Turnaj mistryň: Fantastická Plíšková odvrátila mečbol a slaví první vítězství!

- Filip Lefenda

Druhým hracím dnem pokračuje v Singapuru tenisový Turnaj mistryň, na který dorazily nejlepší hráčky letošní sezóny. Karolína Plíšková sehrála s Garbiňě Muguruzaovou divoký, třísetový zápas, který nakonec skončil vítězně pro českou tenistku, která tak slaví první vítězství na Turnaji mistryň!

Karolína Plíšková vstoupila do svého premiérového zápasu na Turnaji mistryň ve velkém stylu! Ve třetím gemu si vypracovala při podání Muguruzaové úvodní brejkbol zápasu, který dokázala rodačka z Loun využít. Šance Plíškové na zisk prvního setu vzrostly, když Češka využila v pátém gemu další brejkbol. V následné hře se Muguruzaová dostala do vedení 0:30, avšak Plíškovou v důležitých momentech podržel servis a své soupeřce možnost brejkbolu nepovolila. Česká jednička si poté vybojovala dva setboly při podání aktuálně šesté hráčky světa, avšak ty využít nedokázala. Při vlastním podání si následně vítězka turnaje v Cincinnati vypracovala díky přesnému bekhendu po čáře třetí setbol. Ten následně využila díky tvrdému servisu!

Během přestávky mezi sety si Plíšková zavolala na lavičku svého kouče Jiřího Vaňka, který však svou svěřenku především chválil za její výkon. „Perfektní, vše dobře,“ řekl Vaněk Plíškové při svém příchodu k lavičce.

Ve své aktivní a útočné hře Plíšková pokračovala i na začátku druhého setu! Hned v úvodním gemu si vypracovala brejkbol, který následně využila a získala velmi důležitý brejk! Hned v následujícím gemu nabídla pátá hráčka světa své soupeřce první brejkbol v zápase, ten však dokázala s velkou porcí štěstí odvrátit a své podání si dokázala udržet! O výhodu brejku přišla finalistka letošního US Open v šestém gemu, když nabídla své soupeřce možnost dvou brejkbolů. Muguruzaová využila hned svou první možnost a srovnala na 3:3. Španělská jednička svou hru výrazně zlepšila, což vedlo k zisku dalšího brejku a čtvrtou hrou v řadě se dostala do vedení 5:3. Ztracené podání si však čtyřiadvacetiletá tenistka vzala hned v následující hře zpět!

Obě hráčky si následně dokázaly udržet své podání, a tak se šlo do tiebreaku. Do něj vstoupila lépe naše tenistka, která hned v úvodní výměně vybojovala mini-brejk. Muguruzaová však následně dokázala stáhnout tříbodové manko, ve druhé polovině tiebreaku byla lepší hráčkou a po využitém prvním setbolu srovnala stav zápasu.

Plíškové nevyšel vstup do třetího setu, když česká tenistka ztratila hned dvakrát servis a pustila svou soupeřku do vedení 3:0. Rodačka z Loun si vypracovala v šestém gemu, který trval bezmála patnáct minut, celkem čtyři brejkboly. Až na čtvrtý pokus to vyšlo a Češka snížila na 2:4. Hned vzápětí však při vlastním podání Plíšková nezískala jediný fiftýn a Muguruzaová si vzala ztracené podání bleskově zpět. Šestá hráčka světa následně prohrávala při vlastním podání 0:30, avšak skóre dokázala otočit, svůj úvodní mečbol však nevyužila. Plíšková ukázala bojovného ducha, vybojovala brejkbol, který následně využila! Brejk poté potvrdila na servisu, čímž snížila na 4:5!

Čtyřiadvacetiletá tenistka dokázala prolomit podání své soupeřky i podruhé v řadě a ziskem třetí hry v řadě srovnala na 5:5! Psychická převaha byla na straně české hráčky, což se také potvrdilo hned v následujícím gemu, po kterém se Plíšková dostala poprvé ve třetím setu do vedení. Aktuálně pátá hráčka světa získala poté při podání Muguruzaové pátý gem v řadě a slaví první vítězství na Turnaji mistryň!

