Juniorky se setkaly s Vondroušovou a spol. Chtěla bych reprezentovat i mezi dospělými, říká Samsonová

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Setkání generací. Češky postoupily ze základní skupiny juniorského Poháru Billie Jean Kingové bez jediné porážky, načež se ve volném dni vydaly do Sevilly, kde měly možnost se potkat se svými dospělými kolegyněmi. Vycházejících tenisových hvězd se na stadionu La Cartuja ujala Markéta Vondroušová. „Je pro ně skvělé to všechno vidět. Kdybych byla stejně stará jako ony, byl by to pro mě velký zážitek,“ uvedla wimbledonská vítězka.

České juniorky zatím na Poháru Billie Jean Kingové září. Ve skupině porazily shodně 3:0 Australanky, Lotyšky i Kanaďanky a postoupily do vyřazovací fáze turnaje, ve které se střetnou se silným Japonskem. „Los nám příliš nepřál, čtvrtfinále bude nesmírně obtížné. Ale musíme se s tím poprat,“ uvedl David Škoch, trenér mladých tenistek.

Ty ve čtvrtek využily volného dne a vyrazily do Sevilly, tedy do dějiště dospělé verze nejslavnější týmové soutěže. „Myslím si, že holky byly opravdu rády,“ dodal Škoch, přičemž jeho slova potvrdila i juniorka Laura Samsonová. „Nečekala jsem, že se budeme takhle bavit, užíváme si to. Nikoho jsem moc neznala, ale seznámily jsme se. Chtěla bych jednou takovou atmosféru zažít, zahrát si za dospělé a reprezentovat Česko,“ řekla patnáctiletá tenistka.

Hráčku pražské Sparty spolu s jejími spoluhráčkami Alenou Kovačkovou a Eliškou Forejtkovou vřele přivítal kompletní český tým v čele s Markétou Vondroušovou. Kromě společného oběda se našel čas i na oblíbenou karetní hru Uno.

„Hrajeme ho často, holky jsme hned zapojily, aby se rozkoukaly,“ zmínila se rodačka ze Sokolova. Vondroušová si také připomněla svá juniorská léta, kdy spolu s Monikou Kilnarovou a Annou Slovákovou ovládla v roce 2015 juniorský Fed Cup. „Hrálo se v Madridu, moc ráda na to vzpomínám. Byly jsme skvělá parta, doteď jsem s holkami v kontaktu.“

Radost z návštěvy nadějných tenistek měl pochopitelně i kapitán Petr Pála. Měl tak možnost poznat hráčky, které jednou možná povede v dospělé reprezentaci. „Kluci vyhráli juniorský Davis Cup a teď přijely holky, které hrají čtvrtfinále. Je úžasné, jak nám roste další generace. Nicméně je před nimi ještě spousta práce, prosadit se v dospělém tenise je těžké, ale našlápnuto mají výborně,“ nechal se slyšet český lodivod.

A zmínil, jak jsou pro český výběr juniorské šampionáty důležité. „Spousta holek, které pode mnou nastoupily, si už prošly juniorskými týmovými soutěžemi a bylo vidět, že je mají rády a jsou na ně zvyklé. Ten tlak je jiný, ale když vyhrají juniorský pohár, mají hlad získat i ten dospělý. To je pro kapitána obrovská výhoda,“ těšilo ho.


Galerie