Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička

- Jan Vojkůvka

Češti tenisté z třetí světové stovky budou největším lákadlem turnaje futures, který se bude příští týden konat v Pardubicích. Hráči širší tuzemské špičky se pokusí napravit loňský rok, kdy jim titul vyfoukl Ukrajinec Arťom Smirnov.

Obhájce titulu nebude v pavouku čtvrtého českého turnaje futures, Rieter Open Pardubice 2016, chybět a do cesty se mu postaví pořádný zástup hráčů z třetí a čtvrté světové stovky. Nabitější turnaj futures na českém území v této sezoně ještě nebyl a důvod je zřejmý. Oproti předchozím podnikům totiž Pardubice nabízí vyšší kategorii na okruhu ITF.

Pětadvacítka, nebo-li turnaj dotovaný 25 tisíci dolary, je v hierarchii mužských futurů jen těsně za nejvyššími podniky, které mají dotaci 25 tisíc dolarů a k tomu také zaplacené výdaje na ubytování a pohoštění tenistů. A tak Pardubice mohou slavit bohatou účast hráčů, kteří během sezony objíždí z velké části také turnaje Challenger Tour.

Z české širší špičky se v Pardubicích představí Marek Michalička, loňský finalista, na něhož tak čeká obhajoba 15 bodů do světového žebříčku. Dále zde nebudou scházet Jan Mertl, Michal Konečný či mladíci Zdeněk Kolář s Robinem Staňkem. A to hovoříme pouze o zástupu Čechů, jimž náleží pozice ve třetí světové stovce. Aktuálně mají jistotu účasti v hlavní soutěži také Jan Hernych, Václav Šafránek s Jaroslavem Pospíšilem.

Ze zahraničních jmen se diváci mohou těšit na již zmíněného obhájce titulu Smirnova, Portugalce Silvu, Bělorusa Ignatika či Němce Andrease Becka.

Stejně jako na jiných turnajích, tak i v Pardubicích se bude během soboty a neděle odehrávat kvalifikace, předcházející začátku hlavní soutěži. Dle předběžných odhadů by do ní mělo naskočit 28 českých tenistů, z nichž spousta již figuruje na žebříčku ATP a na “desítkových” futurech by vzhledem ke svému umístění mohli být i nasazeni do hlavních soutěží bez nutnosti kvalifikačních bojů. I to potvrzuje nabitý entry list pro pardubický turnaj.

Ve hře samozřejmě budou také divoké karty a omluvenky na poslední chvíli a je těžké predikovat, kdo bude muset do kvalifikace a komu bude přidělena možnost jít přímo do hlavního pavouka.

Michalička jako první nasazený?

Pokud se vrátime zpět k předpokládaným hráčům, kteří naskočí do hlavní soutěže, nejlepší výchozí pozici má loňský finalista Marek Michalička, který figuruje na žebříčku ATP nejvýše a měl by tak plnit roli nasazené jedničky. Jen o pár míst za ním pak figuruje Portugalec Silva, jenž by tak měl být dvojkou turnaje. Trojkou pak obhájce titulu Smirnov.

Mezi nasazené by se jako čtyřka měl dostat mladík Robin Staněk a na zkušeného Jana Mertla by měla zbýt pozice šestého nasazeného. Osmičkou turnaje by pak měl být, dle aktuálního rankingu, Michal Konečný a Zdeněk Kolář se tak jen těsně mezi vyvolené tenisty nedostane. K potvrzení však dojde až před samotným losem i na základě případných dodatečných omluvenek.

Jak je tedy patrno, a to i na základě postavení na žebříčku, Marek Michalička by měl být největším favoritem celého Rieter Open. V jeho prospěch hovoří i forma, kterou v této sezoně na antuce má. Z dosavadních 27 zápasů vyhrál hned 20, ovládl turnaj futures v Jablonci a na Challenger Tour dokráčel do semifinále v Ostravě a čtvrtfinále v Aix en Provence ve Francii.

Z předpokládaných nasazených tenistů tak oplývá suverénně nejlepší dlouhodobou formou a na paty mu šlape až Zdeněk Kolář, který má bilanci 31-8, finále z Ostravy, kde mj. porazil i Michaličku, a dva tituly z turnajů futures.

V Pardubicích se hraje o velmi slušné peníze a zejména body do žebříčku. Vítěz si připíše 27 bodů do světového pořadí a odnese se tučný šek v hodnotě 3 600 amerických dolarů. Z finančního hlediska je to téměř trojnásobek toho, co si tenista odnese za titul na futuru dotovaném 10 tisíci dolary. Aby byly rozdíly ještě patrnější, tak semifinalisté si na desítkových turnajích vydělají zhruba 500 dolarů, zatímco 430 dolarů si odnesou hráči, kteři postoupí na pětadvacítkových turnajích do druhého kola, semifinalisté pak 1 255 dolarů. A už za první kolo je odměna štědrá v podobě 260 dolarů, což je velká motivace i pro mladé tenisty bojující v kvalifikacích.

Také z Pardubic chystáme pro tenisové fanoušky kompletní zpravodajství přímo z místa se spoustou rozhovorů, zajímavostí a výsledkovým servisem. Vše začne již tuto sobotu v areálu LTC Pardubice.