A jak samotná Karolína Plíšková dnešní zápas hodnotila? „Byl to velmi těžký zápas. Byla jsem velmi blízko tomu, abych dokázala zápas ukončit ve druhém setu. Garbiňe však následně zlepšila svou hru a předváděla velmi dobrý tenis. Já jsem hrála rovněž dobře, a tak jsem stále věřila, že mám šanci zápas vyhrát. Jsem velmi šťastná, že jsem to dokázala, neboť tohle se nestává každý den,“ uvedla česká jednička v pozápasovém rozhovoru. „Je to pro mě velmi důležité vítězství. Cítím se dobře a budu se snažit co nejlépe připravit na další zápas.“

 

Kuzněcovová překvapila výhrou nad Radwaňskou

Úvodní duel Bílé skupiny nabídl parádní tenis mezi aktuální světovou trojkou Agniezskou Radwaňskou a Světlanou Kuzněcovovou, která se na Turnaj mistryň dostala na poslední chvíli. Z překvapivého vítězství se raduje rodačka z Petrohradu, jenž potvrdila velmi dobrou formu!

Samotný vstup do zápasu vyšel lépe polské tenistce, která si díky brejku ve čtvrté hře vypracovala solidní vedení 4:1. Svůj náskok však prohospodařila, když Kuzněcovová dokázala proměnit hned svůj první brejkbol v zápase. Za stavu 5:5 si rodačka z Petrohradu vybojovala druhou možnost na prolomení servisu své soupeřky, kterou rovněž proměnila a vytvořila si rozhodující náskok. Při podání Kuzněcovové dokázala Radwanská závěr prvního setu zdramatizovat, avšak aktuálně devátá hráčka světa na třetí pokus setbol využila.

Radwanskou nepovedený závěr úvodní sady psychiky nepoložil. Ba naopak, neboť ve druhém setu svůj výkon výrazně zlepšila, Kuzněcovovou začala přehrávat a poslala utkání do třetího setu. Nutno uznat, že i polské jedničce dělalo problémy set uzavřít, neboť promarnila vedení 40:0 a proměnila až svůj čtvrtý setbol v gemu.

V závěrečném setu tahala nejdříve za kratší konec Kuzněcovová, která vstoupila do třetí sady ztraceným podáním. Celkem dvakrát se v tomto setu stalo, že se Kuzněcovové podařilo prolomit podání své soupeřky, avšak záhy rovněž o svůj servis přišla. To se změnilo v závěru, kdy nejdříve dokázala odvrátit mečbol soupeřky a vzápětí brejk potvrdila při vlastním podání. Ve dvanáctém gemu při podání Radwanské si rodačka z Petrohradu vybojovala hned dva mečboly, avšak ani jeden nedokázala využít. Kuzněcovová proměnila až třetí mečbol a připsala si velmi cenné vítězství!

Opět tenistky předváděly tenis té nejvyšší úrovně a zápas je stál hodně fyzických sil, což potvrdila i Kuzněcovová v pozápasovém rozhovoru. „V některých momentech jsem si říkala, že zůstanu ležet na kurtu a nechám se odnést pryč, ale snažila jsem stále soustředit," konstatovala rodačka z Petrohradu. Ruská tenistka zažívá parádní závěr letošní sezony. Jak se jí povedlo vrátit se do světové desítky a kvalifikovat se na Turnaj mistryň? „Soustředila jsem se na každou výměnu. Ty nejjednodušší věci bývají těmi nejtěžšími. Snažila jsem se zůstat ve hře, v některých ohledech se mi nedařilo, navíc to byl můj vůbec první zápas zde v Singapuru, a tak bych chtěla divákům poděkovat za podporu."

Bílá skupina

Agnieszka Radwaňská (POL, 3.) – Světlana Kuzněcovová (RUS, 9.) 5:7, 6:1, 5:7

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) – Garbine Muguruzaová Blancová (ESP, 6.) 6:2, 6:7 (4), 7:5

Turnaj mistryň den po dni:

 23.10.2016: Turnaj mistryň: Halepová porazila Keysovou, Cibulková po boji padla se světovou jedničkou

Sezónní profily letošních singlových účastnic: