První v tomto století! Nosková jako teenagerka vyřadila světovou jedničku poprvé od Mauresmové

- Jan Vojkůvka

Linda Nosková má za sebou životní zápas v Areně Roda Lavera! Nejen, že poprvé v kariéře postoupila do osmifinále grandslamového turnaje, ale navíc vybojovala skalp světové jedničky Igy Šwiatekové. Polskou hvězdu porazila po obratu 3:6, 6:3, 6:4 a stala se první teenagerkou od roku 1999, která si na Australian Open na první hráčku světa vyšlápla. Naposledy se to povedlo Amelii Mauresmové.

Když naposledy tenistka, které nebylo ani dvacet let, dokázala na Australian Open porazit světovou jedničku, psal se rok 1999. Tehdy Francouzka Amelie Mauresmová porazila v semifinále Američanku Lindsay Davenportovou 4:6, 7:5, 7:5. A dlouhých 25 let trvalo, než k obdobné situaci znovu nastalo.

V sobotním utkání třetího kola ovšem Linda Nosková na legendární Francouzku dokázala navázat. Stala se první teenagerkou po 25 letech, která dokázala porazit na Australian Open světovou jedničku. Svůj postup do premiérového osmifinále na grandslamu okořenila i 35 vítěznými údery a měla o jeden winner víc než Šwiateková.

Už v prvním setu si Nosková dokázala vypracovat dva brejkboly, které ale nevyužila, a po ztrátě podání v šestém gemu nakonec úvodní dějství prohrála.

Od druhé sady ovšem byla Nosková na kurtu lepší hráčkou. Šwiateková se marně snažila prosadit na returnu, česká tenistka totiž její šance v páté i sedmé hře dokázala odvrátit. A když v osmé hře prorazila Polce čistou hrou podání, dokázala hned záhy sadu dopodávat a vynutit si rozhodující set.

Ani v něm nepustila Nosková svou soupeřku do trháku, což se ukázalo jako klíčové. Šwiateková sice ve čtvrtém gemu stáhla ztrátu brejku a srovnala na 2:2, ale poslední úder na příjmu si posléze přichystala česká hráčka. Nosková v sedmém gemu přes dvě shody opětovně prorazila Šwiatekové podání a zápas dokázala následně dopodávat.

V osmifinále si Linda Nosková zahraje s ukrajinskou tenistkou Elinou Svitolinovou, která porazila 6:2, 6:3 Viktoriji Golubicovou.