Neskutečný úder! Jeden z nejlepších v životě, zářil Štěpánek

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Získat si australské publikum, když hrajete proti Australanovi, to už chce opravdový um. Po neskutečném úderu Radka Štěpánka ze závěru třetího kvalifikačního zápasu na tleskaly české legendě plné tribuny. „Na tohle musí být hráč fakt v pohodě,“ komentoval Štěpánek situaci pro Tenisový svět. On po úvodních dramatech evidentně v pohodě zase je a těší se na hlavní soutěž Australian Open.

Druhý set, 5:3 pro Štěpánka, na podání Smith. Australan se snaží se zápasem ještě něco provést a podaří se mu Štěpánka zatlačit. Dostane se na síť a posílá balonek do protipohybu soupeře. Pro českého hráče ztracený fiftýn. Až do chvíle, kdy odbíhající Štěpánek ještě pošle raketou míček mezi nohami neskutečným úderem mimo dosah Smithe.

„Předvedl jsem jeden z nejlepších úderů, co se mi kdy povedl,“ neskrýval nadšení Štěpánek. Po tomhle míčku mu někteří z Australanů začali tleskat ve stoje a bylo jasné, kdo na kurtu kraluje. „Na tohle musí být hráč fakt v pohodě. Já jsem měl brejk navíc a přeběhl jsem balon, takže už to pak byl spíš instinkt než úmysl. Trefil jsem to ale úplně neuvěřitelně a dneska to asi bude můj highlight,“ pokračoval.

Domácí hráč jenom kroutil hlavou, tenhle úder ho už definitivně zlomil. Štěpánek nakonec Smithe udolal 6:2 a 6:4. „Dneska to byl daleko lepší výkon než předcházející dvě kola,“ uznal český tenista. „Udělal jsem změnu a i když jsem měl v pátek volno, tak jsem vůbec nešel hrát tenis a úplně jsem vypustil.“

Je pravda, že odpočinek byl zasloužený. Štěpánek od začátku roku sehrál dvanáct zápasů a hlavně ty poslední dva v dějišti australského grandslamu byly pro něj fyzicky i psychicky velice náročné.  „Udělal jsem určitě správné rozhodnutí, protože tělo už to cítí. Pomáhají mi v tom zkušenosti, že už vím, co s tím zápřahem mám dělat. Jsem rád za to, že jsem předvedl takový výkon,“ neskrýval nadšení.

VOLNO, SPÁNEK A NOHY NAHOŘE

Vytáhlý Australan se snažil Štěpánka po celý zápas něčím překvapit, ale moc se mu to nedařilo. Český tenista nepodcenil přípravu a soupeře měl dokonale přečteného. „Byl ale hrozně nevyzpytatelný, protože zezadu moc rychle nehrál, spíš to jen tak přehazoval. Když podával, tak hrál servis–volej a snažil se mi sbíhat při druhém servisu na síť,“ komentoval jeho hru.

„Štěpec“ ale Smithe k ničemu vážnějšímu nepustil. A po božském úderu mezi nohama bylo jasné, kdo získá zápas i přízeň publika. „Byl jsem překvapený, že diváci fandili mně, i když jsem hrál proti Australanovi,“ přiznal. „Ale já jsem za jejich podporu rád, v hledišti byla i spousta českých fanoušků, se kterými jsem teď mohl pár minut strávit. Moc si té podpory vážím, protože přece jenom jsme desítky tisíc kilometrů od domova a podpora je obrovská. Žene mě to kupředu.“

Po zápase už ho čekaly jenom příjemné starosti. Na kurt naskákali čeští příznivci s vlajkami a se Štěpánkem mohli prohodit pár slov. On už se po úvodním trápení v kvalifikaci Australian Open zase smál a vtipkoval. „Moje největší odměna bude volno, spánek a nohy nahoře,“ zakončil hráč, který se do hlavní soutěže singlu v Melbourne podívá už počtrnácté. 

►►►

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN PRVNÍ (10. ledna)

Pavlásek nadějí českého tenisu: Na Australian Open chci do třetího kola, říká

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN DRUHÝ (11. ledna)

Měl jsem na to, mrzelo Koláře po prohře v kvalifikaci Australian Open

Boj s nervozitou i ptactvem. Podmínky jsou v Melbourne specifické, přiznal po vítězství Šátral

Každý se na mě chce vytáhnout, ví Štěpánek po úvodu v Melbourne. S Pospisilem by rád vyhrál grandslam

Až zemřu, vezměte mě do Melbourne. Jak Australian Open zapaluje prosluněnou metropoli

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN TŘETÍ (12. ledna)

Ve středu nevěřila, ve čtvrtek hrála – a vyhrála. Krejčíková v Melbourne mile překvapila

Štefková a „její“ Austrálie: Teplo, pohoda a sluníčko – recept na úspěch

Byla jsem tam ochotná umřít, smála se Hradecká po postupu v Melbourne

Porážka v Melbourne? Martincová chce rychle zapomenout a hledá nového kouče

Neuvěřitelný boj, Štěpánek řval jako lev. Potřebuju si zanadávat, říká

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN ČTVRTÝ (13. ledna)

Štefková po konci v Melbourne: Zapíšu si to a příště budu vědět, jak na ní!

Déšť darem z nebes, po pauze Šátral Japonce smetl. Ještě mi zbývá osm zápasů, směje se

Hodiny čekání, potom konec. Těším se na čtyřhru, snad to bude klapat, říká Krejčíková

Soupeřka hrála vabank a vše jí tam padalo, byla zklamaná Hradecká

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN PÁTÝ (14. ledna)

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek