světovou jedničkou

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Turnaj mistryň měl v neděli na programu své úvodní dva zápasy v červené skupině. Hlavním tahákem byl souboj světové jedničky Angelique Kerberové s Dominikovou Cibulkovou. Slovenka při své premiérové účasti na turnaji německé favoritce statečně vzdorovala, vítězství ale nakonec těsně nevybojovala. Ještě před tímto střetnutím porazila Simona Halepová ve dvou setech další turnajovou debutantku, a sice Američanku Madison Keysovou.

Simona Halepová vstoupila do Turnaje mistryň ve velkém stylu! Čtvrtá hráčka světového žebříčku ve svém úvodním utkání v Singapuru porazila Madison Keysovou ve dvou setech a udělala první krok směrem k postupu do semifinále!

Halepová měla velmi dobrý vstup do zápasu, když dokázala od stavu 1:1 získat hned čtyři gemy v řadě a vytvořila si rozhodující náskok, který také následně potvrdila na servisu využitým druhým setbolem. Keysová však nesložila zbraně a především na začátku druhého setu byla nebezpečnější hráčkou, což Halepovou vedlo k tomu, že si na pomoc zavolala svého trenéra. „Trenér mi řekl, ať se uklidním, což jsem také udělala. Poté jsem se daleko více soustředila. Věděla jsem, že se má soupeřka stále zlepšuje, a tak jsem se musela soustředit na každou výměnu," uvedla Halepová na pozápasové tiskové konferenci.  Rodačka z Costanty se poté opravdu zklidnila, a tak následně prolomila podání své soupeřky. Keysová si však ztracené podání vzala zpět v osmé hře, nicméně povedenou hrou si Halepová výhodu brejku uzmula opět na svou stranu. Rumunská jednička následně dokázala dovést utkání do vítězného konce, když využila svůj třetí mečbol v zápase! Do Singapuru přicestovala také početná skupinka fanoušků z Rumunska, a tak se Simona Halepová mohla cítit jako doma. „Je to velmi pěkné. Atsmosféra byla opravdu jako doma v Rumunsku a v hledišti jsem viděla velké množství rumunských vlajek.". Pro Madison Keysovou se jednalo o první utkání na Turnaji mistryň, byla nervózní? „Ano, myslím, že jsem trochu nervózní opravdu byla. Simona však hrála velmi dobře a míčky odskakovaly trochu pomaleji, než jsem očekávala. Myslím, že v mé hře však bylo několik pozitiv - velmi dobře jsem servírovala," zhodnotila Keysová své úvodní představí na letošním Turnaji mistryň. 

Simona Halepová tak vstoupila do Turnaje mistryň podobně jako v minulém roce, kdy v úvodním zápase porazila Italku Pennettaovou. Následné dva zápasy však Rumunka prohrála, a tak ji postup unikl. Halepová je však letos ve výrazně lepší formě a po vítězství nad Keysovou udělala první krok k postupu do semifinále!

 

Hot shot of the match? @SimonaHalep shuts down Keys' drop shot! ? #WTAFinals

Video zveřejněné uživatelem WTA (@wta),Říj 23, 2016 v 3:30 PDT

Druhé utkání, ve kterém se proti sobě postavily německá světová jednička Angelique Kerberová a Dominika Cibulková ze Slovenska, nabídlo o poznání vyrovnanější bitvu. Rodačce z Brém v minulých týdnech nevyšlo asijské turné a nad formou, se kterou přicestovala do Singapuru, tak visel velký otazník. To Cibulková přiletěla do dějiště vrcholu sezóny, na kterém účinkuje vůbec poprvé v kariéře, posílena poměrně čerstvým ziskem titulu v Linci. 

Samotný úvod patřil favoritce. Němka vzala Cibulkové hned v prvním gemu servis a brejk vzápětí potvrdila. Ačkoliv se Slovenka snažila, Kerberová se v první půlce setu prezentovala poctivou defenzívou a dokázala vracet většinu úderů své soupeřky, včetně těch razantních. Zlom přišel za stavu 4:2. Po něm totiž získala světová osmička tři hry v řadě a rázem byla na pomyslném koni. Kerberová nicméně dovedla set do tiebreaku, ve kterém Cibulkovou nepustila ani jednou do vedení a po výsledku 7:5 tak uzmula první dějství přeci jen pro sebe. To druhé pak mělo zcela jasný průběh. Cibulková se velmi rychle dostala do náskoku čtyř her, ze kterého světová jednička sice dva gemy ukrojila, v sedmé hře ale opět ztratila servis a prohrávala tak 2:5. Bratislavská rodačka následně využila osmou hru k ukončení druhé sady.

Duel tak musel rozhodnout až třetí set, což se většině přítomných díváků pochopitelně líbilo. Akcie Cibulkové výrazně vzrostly po třetí hře, kdy se Slovenka chopila podání soupeřky. Jenže Kerberová dokázala okamžitě zareagovat stejnou mincí, ba co více, o dvě hry později dvojnásobná grandslamová vítězka svůj kousek na returnu zopakovala a rázem tak vedla 5:2. Cibulková už se v závěru zmohla jen na snížení, byť měla v poslední deváté hře na příjmu dva brejkboly. Z těch nic nebylo a vítězství si tak po tuhém boji připsala favorizovaná Angelique Kerberová.

„Jsem ráda, že zde mohu opět být. Atmosféra byla znovu vynikající, moc děkuji publiku,“ započala své pozápasové hodnocení Kerberová. „Dominika byla velmi těžkou soupeřkou. V posledních týdnech hraje velice dobře, vyhrála i turnaj v Linci. Byla jsem na to připravená. Věděla jsem, že proti ní budu muset hrát můj nejlepší tenis. Utkání jsem si velmi užila a jsem nesmírně šťastná, že jsem ho nakonec vyhrála,“ oddechla si osmadvacetiletá vítězka.

S čím šla po hladké porážce ve druhém setu do toho třetího? „Snažila jsem se stále zůstávat pozitivní. Chtěl jsem hrát svou hru, být agresivní a jít si za svým. To byl můj plán do třetího setu a vyšel,“ libovala si Němka. Na co si ještě v rozhodující sadě dávala pozor? „Hodně jsem se soustředila na svůj servis, zejména na úspěšnost prvního podání. Byl to hodně vyrovnaný a těžký duel,“ zakončila povídání s úsměvem největší favoritka na celkový turnajový triumf.

Červená skupina

Simona Halepová (ROU, 4.) - Madison Keysová (USA, 7.) 6:2, 6:4

Angelique Kerberová (GER, 1.) - Dominika Cibulková (SVK, 8.) 7:6 (5), 2:6, 6:3