Neuvěřitelný boj, Štěpánek řval jako lev. Potřebuju si zanadávat, říká

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Kdo přišel, královsky se bavil. Radek Štěpánek svedl v Melbourne skoro tříhodinovou kvalifikační bitvu se Slovincem Kavčičem a ukázal, proč ho diváci milují – hecoval se, diskutoval s rozhodčím i diváky, ale hlavně – získal opět poslední míček utkání. „Už sotva tahám nohy za sebou,“ řekl s úlevou po zápase Tenisovému světu.

Není se co divit. Osmatřicetiletý Štěpánek prohnal jenom od začátku roku mladší soupeře už ve dvanácti utkáních – to je jeden zápas na den. Přesto se v dalším maratonském představení dokázal vylízat z nejhoršího a postoupil na Australian Open do třetího kola kvalifikace.

„Potřeboval jsem se vyhecovat a zanadávat si, abych nepadl,“ přiznal Štěpánek po zápase, ve kterém doprovázel svůj výkon diskuzemi s rozhodčím nebo slovinským soupeřem. Jednou se dokonce obrátil s připomínkou i mezi diváky. „Emoce k tomu musí patřit, abych se nabudil. Mám v nohách za posledních deset dnů na dvou kontinentech fakt hodně zápasů.“

Na publikum se rozzlobil v závěru utkání, kdy se lámal výsledek. „Diváci byli úplně v pohodě, akorát jednou tam do důležité výměny zazvonil telefon,“ okomentoval situaci český tenista. Na konci pak sklidil od přítomných bouřlivý aplaus poté, co Slovince konečně udolal 8:6 ve třetím setu. A mohl se jít zase fotit s mladými australskými fanoušky, kterých opět dorazilo hodně.

„Těžkých zápasů už jsem zahrál spoustu. Tohle bylo až do konce napínavé a nepředvedl  jsem svůj nejlepší tenis. Nejdůležitější ale je vždycky vyhrát poslední míč a to se dneska povedlo,“ věděl Štěpánek. Po vítězném balonku poděkoval divákům a pak s pohledem do noční oblohy a velkou úlevou zařval jako lev.

„Už sotva tahám nohy za sebou, ale přesně na tohle jsem tvrdě trénoval v přípravě a v těhle těžkých chvílích se mi to vrací,“ řekl zase povzbudivě. Aby mohl počtrnácté v kariéře hrát v hlavní soutěži singlu na Australian Open, musí udolat ještě domácího Johna Patricka Smithe.

Štěpánek ví přesně, co teď dělat. Hned po zápase odběhl na regeneraci, která se mu osvědčuje každý den už přes dvacet let. V sobotu pak bude připravený bavit diváky dalším dechberoucím vystoupením.