Dva grandslamové tituly a sesazení Williamsové z tenisového trůnu. Zakončí Kerberová sezónu titulem z Turnaje mistryň?

- Filip Lefenda

Povedlo se jí to, co jiné hráčce dlouho ne. Němka Angelique Kerberová sesadila z pozice světové jedničky Američanku Serenu Williamsovou a kraluje současnému ženskému tenisu. Tedy alespoň co se žebříčkového postavení týče. Rodačka z Brém se totiž po svém grandslamovém titulu z Flushing Meadows dostala do herního útlumu. Jak na něj zareaguje na „sjezdu“ elitních tenistek v Singapuru?

Že je před Kerberovou skvělá sezóna, bylo víceméně jasné již po úvodním měsíci. Němka se hned v australském Brisbane probojovala do finále, ve kterém nestačila až na Bělorusku Azarenkovou. Následně nenastoupila v Sydney vinou zažívacích problémů, do Melbourne však přijela v plné síle, když si postupně dokráčela pro premiérovou grandslamovou trofej. Ve finále tehdy senzačně přemohla silně favorizovanou Serenu Williamsovou a bylo jasné, že tenistce ze zámoří se rýsuje nová úhlavní rivalka.

Nadcházející dva měsíce byly z pohledu Kerberové slabší, k dobrým výsledkům se hráčka z polského města Puszczykowo vrátila až na přelomu března a dubna. Nejprve došla v Miami do semifinále, když opět ztroskotala na tohoto času těhotné Azarenkové, o týden později nedohrála na zelené antuce v Charlestonu svůj další semifinálový zápas. Do něj proti domácí Američance Stephensové vstupovala nemocná, což se na její hře projevilo. Náladu si však Kerberová dokonale spravila na konci měsíce, když triumfovala na domácím halovém podniku ve Stuttgartu. Ve finále tehdy povolila krajance Siegemundové pouhé čtyři hry.

Madrid, Řím, Roland Garros. Tři turnaje, tři vyřazení hned v úvodních kolech. Kerberová opět ukázala, že její forma zkrátka v jakýchsi periodách neustále kolísá. Po těchto nezdarech se totiž na travnatých dvorcích v Birminghamu, a především těch wimbledonských, výkonnostně opět zvedla. Výsledkem bylo další grandslamové finále, ve kterém však tentokrát Williamsové podlehla, a to navzdory tomu, že do té doby aktuální světová jednička neztratila před finále v průběhu turnaje ani set.

V Bastadu a Montrealu hon na trofeje nevyšel, na nadcházejících turnajích k nim pak měla osmadvacetiletá tenistka velmi blízko. V olympijském Riu v bitvě o zlato překvapivě nestačila na Portoričanku Puigovou, následně v Cincinnati uhrála ve finále s Karolínou Plíškovou pouhé čtyři gemy. Kerberová nicméně poctivě sbírala body a trofeje pro vítězku přidávala zejména na nejdůležitějších podnicích. Tu dosud poslední získala hráčka, která za svou zemi pravidelně nastupuje také v rámci Fed Cupu, na závěrečném grandslamu sezóny v New Yorku. V tom již nedošlo ve finále na souboj se Serenou Williamsovou, zato oplatila porážku z „Cinci“ Karolíně Plíškové, když v nervy drásajícím utkání triumfovala ve třech setech.

Poté již následovalo asijské turné. Kerberová na něm sice nevypadávala hned v prvních kolech jako po vítězství v Melbourne, od novopečené světové jedničky se však určitě čekaly větší úspěchy, než jen dvě osmifinále a jedna účast mezi nejlepší osmičkou. Ta se urodila na zatím posledním turnaji v Hongkongu, nějakou vzestupnou tendenci výkonů však kazí ona prohra s Gavrilovovou, při které se Kerberová zmohla jen na kvarteto uhraných her.

Je tak v tuto chvíli otázkou, zda se současná tenisová královna opět dokáže plně zkoncentrovat na vrcholnou akci a po sérii nezdarů se naladit na vítěznou vlnu.