Veselý prolomil čekání na titul, zvládl tříhodinové finále! Šalková okořenila triumf kanárem

- Redakce

Kombinovaný turnaj Advantage Cars Prague Open 2024 by Sport-Technik Bohemia je u konce! V areálu klubu I. ČLTK Praha na Štvanici se v neděli odehrály finálové zápasy ve dvouhrách, v nichž se z trofejí radovali dva členové pražské Sparty. Dominika Šalková deklasovala ve dvou setech Polku Maju Chwaliňskou, načež Jiří Veselý ve svém prvním finále od února 2022 udolal po třech hodinách Belgičana Gauthiera Onclina.

Veselý vyhrál titul po takřka třech hodinách
Vítězem antukového challengeru na pražské Štvanici se stal Jiří Veselý. Ačkoliv před turnajem vyhrál jen jediný letošní zápas z dvanácti, v české metropoli nenašel přemožitele a dokráčel si pro celkově dvacátý titul, z toho devátý na této úrovni. Gauthiera Onclina z Belgie porazil po 2 hodinách a 47 minutách 6:2, 3:6 a 7:6(3).

V první sadě byl Veselý lepším hráčem, ve druhé ale rychle nabral manko brejku, které už nedohnal. V rozhodujícím dějství promarnil příbramský rodák vedení 5:2 a za stavu 6:5 neproměnil na příjmu tři mečboly. Nakonec ale dramatický duel uzavřel skrze závěrečný tiebreak.

„Všichni vědí, čím jsem si procházel. Bylo to opravdu velice náročné období. Jsem moc rád, všechna tvrdá práce se začíná vyplácet. Je to fajn pocit vyhrát turnaj, obzvlášť doma. Každý titul je supr. Je potřeba zůstat pokorný, nohama na zemi a pracovat dál. Cesta na větší turnaje je ještě velice daleká,“ řekl šampion štvanického challengeru.

Třicetiletý Veselý naposledy slavil turnajovou trofej v roce 2021, kdy vyhrál v říjnu halovou akci ve francouzském Mouilleronu-Le-Captif. Od té doby se dostal do finále na turnaji ATP v Dubaji v únoru 2022 a jinak na nějaký úspěšný výsledek čekal. V Praze toto čekání konečně prolomil, díky čemuž se v živém žebříčku ATP posunul na 233. místo.

Šalková okořenila vítězství kanárem
Dominika Šalková ovládla finálové utkání na Advantage Cars Prague Open na pražské Štvanici a vybojovala druhý titul v této sezoně. Ve finále za pouhých 78 minut deklasovala Polku Maju Chwaliňskou 6:3, 6:0.

Jediné zaváhání si Šalková připustila v sedmé hře úvodní sady, ve které přišla o vedení 4:2. Od té chvíle ale kurtu dominovala a získala osm her v řadě. Zápas pak zakončila na svém podání.

„Cítím se výborně, jsem ráda, že jsem zvládla singla i debla. Ve finále jsem hrála hodně dobře, takže si nemám co vytknout. Užívala jsem si každou minutu na kurtu. Výsledek 6:3, 6:0 byl trochu krutý. Utkání určitě nebylo jednoduché,“ hodnotila členka pražské Sparty.

Šalková na Štvanici zkompletovala v neděli double, jelikož v sobotu triumfovala také ve čtyřhře. Nedělní singlový titul je zároveň její druhou trofejí z kategorie ITF W75, díky čemuž aktuálně figuruje v živém pořadí světového žebříčku na 151. místě, což je její kariérní maximum.

Advantage Cars Prague Open 2024 by Sport-Technik Bohemia (muži, CZE, 74 825 EUR, antuka)
Finále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (295.) – Gauthier Onclin (BEL, 282.) 6:2, 3:6, 7:6(3)

Advantage Cars Prague Open 2024 by Sport-Technik Bohemia (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
DOMINIKA ŠALKOVÁ (174.) – Maja Chwaliňská (POL, 279.) 6:3, 6:0