Rieter Open Pardubice: Luz dotáhl senzační jízdu z kvalifikace až k titulu

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Pardubický futures s dotací pětadvaceti tisíc amerických dolarů poznal během sobotního odpoledne svého vítěze. Jediný duel, který se v areálu místního tenisového klubu odehrál, obstarali Brazilec Orlando Luz a Němec Peter Torebko. Očekávané vítězství zkušeného Němce se ale nekonalo, titul získal osmnáctiletý kvalifikant.

Celou šesticí zápasů se musel prokousat Orlando Luz. Mladý Brazilec zahájil pardubický turnaj už v kvalifikaci. Ve finále boje o hlavní soutěž přitom nebyl daleko od vyřazení – s domácím Jebavým musel výhru urvat až ve třetím setu. V hlavní části turnaje se pak dostal do dobré formy a zajistil si své místo ve finále. 

V cestě do finále ho nezastavil ani Zdeněk Kolář, ve skvělé formě hrající český mladík. Domácí tenista nad Luzem, bývalou juniorskou jedničkou, v obou setech vedl, ale to nestačilo. Hráč z Brazilie manko v obou sadách stáhl. Po výhře 7:6 a 6:4 mohl slavit postup. A stalo se, že osmnáctiletý mladík, který na první titul mezi dospělými ve dvouhře stále čekal, se dočkal obrovské šance na pardubické pětadvacítce.

To o deset let starší Němec Torebko má mnohem více zkušeností. V kariéře se sice nikdy nedostal do druhé stovky světového žebříčku, ale několik podniků ITF už ovládnout dokázal. Naposledy slavil na futuru ve Velké Británii. Jenže už dva roky na další výhru ve finále čeká a bude čekat dál.  

Až do finále Torebko ztratil jen jediný set, to se však v souboji s Luzem změnilo. Němec sice do utkání vstoupil výborně, vedl 2:0 s brejkem v kapse, jenže Luz potvrdil, proč se dokázal prokousat pavoukem kvalifikace i hlavní soutěží až do finále a opět předvedl bravurní otočku. Šesti gemy v řadě pokořil Torebka, získal první set 6:2 a byl v polovině cesty za senzačním triumfem.

Do druhého setu vstoupil Luz o poznání lépe, proraženým servisem Torebka. Když následně přidal další brejk v pátém gemu a ujal se vedení 4:1, bylo prakticky hotovo. Torebko se jen marně snažil na returnu si vypracovat nějakou příležitost. Luz si svůj servis dokázal pohlídat a zápas doservíroval k výhře 6:2, 6:2.

Orlando Luz, kvalifikant, vybojoval svůj premiérový titul na okruhu ITF futures, a rovnou na turnaji dotovaném 25 tisíci dolary. Obrovský úspěch mladého osmnáctiletého tenisty mu, kromě 27 bodů do žebříčku a prvního titulu do sbírky, přinesl také šek na 3 600 dolarů. 

„Je to moje první trofej. Jsem opravdu velice šťastný. Během zápasu jsem byl trochu nervózní, ale myslím, že jsem si vedl dobře, o čemž hovoří i skóre,“ řekl po utkání šťastný brazilský mladík. „Začal jsem trochu nervózně, ale pak jsem to nechal být a začal se soustředit na samotný zápas. Prohrával jsem 0:2, ale dokázal jsem otočit stav na 6:2, 1:0 při svém podání,“ měl radost.

Luz se v pozápasovém rozhovoru vyjádřil i k faktu, že musel projít kvalifikací a na turnaji tak musel zvládnout hned sedm zápasů. „Začal jsem v kvalifikaci a vyhrál jsem celý turnaj. To je opravdu úžasné,“ potvrdil Luz. „Byl jsem o něco víc unavený než soupeř, protože jsem hrál o dva zápasy více. Ale asi mi to pomohlo,“ přemítal nad tím, zda pro něho nutnost kvalifikace byla výhodou či nevýhodou. Nyní na něho čeká cesta na turnaj do Neapole.

Finále dvouhry

Orlando Luz (BRA) [Q] – Peter Torebko (GER) 6:2, 6:2

Rieter Open Pardubice 2016 den po dni

1. 7. 2016 Rieter Open Pardubice 2016: Kolář padl v semifinále, s Hernychem ale ovládl čtyřhru

30. 6. 2016 Rieter Open Pardubice 2016: Kolář postupuje do semifinále, finále debla ryze českou záležitostí

29 .6. 2016 Rieter Open Pardubice 2016: Kolář s Michnevem a Mertlem postupují, Michalička neobhájí finále

28. 6. 2016 Rieter Open Pardubice 2016: Favorité slaví postup, dál jde Michalička i Hernych

27. 6. 2016 Rieter Open Pardubice 2016: Michnev vyřadil loňského vítěze, Pechala s Rabasem neuspěli

26. 6. 2016 Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

25. 6. 2016 Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

23. 6. 2016 Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička


Galerie