Štvanický double oslaví knížkou či maččou. Šalková si před RG pořádně zvedla sebevědomí

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Tenistka pražské Sparty Dominika Šalková vybojovala na Advantage Cars Prague Open double za triumf ve dvouhře i čtyřhře. Veleúspěšný domácí turnaj na pražské Štvanici navíc završila kanárem, jenž udělila v singlovém finále Polce Maje Chwaliňské, kterou porazila na první pohled hladce 6:3, 6:0. Ač česká tenistka připustila, že se za štvanický double nějakým způsobem odmění, tak už ale míří své myšlenky k blížící se kvalifikaci Roland Garros.

„Cítím se výborně, jsem ráda, že jsem zvládla singla i debla. Ve finále jsem hrála hodně dobře, takže si nemám co vytknout,“ radovala se Šalková. „Užívala jsem si každou minutu na kurtu. Výsledek 6:3, 6:0 byl trochu krutý. Utkání určitě nebylo jednoduché,“ hodnotila česká tenistka, která v průběhu turnaje ITF hrála na menších dvorcích, ale na finále se dostala na centrální kurt, kde byla v neděli i velmi příjemná divácká návštěva.

„Mým cílem bylo dostat se do finále, abych si zahrála na centrálním kurtu, na kterém hrajou muži svůj challenger. Chtěla jsem tam hrát, protože ráda hraju před hodně diváky. Jsem ráda, že se přišlo podívat docela dost lidí,“ potěšilo devatenáctiletou Češku, která v Praze vyhrála vedle dvouhry i čtyřhru po boku Australanky Jaimee Fourlisové.

„S Jaimee se mi hrálo dobře, je to skvělý člověk,“ usmívala se Šalková. „Dřív jsme se jen párkrát viděly na turnajích a ani jsme se moc nebavily. Tady jsme se tak trochu náhodně domluvily a ona je strašně super holka. Debl nás hodně bavil, necítily jsme žádný stres a dotáhly jsme to do vítězného konce.“

Šalková získala celkem už svůj šestý singlový titul na okruhu ITF, přičemž ve finálových zápasech drží stoprocentní bilanci. Jak sama v rozhovoru po utkání uvedla, snaží se inspirovat slovy Carlose Alcaraze, který tvrdí, že když se dostane do finále, tak si porážku vůbec nepřipouští a jde si pro titul.

„Říkám si, že když už jdu hrát finále, tak ho chci vyhrát a udělám pro to cokoliv. Nevím, jestli jsem to někde četla, že Alcaraz říkal, že když jde do finále, tak prostě jde vyhrát a jiná možnost není. Od té doby to mám v hlavě. Jsem ráda, že to zatím šestkrát vyšlo, snad to bude takhle pokračovat,“ smála se Šalková, kterou vítězství může posunout až ke 151. místu ve světovém žebříčku.

A čím se tenistka pražské Sparty vlastně odmění za zisk trofeje na Štvanici? „Když něco uhraju, tak si většinou jdu koupit nějakou knížku nebo kafe. Teď jsem ale začala být díky kamarádce závislá na mačče,“ přiznala oblibu japonského mletého čaje, jenž se používá nejen k výrobě nápojů, ale může se přidat také do zmrzliny či čokolády. „Určitě půjdu někam s ní a něco si koupím.“

Šalkovou už v pondělí 20. května čeká premiérový start v kvalifikaci pařížského Roland Garros, kam se nesmírně těší. „V juniorech jsem tam hrála celkem dobře, kurty mi tam seděly. Doufám, že tam navážu na skoro úspěšnou australskou kvalifikaci, a že teď to dotáhnu do konce,“ připomněla postup do finále kvalifikace na Australian Open.