Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

- Radim Sochor

Naděje českého tenisu, které se zatím na žebříčku ATP téměř neukázaly, budou mít šanci proslavit alespoň trošku své jméno na Future turnaji v Pardubicích. Na pardubické antuce se dnes stihly odehrát dvě kola kvalifikace. Do závěrečného kola si zatím zajistilo postup také sedm českých tenistů!

Mezi největší hvězdy turnaje, které zasáhnou až do hlavní části turnaje, patří Marek Michalička, Frederico Ferreira Silva (POR), Robin Staněk, Jan Mertl či Zdeněk Kolář. V hlavní části se také představí zkušený Jaroslav Pospíšil.

Dotace turnaje v Pardubicích je pětadvacet tisíc amerických dolarů. 

  Dvouhra mužů Čtyřhra mužů (pár)
vítěz 3600 USD  1550 USD
finalista 2120 USD  900 USD
semifinalista 1255 UD  540 USD
čtvrtfinalista 730 USD  320 USD
osmifinalista 430 USD 180 USD
první kolo 260 USD ------

V loňském ročníku se ve finále singlu potkal Marek Michalička, který je letos turnajovou jedničkou, s Ukrajincem Arťomem Smirnovem a první jmenovaný padl po výsledku 3:6, 4:6. Ve čtyřhře se z vítězství radoval Roman Jebavý s Janem Šátralem.

Do turnaje bravurně vstoupil Jan Blecha, který smetl irského Kirka 6:0, 6:2. Postup si zařídil i Patrik Malý, který vyřadil ve dvou setech Adama Kalivodu. Ani Future v Pardubicích nebyl zlomovým dnem pro Františka Simona, jenž sehrál sedmatřicátý zápas na mezinárodní scéně a po sedmatřicáté prohrál. Chorvat Babić mu nadělil hned dva kanáry. Kvůli skreči soupeře se do druhého kola kvalifikace prokousal Josef Vágner. Ten sice prohrál první sadu 3:6, poté ale nastartoval obrat a když se v rozhodujícím setu dostal do vedení 3:0, soupeř vzdal.


 

Tepve sedmnáctiletý Jakub Novák v dnešním prvním kole kvalifikace turnaje ITF v Pardubicích nestačil na Petara Pjevceviće, kterému podlehl ve dvou setech. Novák se představil na turnaji po delší době a dle jeho slov to bylo znát. "Byl jsem nervózní, nebylo to dle mých představ. Lehce foukalo, nehrálo se mi dobře - nevydařený zápas," hodnotila sedmnáctiletá naděje českého tenistu prohru v prvním kole kvalifikace.

František Pechala obdržel od pořadatelů turnaje divokou kartu, a tak mohl nastoupit do kvalifikace. Sedmnáctiletý tenista šance dokázal využít a v úvodním kole pardubické kvalifikace si dokázal poradit s Italem Lorenzinim hladce 6:2, 6:1. Z postupu do další fáze kvalifikace se raduje také Michal Bíško, který si v českém souboji dokázal poradit s Dominikem Starým po setech 6:3, 6:4.

Devatenáctiletý Lukáš Vejvara úspěšně vstoupil do kvalifikace pardubické turnaje, když v úvodním kole porazil Argentince Rua 6:1 a 6:4. Ambice mladého českého tenisty jsou jasné - postup do hlavní fáze turnaje. "Chtěl bych postoupit do hlavní fáze turnaje a poté se uvidí, jak vyjde los," uvedl Vejvara v rozhovoru pro náš web.



Michal Franěk plnil roli osmého nasazeného pardubické kvalifikace, avšak skončil již v prvním kole na raketě Rusa Malyševa. "Bylo to dnes velmi složité. Od začátku utkání jsem měl těžké nohy. Snažil jsem se do toho dostat, ale bohožel to nevyšlo," hodnotil příčiny porážky aktuálně 1176. hráč světového žebříčku.

Michal Franěk dnes také v Pardubicích dohlížel na své dva svěřence - Adama Kalivodu a Marka Nerušila. Prvně jmenovaný se střetl s Patrikem Malým, avšak po vyrovnaném průběhu svému soupeři podlehl 6:7, 4:6. Marek Nerušil se utkal s Dominikem Bartoňem, na kterého však nestačil a prohrál 3:6, 2:6.

 

Na Filipa Dudu čekal v úvodním kole pardubické kvalifikace jeden z těžších soupeřů - Tomáš Musil. Jedenáctý nasazený hráč kvalifikačních bojů však potvrdil roli mírného favorita, zvítězil dvakrát 6:4. Podmínky dnes nebyly ideální, i tak si Duda dokázal zajistit postup. "Bylo horko, hodně foukalo, tudíž v tomto počasí je důležité si udržet podání, což se mi také dařilo. V každém setu jsem soupeře dvakrát brejknul, a to stačilo," hodnotil Duda průběh dnešního utkání.

"V důležitých chvílích byl soupeř lepší. Dvakrát jsem si prohrál podání kvůli hloupým chybám, což bylo velmi důležité v tomto utkání," hodnotil Musil po prohraném utkání. I Tomáš Musil uznal, že dnešní podmínky, které v Pardubicích panovaly, nebyly ideální. "Už jen to vedro by stačilo, když se k tomu přidá ještě silný vítr, je to velmi těžké,".

František Polánka se v prvním kole kvalifikace utkal s teprve sedmnáctiletým Adamem Blechou. Zkušenější tenista však utkání zvládl a po setech 7:6(3) a 6:2 si zajistil postup do druhého kola. Polánka dnes odehrál i druhé kolo kvalifikace, ve kterém narazil na krajana Pavla Nejedlého, kterému podlehl po setech 3:6, 2:6.


