Boj s nervozitou i ptactvem. Podmínky jsou v Melbourne specifické, přiznal po vítězství Šátral

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Kvalifikační zápas Jana Šátrala na Australian Open přinesl několik těžko uvěřitelných situací. Otočit tiebreak z 3:6 na 8:6? Pro Šátrala žádný problém. „Ani nevím, jak se mi to podařilo. Málokdy se taková věc stane, ale já jsem rád, že se mi to povedlo,“ řekl Šátral Tenisovému světu v Melbourne. Po vítězství dvakrát 7:6 postoupil stejně jako Radek Štěpánek do druhého kola kvalifikace.

Pokud nepotřebujete vidět ty největší hvězdy, při melbournské kvalifikaci se budete královsky bavit. Probojovat do hlavní soutěže se chce každý, a tak se hráči při nejmenší zámince dohadují s rozhodčím, soupeřem nebo třeba odrazem o kurt zahazují raketu až do hlediště a podávat ji pak musí diváci.

To všechno bylo k vidění i v posledním českém zápase prvního dne kvalifikace Australian Open. O jeho úspěšnosti rozhodoval Jan Šátral, který má za sebou životní sezonu a atakuje první světovou stovku. Šátral s Italem Giannessim předvedli parádní „nervák“ se šťastnějším koncem pro českého fanouška.

Šátral si na kurtu pod dohledem přítelkyně a tenistky Denisy Allertové taktéž prožil slabší chvilky. Korunu všemu nasadil místní pták, který se při podání českého tenisty posadil na síť a neměl se k odletu. „Já jsem byl trošku nervozní. Ale to je těmi podmínkami, které jsou tady v Austrálii jiné než u nás,“ řekl Šátral po dvou vítězný tiebreacích a postupu do druhého kola kvalifikace.

Úvodní nervozní vystoupení máte v Austrálii úspěšně za sebou. Jaké bylo?

Bylo to strašně nahoru – dolů, pořád jsme se brejkovali. Já jsem měl jeden brejk v prvním setu a hned jsem mu to daroval zpátky. V tiebreaku soupeř vedl 6:3 a pak se to otočilo, ani nevím jak. Najednou to bylo 8:6 pro mě. To už jsem ho měl nalomeného a ve druhém setu jsem vedl 2:0. Jenže tentokrát jsem to zkazil já a naštěstí ten set nakonec nějak dohrál.

Tiebreak první sady byl z vaší strany obdivuhodný. Už jste zmínil, že jste ho dokázal ze stavu 3:6 vyhrát. Jak jste to zvrátil?

Pořádně nevím, co se tam stalo. Za stavu 6:3 šel podávat, ale já nakonec set vyhrál. Málokdy se taková věc stane, ale já jsem rád, že se mi to povedlo.

Oba jste si během zápasu hodně nadávali, byl to nervózní zápas. Byla rozhodující hlavně silnější psychika?

Já jsem byl trošku nervózní. Ale to je těmi podmínkami, které jsou tady v Austrálii jiné než u nás. Necítím se úplně nejlépe, až v den zápasu to bylo trochu lepší. Byl jsem naladěný na výhru a přišla nervozita.

Mluvil jste o podmínkách, které vám nesedí. Kam řadíte Australian Open v žebříčku oblíbenosti grandslamů?

Ne že by mi to tady přímo nevyhovovalo, ale je to prostě úplně jiné než všude jinde na světě. V Americe je to taky trochu jiné, ale dá se na to připravit. Tady na to se připravit nedá. Jeden den je 40 stupňů a dneska bylo třeba 25. Týden jsme tady trénovali v brutálním vedru a na můj zápas se najednou ochladilo a začal foukat vítr. Jinak mám ale Melbourne rád a není to tak, že by se mi tady hrálo blbě.

Máte čas se podívat i někam do města?

To vůbec. Jsem tady s přítelkyní (Denisa Allertová, pozn.), tak občas zajdeme někam na kafe. Ale že bych chodil ven, to nejde. 

Jak důležité pro vás je, že tady máte od Denisy pomoc z hlediště?

Je to super. Víceméně se nám to povede jenom na grandslamech, že se spolu potkáme. Je to prospěšné pro oba.

Jaké jsou vaše cíle pro první polovinu nové sezony?

Tady v Melbourne se chci dostat do hlavní soutěže. Jinak dále bych rád startoval na nějakém grandslamu přímo, to znamená být v první stovce.

Loni se vám na začátku roku moc nedařilo. Je pro vás úleva, že nemusíte letos obhajovat moc bodů?

Úleva to je, ale zase musím nahrát druhou půlku roku, takže takhle na to nekoukám.