Grandslamovou radost vystřídal nevydařený podzim. Zvedne se Garbiñe Muguruzaová v Singapuru?

- Petr Šístek

Do letošní sezony vstupovala třiadvacetiletá Španělka jako třetí hráčka světového žebříčku a bylo otázkou, zda dokáže zopakovat skvělé výsledky z předchozího roku. Rodačka z venezuelské metropole Caracas je do jisté míry titulem z Roland Garros dokázala ještě vylepšit, avšak na ostatních turnajích zdaleka nezářila jako dříve. To se ale pokusí prolomit na nadcházejícím Turnaji mistryň.

Letošní rok ale začal pro Muguruzaovou velmi rozpačitě, když byla nucena na úvodním turnaji sezony v Brisbane svůj dobře se vyvíjející zápas skrečovat, a na následném Australian Open skončila již ve třetím kole, v němž nestačila na Barboru Strýcovou. Ostatně na tři vyhrané zápasy v řadě na okruhu WTA čekala až do květnového podniku v Římě, kde došla až do semifinále, ve kterém nestačila na Madison Keysovou.

Zatímco se ale mladé Španělce nedařilo na turnajích, ve Fed Cupu zářila. Ve druhé světové skupině a následné baráži získala pro svou vlast v utkáních proti Srbsku a Itálii hned čtyři body a prakticky tak zařídila návrat španělských tenistek mezi světovou elitu.

Již dříve zmíněný turnaj v Římě ale předznamenal, že se Muguruzaová právě na antuce začala dostávat do loňské formy. A nutno podoktnout, že se tak stalo právě včas. Dalším turnajem totiž bylo Roland Garros. Španělka se zde sice v úvodním kole překvapivě trápila s Annou-Karolínou Schmiedlovou, která zažívá mimořádně nevydařenou sezonu, avšak nakonec se Muguruzaová rozehrála k dechberoucím výkonům a ztracený set se Schmiedlovou byl jediným v celém průběhu turnaje! Ve finále rodačka z Caracasu přehrála i světovou jedničku Serenu Williamsovou a získala tak premiérový grandslamový titul kariéry.

Po turnaji se Muguruzaová dokonce propracovala na druhé místo žebříčku WTA, které se stalo jejím novým kariérním maximem. Jak už tomu ale často zejména u mladších tenistek bývá, po velkém úspěchu obvykle přichází útlum. A tomu se nedokázala vyhnout ani sympatická Španělka. Na následném turnaji na Mallorce totiž prohrála hned své první utkání a i ve Wimbledonu, kde obhajovala loňské finále, došla pouze do druhého kola.

Vzhledem k úspěchům v národním dresu při fedcupových utkáních, tak bezpochyby mohl být pro Muguruzaovou správným impulsem start na olympijských hrách. Ani zde se jí ale příliš nedařilo a s turnajem se rozloučila již v osmifinále, když nestačila na pozdější senzační vítězku, Portoričanku Monicu Puigovou, která jí dovolila uhrát pouhé dva gemy.

Chuť si španělská tenistka mírně spravila na následném turnaji v Cincinnati, kde si zahrála druhé semifinále turnaje WTA Premier v sezoně, avšak v něm vůbec nestačila na pozdější šampionku Karolínu Plíškovou. Na US Open se poté potvrdilo, že tento grandslam Muguruzaová opravdu nemá v oblibě, neboť i nadále zde zůstává jejím maximem postup do druhého kola.

A nevýrazné výsledky nedokázala prolomit ani na asijské turnajové šňůře, kde obhajovala finále z Wu-chanu a titul z Pekingu. Letošním maximem zde pro ni byl postup do čtvrtfinále a co hůře, po návratu do Evropy byla nucena skrečovat čtvrtfinálové utkání na podniku v Linci. V důsledku špatných výsledků v druhé polovině sezony se Muguruzaová propadla až na 6. místo žebříčku WTA, i toto umístění jí ale bohatě stačí k tomu, aby se mohla zúčastnit druhého Turnaje mistryň v kariéře. Při své premiérové účasti vloni dokázala dojít do semifinále a letos se tento úspěch jistě pokusí minimálně zopakovat. I navzdory skreči v Linci je již Španělka v Singapuru a pilně trénuje.