I Roman Jebavý dokázal přejít přes první kolo, ve kterém si poradil se Slovákem Némou po setech dvakrát 6:3. "Zápas nepatřil mezi lehčí, neboť dnes panuje velké horko, ke kterému se přidává i silný vítr - nepříjemné počasí," hodnotil Jebavý dnešní podmínky v tenisovém areálu v Pardubicích.

Michal Bíško dnes úspěšně absolvoval i druhý zápas a může se těšit na zítřejší finálové kolo kvalifikace. Český tenista se střetl s Brazilcem Ortegou, který však příliš nevzdoroval a Bíško postoupil po setech 6:3, 6:2. "Myslím, že jsem dnes podal velmi dobrý výkon, opět mi vycházel servis, takže jsem spokojený," hodnotil aktuálně 1545. hráč světového žebříčku své dnešní vítězství.

 


Rovněž i Matěj Vocel dnes zvládl své obě utkání v kvalifikaci v Pardubicích. Ve druhém kole narazil český tenista na o dva roky staršího Gianlucu Acquaroliho. Italský tenista však nekladl příliš velký odpor, a tak Vocel vyhrál snadno po setech 6:2, 6:1. V zítřejší bitvě o postup do hlavní fáze se devatenáctiletý tenista utká s Filipem Dudou.

  

  

Los prvního kola kvalifikace v Pardubicích:

Orlando Luz (BRA) - Volný los
JOSEF VÁGNER - Grigorij Potěmkin (RUS) 3:6, 6:2, 3:0, skreč Potěmkin
Bastian Parada (CHI) - ANTONÍN ŠTĚPÁNEK 7:6(3), 6:7(6), 7:6(8)
ROMAN JEBAVÝ - Patrik Néma (SVK) 6:3, 6:3
VÍT KOPŘIVA - Volný los
Marko Jovanović (AUS) - Matias Howells (ARG) 6:4, 0:6, 1:6
Nazar Chrustaljev (RUS) - Michal Marko (SVK) 4:6, 7:5, 2:6
Nikolaj Katic (DEN) - Peter Balla (HUN) 7:6, 6:2
Vitalij Sačko (UKR) - Volný Los
David Damian Brna (SVK) - Danilij Cebrenko (UKR) 6:3, 6:2
PATRIK MALÝ - ADAM KALIVODA 7:6, 6:4
Owen Kirk (IRL) - JAN BLECHA 0:6, 2:6
MATĚJ VOCEL - Volný los
Karol Krawczynski (POL) - Gianluca Acquaroli (ITA) 6:4, 4:6, 2:6
DANIEL JANKO - Danail Banov (BUL) 6:2, 6:2
TOMÁŠ MUSIL - FILIP DUDA 4:6, 4:6
ONDŘEJ KRSTEV - Volný los
FRANTIŠEK SIMON -  Zvonimir Babić (CRO) 2:6, 4:6
JAKUB NOVÁK - Petar Pjevcević (SRB) 2:6, 4:6
Samuel Hodor (SVK) - Matěj Maruščák (SVK) 6:3, 3:6, 5:7
Ricardo Urzua-Rivera (CHI) - Volný los
MAREK NERUŠIL - DOMINIK BARTOŇ 3:6, 2:6
PAVEL ŠTAUBERT - Pedro Ortega (BRA) bez boje
MICHAL BÍŠKO - DOMINIK STARÝ 6:3, 6:4
PAVEL NEJEDLÝ - ŠTĚPÁN HOLIŠ 6:4, 6:3
FRANTIŠEK POLÁNKA - ADAM BLECHA 7:6 (3), 6:2
RADEK DANIŠ - Peter Mick (SVK) 2:6, 1:6
Daniel Rua (ARG) - LUKÁŠ VEJVARA 1:6, 4:6
MICHAL FRANĚK - Georgij Malyšev (RUS) 6:7(6), 5:7
FRANTIŠEK PECHALA - Andrea Lorenzini (ITA) 6:2, 6:1
Adam Bronka (AUS) - Andrej Glváč (SVK) 3:6, 1:6
DANIEL VELEK - DOMINIK REČEK 4:6, 2:6

 Los druhého kola kvalifikace v Pardubicích:

Orlando Luz (BRA) - JOSEF VÁGNER 6:1, 6:1
Bastian Parada (CHI) - ROMAN JEBAVÝ 1:6, 1:6
VÍT KOPŘIVA - Matias Howells (ARG) 6:1, 6:0
Michal Marko (SVK) - Nikolaj Katic (DEN) 6:2, 6:7(2), 0:6
Vitalij Sačko (UKR) - David Damian Brna (SVK) 6:2, 6:2
PATRIK MALÝ - JAN BLECHA 4:6, 3:6
MATĚJ VOCEL - Gianluca Acquaroli (ITA) 6:2, 6:1
DANIEL JANKO - FILIP DUDA 2:6, 1:6
ONDŘEJ KRSTEV - Zvonimir Babić (CRO) 2:6, 1:6
Petar Pjevcević (SRB) - Matěj Maruščák (SVK) 7:6 (7:5), 4:6, 5:7
Ricardo Urzua-Rivera (CHI) - DOMINIK BARTOŇ 6:2, 6:3
Pedro Ortega (BRA) - MICHAL BÍŠKO 3:6, 2:6
PAVEL NEJEDLÝ - FRANTIŠEK POLÁNKA 6:3, 6:2
Peter Mick (SVK) - LUKÁŠ VEJVARA 3:6, 2:6
Georgij Malyšev (RUS) - FRANTIŠEK PECHALA 0:6, 6:1, 3:6
Andrej Glváč (SVK) - DOMINIK REČEK 6:7 (4:7), 2:6