Všechno jsme kazily, štvalo Siniakovou. Spolu s Hunterovou však předvedly parádní obrat

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dost to dřelo, ale nakonec Kateřina Siniaková se Storm Hunterovou v poslední možnou chvíli zabraly a otočily špatně se vyvíjející zápas proti držitelkám divokých karet Destanee Aiawaové a Maddison Inglisové z Austrálie. Vítězství 2:6, 7:5, 6:1 se ovšem nerodilo vůbec snadno. Česko-australský pár předvedl 28 nevynucených chyb, kazil lehké míče a hrozilo mu vyřazení. „Mrzelo mě, že jsme nehrály dobře. Dělaly jsme spoustu chyb. Protihráčky ani nemusely chybovat, protože jsme všechno kazily. Je ale super, že jsme to v pravou chvíli otočily a máme další šanci tady hrát,“ hodnotila zápas Kateřina Siniaková.

Česká tenistka po dvojchybě ve druhém setu za stavu 4:2 zničila raketu a zdálo se, že propukla na lavičce v pláč. „Nevím, jestli jsem plakala, ale nebyla jsem nadšená z toho, jak jsem hrála. Je rozdíl, když člověk prohrává a soupeř je lepší, nicméně já jsem vůbec nedokázala najít rytmus, hodně jsem chybovala a soupeřky získávaly body zadarmo,“ štvalo ji.

„Z toho jsem byla hodně zaskočená a smutná. Říkala jsem si, že mám za sebou dobré zápasy a zničehonic jsem všechno ztratila. Měla jsem velký problém se v té situaci najít,“ vrátila se k inkriminovanému okamžiku.

Aiavaová s Inglisovou krátce poté podávaly za stavu 5:4 na vítězství, ale v ten okamžik se změnil dosavadní obraz celého zápasu. Najednou Hunterová a Siniaková jako by našly, co celou dobu hledaly, a vyhrály devět z následujících deseti gemů.

„Soupeřky na začátku neměly co ztratit. Na začátku nehrály vůbec špatně a my jsme jim hodně pomáhaly. Nicméně dohrát takový duel je vždycky těžké. Nám se to konečně sešlo, daly jsme do hry pár returnů, a když jsme se dostaly zpátky do zápasu, povedlo se nám uvolnit a najednou to šlo,“ popisovala zlom v klání.

Siniaková byla během utkání hodně negativní. Zdálo se, že je nazlobená mnohem více než jindy. „Negativní na kurtu určitě jsem. Hodně je to tím, že jsem perfekcionista, takže jsem na sebe opravdu přísná, aniž bych musela,“ připustila. „Většinou se to ale týká mě a není to směrem k soupeřce. Byly tam i chvíle, kdy se nedařilo Storm, ale komunikovaly jsme spolu, povzbuzovaly se a v pravou chvíli se to otočilo. Bylo jasné, že ty chyby neděláme naschvál.“

Po zápase už přeci jen převážila radost z postupu a Siniaková byla trochu smířlivější. „Měla bych si užívat, že můžu tady na grandslamu být, ale jde mi to těžko, když vím, že mám natrénováno a umím hrát líp. Teď jsem strašně ráda, že mám další šanci, a zítra se případně pokusím nad to všechno trochu více povznést.“

Utkání čtyřhry začalo sice až po páté hodině odpolední melbournského času, nicméně Storm Hunterová hrála předchozí hrací den skoro do rána proti Barboře Krejčíkové. Zápas v Areně Roda Lavera skončil více než půl hodiny po půlnoci.

„Ráno jsem se jí ptala, kdy skončily a kdy se dostala na hotel. Je mi jasné, že to nebylo jednoduché, ale říkala, že je to v pohodě. Po takovém zápase máte v sobě spoustu adrenalinu, a když jdete spát ve tři nebo ve čtyři a musíte být druhý den připravená na důležitý souboj, není to nikdy snadné. Na zápas jsem se do konce nekoukala, sama jsem se snažila spát, abych byla dobře připravená na dnešní utkání, ale evidentně mi to moc neprospělo,“ pokrčila už smířeně rameny.

Australanka Hunterová je odlišný typ hráčky než Barbora Krejčíková, se kterou Siniaková dlouhodobě tvořila velmi úspěšný deblový pár. „Storm je hlavně levačka a Bára hraje zezadu agresivněji, jinak servíruje. Se Storm se víc doplňujeme. Musíme víc přebíhat na síti a víc se doplňovat, než jsme musely s Bárou. Je to trochu jiný tenis,“ porovnávala Siniaková.

V prvních dvou kolech česko-australský pár uspěl. Proti Osoriové Serranové s Putincevovovu otáčel v prvním setu stav 2:5, aby nakonec Hunterová se Siniakovou vyhrály 7:5, 7:5, ve druhém kole se česko-australské dvojici podařil obrat ze stavu 2:6, 4:5. „Určitě nevidím důvod panikařit, sezona je dlouhá. Se Storm jsem už hrála a šlo nám to dobře. Porazily jsme spolu i dobré hráčky. S tím, že všechno nejde podle představ, se počítá. Myslím, že si to sedne,“ věřila Kateřina Siniaková.