Psychicky jsem ani jednou nezakolísala, radovala se Nosková po životním triumfu

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Stále ještě teenagerka Linda Nosková opět prokázala, že má na tenis dobrou hlavu. Ve třetím kole Australian Open porazila v nervydrásající bitvě v Areně Roda Lavera světovou jedničku Igu Šwiatekovou 3:6, 6:3, 6:4 a poprvé v životě postoupila na grandslamu do osmifinále. „Jsem fyzicky i mentálně hodně vyčerpaná. Byl to pro mě neuvěřitelný zápas. Poprvé jsem hrála na takovém kurtu, podruhé jsem hrála s Igou a opravdu jsem chtěla vyhrát. Jsem nadšená, že se mi to povedlo,“ usmívala se po utkání.

Zápas přinášel spoustu zvratů. Po vyhraném úvodním setu měla Šwiateková ve druhé sadě ve dvou gemech za sebou brejkbol, ale nakonec se z brejku radovala Češka. Ve třetím setu postupně Nosková přebírala iniciativu, ale když podávala do zápasu, musela otáčet stav 0:30.

„Psychicky jsem ani jednou nezakolísala, brala jsem to jako každý jiný zápas. Ale tím pádem jsem byla i nervózní. To se mi obvykle nestává, když hraju s nějakou velkou hráčkou nebo když se předpokládá, že bych s tou soupeřkou měla prohrát. Dneska jsem nervózní ovšem byla a možná i proto jsem se na ten zápas zkoncentrovala ještě o něco víc,“ říkala Nosková, kterou z lóže podporovali společně trenéři Tomáš Krupa a David Kotyza, který s Lindou absolvoval za poslední rok dvanáct týdnů na cestách.

V prvním setu udělala Nosková tři ze čtyř svých dvojchyb v utkání a úspěšnost prvního podání měla pouze 56 procent. V dalším průběhu zápasu se v tomto ohledu výrazně zlepšila. „V prvním setu mi moc nešlo podání. Cítila jsem od Igy tlak, že mi může dávat z returnu okamžitě winner, takže jsem trochu více riskovala z druhého podání a přišly i nějaké dvojchyby. Pak jsem se ale zlepšila a hlavně zpřesnila druhý servis,“ hledala Nosková důvody obratu.

Nosková se Šwiatekovou předváděly úchvatné přestřelky, kdy míček dopadal několikrát za sebou těsně před základní čáru. Česká tenistka tyto dechberoucí výměny dokázala často vyhrávat. „Myslím, že když útočím a mám většinu těch úderů pod kontrolou, můžu hrát výměny s kýmkoliv. Samozřejmě jsou na ženském okruhu hráčky, které jsou silnější, ale myslím, že v prudkých výměnách dokážu využívat svých zbraní a věřím si v nich.“

České tenistce se skvěle podařil osmý gem druhé sady, kdy brejkla Šwiatekovou na 5:3 čistou hrou. Gem zakončila nekompromisním vítězným returnem. Vzápětí pak díky skvělému servisu sadu bezpečně dopodávala. Když pak sebrala Šwiatekové servis i ve třetím setu za stavu 1:1, začala myslet i na to, že by zápas mohla vyhrát. „Za tohoto stavu jsem cítila, že už je to trochu blíž a že si musím jen udržet servis a třeba ji i zkusit ještě zase brejknout.“

Jenže když měla Nosková začít podávat na potvrzení brejku, v hledišti zkolabovala jedna z divaček, což Češku trochu vyvedlo z míry a hladce o servis přišla. „Před zahájením hry byla docela dlouhá přestávka, kdy v hledišti bohužel zkolabovala nějaká starší paní a záchranáři ji museli odnést. Samozřejmě doufám, že je v pořádku, ale to načasování prostě nebylo nejlepší. Naštěstí jsem hrála dobře dál a povedlo se mi ji brejknout ještě jednou,“ rozebrala klíčové momenty.

Za stavu 3:3 dokázala svůj druhý brejkbol proměnit, když Šwiateková při snaze útočit poslala forhend jen do sítě. Následně pak za stavu 5:4 podávala Nosková na vítězství v zápase. „První dva míčky zahrála Iga skvěle, skončily na lajně a nemohla jsem s tím nic dělat. Snad jsem mohla jen trefit do hry první servis,” krčila rameny.

Pak však po druhém servisu poslala Šwiateková míček pouze rámem do deblového koridoru a následně poslala Polka křižný forhend do autu. „Když to bylo 30:30, vrátilo mě to zpátky do hry. Zkoncentrovala jsem se na ten následující servis, který byl v tom gemu nejdůležitější, a už se to povedlo.“

Při mečbolu pak přidala česká teenagerka další skvělé podání, které vrátila Šwiateková pouze za základní čáru a Nosková mohla slavit. V osmifinále se střetne v pondělí s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – LINDA NOSKOVÁ (50.) 6:3, 3:6, 4:6