Australian Open: Nosková pokořila světovou jedničku! Je poprvé v osmifinále

- Redakce

Linda Nosková v sobotu vybojovala nejen premiérový postup do osmifinále na grandslamovém turnaji, ale také největší skalp dosavadní kariéry! Ve třetím kole Australian Open porazila ve třech setech světovou jedničkou Igu Šwiatekovou. Postup mezi šestnáct nejlepších párů čtyřhry vybojovali po boku zahraničních parťáků Tomáš Macháč, Adam Pavlásek, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.

Linda Nosková (50.) se v sobotu postarala o dosud největší překvapení letošního Australian Open! Devatenáctiletá Češka, jež startuje v Melbourne vůbec poprvé v hlavní soutěži, se ve 3. kole blýskla skalpem hlavní favoritky na zisk titulu.

Světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska porazila před zaplněným hledištěm arény Roda Lavera po obratu 3:6, 6:3 a 6:4, když se jí povedlo dopodávat brejk ze sedmého gemu třetí sady. Zajímavostí pak je, že od druhého setu nepustila Šwiatekovou ani jednou do vedení s výhodou brejku.

Nosková nastřádala za 2 hodiny a 20 minut trvání zápasu celkem 35 vítězných úderů a zaslouženě postoupila do grandslamového osmifinále. V tom narazí svěřenkyně trenérů Krupy a Kotyzy na ukrajinskou tenistku Elinu Svitolinovou, která porazila 6:2, 6:3 Viktoriji Golubicovou.

„Jsem fyzicky i mentálně hodně vyčerpaná. Byl to pro mě neuvěřitelný zápas. Poprvé jsem hrála na takovém kurtu, podruhé jsem hrála s Igou a opravdu jsem chtěla vyhrát. Jsem nadšená, že se mi to povedlo,“ usmívala se po zápase.

Siniaková s Hunterovou otočily bitvu s Australankami
Takřka na pokraj vyřazení se ve druhém kole čtyřhry na Australian Open dostaly Kateřina Siniaková a Storm Hunterová. Třetí nasazené prohrávaly s Destanee Aiavaovou a Maddison Inglisovou ve druhém setu 4:5 a čelily servisu soupeřek.

V tu chvíli se ale Siniaková s Hunterovou nakoply k velkému obratu a nakonec po necelých dvou hodinách urvaly vítězství 2:6, 7:5 a 6:1. V osmifinále na česko-australský pár čeká souboj s Ruskami Jekatěrinou Alexandrovovou a Annou Kalinskou.

„Mrzelo mě, že jsme nehrály dobře. Dělaly jsme spoustu chyb. Protihráčky ani nemusely chybovat, protože jsme všechno kazily. Je ale super, že jsme to v pravou chvíli otočily a že jsme nakonec vyhrály a máme další šanci tady hrát,“ hodnotila zápas Kateřina Siniaková.

Krejčíková se Siegemundovou postoupily do osmifinále
Barbora Krejčíková a Laura Siegemundová potvrdily ve druhém kole roli favoritek a postoupily do osmifinále! Páté nasazené porazily za 83 minut po setech 6:2, 6:4 čínské tenistky Ja-fan Wang a Jue Juan.

Česko-německá dvojice sice ztratila v průběhu střetnutí dvakrát podání, ale hned pětkrát se prosadila na returnu a ani jednou nepustila čínské soupeřky do vedení. V dalším kole na Krejčíkovou se Siegemundovou čeká americko-ruská dvojice Emma Navarrová a Diana Šnajderová.

Česká tenistka se po postupu do osmifinále čtyřhry rozhodla odhlásit z hlavní soutěže v mixu.

Macháč prošel do osmifinále čtyřhry
Tomáš Macháč a Číňan Či-čen Čang zvládli na Australian Open sobotní utkání druhého kola proti Maďarům Martonovi Fucsovicsovi a Fabianovi Marozsanovi a postoupili mezi šestnáct nejlepších párů úvodního grandslamu sezony.

Česko-čínská dvojice neztratila ani jednou podání, první sadu získala v tiebreaku a druhý set rozhodla brejkem v osmém gemu. Po vítězství 7:6(2), 6:3 se Macháč s Čangem mohou těšit na duel s nasazenými trojkami Rajeevem Ramem a Joe Salisburym.

„Oba dva Maďaři jsou výborní singlisti, takže jsme hráli hru na hru. Dneska to bylo trochu složitější, protože jsem včera absolvoval hodně těžký zápas ve dvouhře. Energie tam ze začátku nebyla, musel jsem se hodně nakopnout. Na fyzičku je ale debl jednodušší a tolik sil jako dvouhra vám nesebere,“ řekl po vítězném utkání Macháč.

