Štefková a „její“ Austrálie: Teplo, pohoda a sluníčko – recept na úspěch

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Další z českých nadějí se s tím na Australian Open moc nepárala a Francouzku Limovou vyprovodila z kvalifikace dokonce kanárem. Barbora Štefková je po loňském úspěšném roce v dobrém rozpoložení a letos konečně ochutnala i poslední grandslam, která jí chyběl. „Je to tady moc hezké. Pěkný velký areál a hráči tady mají skvělý servis, výborně se o nás starají,“ říkala s nadšením Tenisovému světu 164. hráčka světa.

Cíl pro sezonu je jasný – posunout se do stovky a hrát hlavní soutěže grandslamů. Tuhle cestu Štefková letos začala přesvědčivě a po vydařeném turnaji v Aucklandu vstoupila skvěle i do kvalifikace Australian Open.  „Nebylo to jednoduché, jak ukazuje výsledek. Mně se podařilo vyhrát všechny delší a důležité gemy,“ komentovala vítězství 6:3 a 6:0.

„Držela jsem míč déle ve výměnách a věděla jsem dobře, co na ni hrát. Jenom jsem se snažila udržet plán a k tomu dobře servírovala. Všechno do sebe pěkně zapadlo,“ zářila radostí mladá Češka. Před příjezdem do Melbourne se na stejném kontinentě představila v Sydney a Aucklandu, kde hrála dokonce proti dvěma svým krajankám.

Souboj proti Češkám? Jako každý jiný zápas

Nejdřív vyřadila v kvalifikaci Terezu Martincovou. „Já to beru jako každý normální zápas a je docela jedno, kdo stojí na druhé straně. Někdy to odnese Češka a někdy zase někdo jiný,“ smála se Štefková. Tenhle přístup jí pomohl – její poražená protivnice Martincová přiznala, že souboj až moc prožívala.

Pak se Štefková postavila světové devatenáctce Barboře Strýcové. „S Bárou jsem chtěla hrát, věděla jsem, že je na ni volné místo kvalifikantky. To už se mi ale tolik nepovedlo. Docela foukalo a nehrála jsem, co jsem měla,“ komentovala porážku proti velké favoritce.

I tak ale získala důležité body, které jsou v boji o první světovou stovku důležité. Každá hráčka má v začátcích kariéry tuhle metu před sebou a důležitá je právě nebojácnost, jakou se Štefková prezentuje.

„Na začátku sezony se každý zápas počítá a mně se podařilo zahrát hned čtyři dobrá utkání. Budu na tom pracovat klidně celý rok, abych si zahrála hlavní soutěž grandslamu,“ přesvědčovala.

Všechno je tady pohodové, získala jsem sebedůvěru

Pokud ji vydrží forma, může se to povést třeba hned v Melbourne. Pro českou hráčku je to první kvalifikace na Australian Open v životě, loni zkusila všechny ostatní grandslamy a ve Wimbledonu skončila až ve třetím kole bojů o hlavní soutěž.

„Nejvíce mi k srdci přirostla Paříž, přestože je to antuka, která nepatří mezi moje nejlepší povrchy. Možná to bylo tím, že to byl můj první grandslam a ohromilo mě to,“ srovnávala čtyři velké podniky Štefková.  „Ale tady je taky moc hezké. Je tu velký areál a hráči tady mají skvělý servis, výborně se o nás starají. Asi i Austrálie bude patřit k mým oblíbeným grandslamům,“ usmívala se.

Nakonec právě v Austrálii loni načala několika povedenými turnaji výkonnostní vzestup, který ji provázel celou sezonu. „Byla jsem tady dva měsíce, vystřídala jsem tři povrchy. Austrálie je místo, kde se podle mě dá vydržet delší dobu. Je to tady moc fajn, je teplo, všechno je pohodové. Loni jsem si tady zahrála zápasy, které mi daly sebedůvěru do sezony,“ řekla spokojená Štefková. V kouzlo Austrálie doufá i letos.