V klíčových chvílích jsem si pomohl servisem, radoval se Jan Kumstát

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Skvělý zápas odehrál v Melbourne sedmnáctiletý Jan Kumstát. V soutěži juniorů dokázal v prvním kole po přesvědčivém výkonu porazit devatenáctého juniora světa Tchien-chuej Čanga z Číny 6:4, 6:3. „Byla to moje premiéra na grandslamech, takže mám velkou radost, že jsem ten zápas zvládl. Ze začátku jsem byl docela nervózní. Pak to ze mě spadlo a už to šlo jenom dobře,“ říkal šťastný Kumstát, který svého soupeře prakticky neznal.

Kumstát v celém střetnutí výborně podával. A když už soupeři nabídl brejkboly, což se stalo dvakrát v prvním setu a jednou ve druhém, dokázal si pokaždé pomoci servisem. „V důležitých momentech jsem vždycky trefil první servis. Hodně jsem se na něj v takových chvílích soustředil,“ oprávněně se pochválil.

Číňan Čang hrál výborně odzadu, ale Kumstát skvěle podával a na returnu trpělivě čekal na šanci. Ta v každé sadě nakonec přišla. „Na returnu mi to dneska moc nešlo, ale vždycky jsem využil hned tu první šanci, kterou jsem od soupeře dostal. A následně jsem to pokaždé doservíroval,“ říkal Kumstát, kterého čeká ve druhém kole Brit Charlie Robertson.

Loni v listopadu Kumstát s Maximem Mrvou a Martinem Doskočilem dosáhl vynikajícího úspěchu, když ve Španělsku vyhrál mistrovství světa tenistů do 16 let. „Zatím to byl největší úspěch mojí kariéry. Nic většího jsem ještě nevyhrál. Vzpomínky na to mám nádherné, hlavně na ten rozhodující debl ve finále. Tam jsme hráli s Maximem oba neskutečně,“ popisoval Kumstát.

Den před odletem do Španělska si Maxim Mrva vyvrkl kotník, takže pak první zápas proti Nizozemsku nehrál a v roli jedničky ho musel zastoupit právě Jan Kumstát. „Zvládli jsme to jako tým dobře. Zápas proti Meesovi Rottgeringovi byl pro mě jeden z nejlepších zápasů v životě a jsem moc rád, že jsem týmu takto mohl pomoci,“ říká odchovanec prostějovského tenisu.

„K tenisu mě přivedl strejda. Byli někde s tetou hrát a já byl s nimi. Poprvé jsem tam chytl raketu do ruky a už jsem z kurtu neslezl. Potom mě rodiče přihlásili do tenisové školky v Prostějově,“ vzpomíná na své tenisové začátky.

Kumstát se v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že by rád jednou vyhrál Wimbledon. „K tomu musím ještě změnit hru odzadu. V důležitých momentech jsem odzadu trošku horší, než bych měl být. A musím zapracovat i na returnu,“ vypočítává své nedostatky.

Pro sedmnáctiletého tenistu je Australian Open prvním grandslamem, kde má možnost si zahrát. Z prostředí v Melbourne je nadšený. „Moc se mi tu líbí. Nečekal jsem, že to tu bude tak pěkné. Zázemí je tady neskutečné. Mám strašnou radost, že tady můžu být,“ zářil.

V minulé sezoně si Kumstát zahrál i jeden zápas mezi muži na okruhu ATP. V kvalifikaci na challenger v Prostějově prohrál 4:6, 2:6 s Maďarem Maté Valkuszem, který se v Melbourne z kvalifikace probil až do prvního kola. „Sledoval jsem ho v kvalifikaci. V prvním setu vzájemného zápasu v Prostějově jsem měl nějaké šance, které jsem nevyužil. Říkal jsem si, že nejsem úplně daleko, když se mu tady tak dařilo,“ dodal na závěr Jan Kumstát.