Pavlásek s Beharem zvládli i druhý zápas
Adam Pavlásek s Arielem Beharem uspěli v utkání druhého kola Australian a vybojovali postup do osmifinále! V sobotním utkání porazili 6:3, 7:6(9) kolumbijsko-brazilský pár Nicolase Barrientose a Rafaela Matose.

V tiebreaku druhého setu sice Pavlásek s Beharem, kteří v utkání neztratili ani jednou servis, čelili dvěma setbolům. Šance soupeřů úspěšně odvrátili a za stavu 10:9 využili svůj třetí mečbol. V osmifinále se česko-uruguayská dvojice utká s turnajovými pětkami Santiagem Gonzalezem a Nealem Skupskim.

„Soupeři hráli úplně jinou hru než včera Murray s Venusem, ale pokračovali jsme ve výkonu, který jsme předvedli v prvním kole. Po vyhraném setu jsme měli brejkboly ve dvou gemech po sobě i ve druhém setu, ale ty jsme bohužel nevyužili. To je trochu nakoplo," uvedl Pavlásek.

Dimitrov senzačně končí ve 3. kole
Světová třináctka Grigor Dimitrov na Australian Open senzačně končí už ve 3. kole! Nad síly bulharské hvězdy byl Portugalec Nuno Borges (69.), který porazil superfavorizovaného soupeře 6:7(3), 6:4, 6:2, 7:6(6). Šestadvacetiletý Borges postoupil poprvé v kariéře do osmifinále grandslamového turnaje.

Mrva s Kumstátem zvládli vstup do juniorky
V sobotu odstartovaly na Australian Open hlavní soutěže juniorů. Mezi chlapci uspěl Maxim Mrva v duelu s Nicolasem Oliveirou, kterého porazil dvakrát 6:4. Postup vybojoval rovněž Jan Kumstát, který porazil 6:4, 6:3 Tchien-chueje Čanga z Číny.

Vstup do turnaje naopak mezi dívkami nezvládla Tereza Valentová, která podlehla čtrnáctileté Francouzce Ksenii Efremovové 6:7(2), 4:6.

Vybrané zápasy 7. hracího dne Australian Open

3. kolo dvouhry mužů
Tommy Paul (USA, 14.) – Miomir Kecmanovič (SRB, 60.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:7(7), 0:6
Ugo Humbert (FRA, 20.) – Hubert Hurkacz (POL, 9.) 6:3, 1:6, 6:7(4), 3:6
Ťün-čcheng Šang (CHN, 140.) – Carlos Alcaraz (ESP, 2.) 1:6, 1:6, 0:1 skreč
Arthur Cazaux (FRA, 122.) – Tallon Griekspoor (NED, 31.) 6:3, 6:3, 6:1
Grigor Dimitrov (BUL, 13.) – Nuno Borges (POR, 69.) 7:6(3), 4:6, 2:6, 6:7(6)
Cameron Norrie (GBR, 22.) – Casper Ruud (NOR, 11.) 6:4, 6:7(7), 6:4, 6:3
Felix Auger-Aliassime (CAN, 30.) – Daniil Medveděv (3.) 3:6, 4:6, 3:6
Alexander Zverev (GER, 6.) – Alex Michelsen (USA, 91.) 6:2, 7:6(4), 6:2

3. kolo dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – LINDA NOSKOVÁ (50.) 6:3, 3:6, 4:6
Anna Kalinská (75.) – Sloane Stephensová (USA, 44.) 6:7(8), 6:1, 6:4
Emma Navarrová (USA, 26.) – Dajana Jastremská (UKR, 93.) 2:6, 6:2, 1:6
Čchin-wen Čeng (CHN, 15.) – Ja-fan Wang (CHN, 94.) 6:4, 2:6, 7:6(8)
Anna Blinkovová (57.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 31.) 6:7(1), 4:6
Oceane Dodinová (FRA, 95.) – Clara Burelová (FRA, 51.) 6:2, 6:4
Jelena Ostapenková (LAT, 10.) – Viktoria Azarenková (22.) 1:6, 5:7
Elina Svitolinová (UKR, 23.) – Viktorija Golubicová (SUI, 85.) 6:2, 6:3

2. kolo čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Fucsovics, Marozsan (oba HUN) 7:6(2), 6:3
Barrientos (COL), Matos (BRA) – Behar (URU), PAVLÁSEK 3:6, 6:7(9)

2. kolo čtyřhry žen
Aiavaová, Inglisová (obě AUS) – Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ 6:2, 5:7, 1:6
KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) – Wang, Juan (obě CHN) 6:2, 6:4

1. kolo dvouhry chlapců
Nicolas Oliveira (BRA) – MAXIM MRVA 4:6, 4:6
Tchien-chuej Čang (CHN) – JAN KUMSTÁT 4:6, 3:6

1. kolo dvouhry dívek
Ksenia Efremovová (FRA) – TEREZA VALENTOVÁ 7:6(2), 6:4