Nehrála jsem dobře, ani svůj běžný standard, hlesla po vyřazení Tereza Valentová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Šestnáctiletá Tereza Valentová, osmá nejlepší juniorka světa, nenaplnila velká očekávání a na juniorském grandslamu v Melbourne končí už prvním kole, když prohrála se čtrnáctiletou Francouzkou Ksenií Efremovovou 6:7(2), 4:6. Stá hráčka světového juniorského žebříčku dostala v rámci výměny divokých karet s francouzskou tenisovou federací na turnaj divokou kartu. Valentové se nedařilo, přesto si vypracovala v prvním setu dva setboly, které ovšem nevyužila a podobně jí pak nevyšel závěr druhé sady.

„Nehrála jsem dobře, ani svůj běžný standard. Podmínky mi tu moc nevyhovovaly. Bylo tu velké vedro a velký vítr. Bylo to klasické první kolo. Nebyla jsem rozehraná a nešlo to. Neměla jsem se vůbec čeho chytnout. Servis mi nešel, odzadu jsem taky nehrála moc dobře. Celé to bylo hodně nervózní a dělala jsem hrozně moc chyb,“ hodnotila utkání hodně smutná Valentová, která byla na turnaji nasazená jako číslo 5.

V prvním setu otočila Valentová nepříznivě se vyvíjející stav z 2:5 na 6:5 a následně měla na returnu za stavu 15:40 dva setboly. Tam ležel klíč k úspěchu v tomto zápase, ale Češka ani jeden ze setbolů nedokázala proměnit a set ztratila. „Ty setboly byly velká chyba. Kdybych jeden z nich proměnila, tak bych se možná trochu zklidnila,“ poznamenala Valentová.

„Větší šanci jsem měla při prvním. Soupeřka mi hrála forhendové krátké krosy a já zahrála dva čopy a ten druhý mi trochu odfoukl vítr do autu. To byla velká škoda,“ smutnila. Ruská maminka čtrnáctileté Francouzky Efremovové v tu chvíli stále své dceři něco vztekle radila, nicméně Efremovová se ze situace dokázala oklepat a v tiebreaku první sadu ovládla.

Valentová, kterou v hledišti podporovala za doprovodu svého trenéra Tomáše Krupy Linda Nosková, jíž večer čekal jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry proti světové jedničce Ize Šwiatekové, se zdála být ve druhém setu lepší hráčkou. Snažila se tvořit hru a Efremovová prakticky jen vracela míček přes síť.

Nicméně chyb Valentové přibývalo a když ve druhém setu za stavu 4:5 na servisu nedotáhla Češka do konce vedení 40:15, s turnajem se hned po prvním utkání loučí. „Bohužel jsem tam dělala blbé chyby. Určitě dokážu hrát stokrát líp než dneska. O to víc mě mrzí, že to nevyšlo,“ hlesla Tereza Valentová, která v Austrálii ve čtyřhře startovat nebude a po vyřazení z turnaje se vrací do Evropy.