Od začátku tu chceme vyhrát s Čangem za každou cenu každý míček, říká Macháč

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Poprvé v kariéře startuje Tomáš Macháč na grandslamu i v turnaji ve čtyřhře. V Melbourne je jeho parťákem Č'-čen Čang, který podobně jako Tomáš hraje na turnajích čtyřhru jen minimálně. Přesto česko-čínský pár dokázal skolit už dva protivníky a postoupil již do třetího kola. Macháč se obdivuhodně oklepal ze včerejší dramatické porážky proti Karenu Chačanovovi a v deblu podal opět vynikající výkon.

Jak se vůbec zrodil nápad zahrát si na letošním Australian Open čtyřhru?
Zlepšoval se mi singlový žebříček, tak jsem si už mohl dovolit zeptat se nějakých hráčů, zda by se se mnou nezapsali do čtyřhry na Australian Open. Čanga znám z challengerů a vždycky jsme spolu vycházeli velice dobře. Domlouvali jsme se někdy na přelomu listopadu a prosince. Úplně jsme nečekali, že tu budeme hrát tak dobře. Věděl jsem, že oba umíme debla zahrát velice solidně, ale moc ho nehrajeme, takže to byla trochu neznámá. Každopádně ty kvality na to zahrát v deblu dobré zápasy máme.

Česká a asijská kultura jsou trochu odlišné. Projevuje se to nějak na tom, jak spolu vycházíte?
Oba jezdíme po turnajích a doma jsme v průběhu roku málo. Č'-čen Čang je prima parťák. Vždycky si spolu dobře popovídáme a hraje se nám spolu výborně.

Čtyřhru hrajete minimálně. Loni jste z pěti zápasů vyhrál jediný, předloni jste hrál dokonce jen čtyři debly a také jste vyhrál pouze jeden duel… Loni jste porazili s Pavláskem Čačiče s Djokovičem, předloni pak s Lehečkou nizozemské duo de Jong, Haase.
Snažím se soustředit na singla. Debl jsem si občas na challengeru zahrál, ale většinou jsem vypadl hned v prvním kole. Nicméně je velký rozdíl, když hrajete čtyřhru na challengeru a když ji hrajete na Australian Open. Tady přijde spousta diváků a je tu úžasná atmosféra. Od začátku tu chcete vyhrát za každou cenu každý míček, to samé pak parťák. Ta energie je tady úplně jiná.

Čtyřhře se také věnujete v Davisově poháru…
V Davis Cupu zase hrajete čtyřhru proti strašně dobrým dvojicím jako Herbert, Mahut nebo Salisbury, Skupski. Vyhrát debla jsme měli určitě v Izraeli, kde se nám to vůbec nepovedlo. A strašně těžký zápas byl i v Portugalsku s Adamem Pavláskem proti Borgesovi a Cabralovi. To rozhodně nebyly zápasy na rozehrání. Tady to tak také není, ale debla tu hrajeme velice solidně.

Jaká byla pro čtyřhru v Melbourne vaše taktika?
Těch deblů jsem neodehrál tolik, takže jsem se snažil především soustředit na svůj servis, abych dokázal měnit rytmus hry a soupeři neměli míčky pořád stejně. Na returnu vím, že dokážu zahrát výborně, ale return v deblu je úplně něco jiného než return v singlu. V deblu musí člověk víc švihat a nebát se i za cenu chyby to párkrát prostřelit. V singlu se člověk snaží většinou hrát dlouhý return na střed. Takový return v deblu je ovšem vlastně nahrávka soupeři, takže toho se člověk musí vyvarovat.

V prvním kole jste s Čangem porazili patnácté nasazené Belgičany Gilleho s Vliegenem, ve druhém pak maďarské singlisty Fucsovicse a Marozsána…
S Čangem jsme si sedli a od prvního míče nám to šlo. Dneska mi ten debl přišel taky docela těžký. Oba dva Maďaři jsou výborní singlisti, takže jsme hráli hru na hru. Dneska to bylo trochu složitější, protože jsem včera absolvoval hodně těžký zápas ve dvouhře. Energie tam ze začátku nebyla, musel jsem se hodně nakopnout. Na fyzičku je ale debl jednodušší a tolik sil jako dvouhra vám nesebere.

Teď vás čekají Ram se Salisburym, kteří vyhráli třikrát v řadě US Open a v minulosti triumfovali i v Austrálii. Můžete je porazit?
Půjdeme do toho se stejným odhodláním jako do prvních dvou zápasů tady a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Jsou to vynikající deblisti, ale nebudou nás chtít podcenit, protože ví, že hrajeme dobře dvouhru. Myslím, že to může být kvalitní zápas.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Fucsovics, Marozsan (oba HUN) 7:6(2), 6:3