Rieter Open Pardubice 2016: Kolář postupuje do semifinále, finále debla ryze českou záležitostí

- Jan Vojkůvka

Pětadvacítka v Pardubicích se pro čtvrteční den přehoupla do svých závěrečných kol a na tenisty čekaly čtvrtfinálové boje v singlu a semifinálové souboje v deblu. Na dvorcích se po počátečních komplikacích s deštěm objevilo také trio českých tenistů, postup slavil jediný. Zdeněk Kolář v ryze českém souboji přehrál Jana Mertla, Petr Michnev ukončil své tažení turnajem po porážce s Němcem Torebkem.

Do semifinále prošel Portugalec Silva

Zajímavý zápas čekal hned dopoledne na příchozí diváky na centrálním dvorci, kde se proti sobě postavili druhý nasazený Portugalec Frederico Ferreira Silva a osmička turnaje z Běloruska Uladzimir Ignatik. Českému fanouškovi bližší Ignatik, dlouhodobě trénující na Slovensku, se však v prvním setu prosadit nedokázal a o výsledku rozhodl jediný brejk, kterého Silva dosáhl v šestém gemu. Po výhře 6:3 se počítalo s tím, že by Silva měl dobře rozehraný zápas v poklidu dotáhnout a naznačil to hned úvod sady, kdy prorazil servis Ignatika. Jenže ten se vzmohl k odporu a ve čtvrté hře si vzal ztracené podání zpět., když pak navíc v šestém gemu opět získal soupeřovo podání, což následně potvrdil při vlastním servisu, otočil vývoj druhého setu z 0:2 na 5:2. A svůj náskok následně doservíroval.

Jenže přišel kritický třetí set a Ignatikovi trochu došla šťáva. Dostal se k jedinému brejkbolu, který nevyužil a neúspěch na returnu navíc doplnil selháním na servisu. Ztratil obě svá podání na začátku sady a rychle prohrával 0:5. Vzápětí si sice uhájil podání a připsal si čestný gem, ale víc mu Silva nepovolil a dotáhl zápas k výhře 6:3, 3:6, 6:1.

Kolář vítězem českého duelu

Souboj generací, tak by se dal nazvat čtvrtfinálový duel čtyřiatřicetiletého Jana Mertla s o patnáct let mladším Zdeňkem Kolářem. Druhý vzájemný souboj obou českých tenistů vyzněl znovu lépe pro mladšího hráče, který tak navázal na loňskou výhru z Mostu a po vítězství 7:5 a 6:2 si Kolář zahraje v Pardubicích semifinále. První set se přitom pro bystřického rodáka nevyvíjel dobře. Za stavu 2:2 přišel v páté hře úvodní sady o podání a Mertl tak pozvolna nakročil k zisku prvního setu. Kolář však nesložil zbraně, v desáté hře si vzal ztracený servis zpět a o další rundu podání později, ve dvanácté hře, brejkl soupeře znovu, čímž získal úvodní set po výsledku 7:5. 

Povedený obrat jakoby ovlivnil ráz druhé sady a to hned od jejího začátku. Devatenáctiletý Kolář rychle získal vedení 5:0, Mertl sice ještě dokázal snížit na rozdíl tří gemů, v osmé hře však vítěz dvou letošních futurů při svém podání ukončil druhou sadu a tím i celý zápas. V pátečním semifinálovém duelu se Kolář střetne s Brazilcem Silvou, který přehrál ve dvou setech Chorvata Paviće a z kvalifikace to dotáhl již mezi čtyři nejlepší tenisty turnaje!

Petr Michnev končí své tažení pardubickým futurem ve čtvrtfinále. Český tenista, který v prvním kole vyřadil obhájce loňského prvenství Smirnova, dnes nestačil na Němce Petera Torebka, kterému podlehl ve dvou setech, 2:6 a 4:6. Osud prvního setu rozhodl již jeho samotný začátek. kdy Torebko ve druhé hře připravil svého soupeře o servis a získaný náskok udržel až do koncovky úvodního dějství. Také začátek druhé sady vyšel lépe Torebkovi, který v šesté hře získal potřebný brejk pro ukončení setu, Michnev však zabojoval a rebrejkem se znovu ve skóre dotáhl. Rozhodnutí tak přinesla desátá hra, kdy český tenista znovu neudržel servis, čehož Torebko využil k ukončení setu a rovněž celého zápasu.

Roman Jebavý s Davidem Novákem pokračují v úspěšné spolupráci a v Pardubicích si zahrají finále čtyřhry. Ve čtvrtečním semifinále přehráli bělorusko-chorvatskou dvojici ve dvou setech, 6:1 a 6:3

Že bude finále čtyřhry v Pardubicích ryze českou záležitostí, o tom rozhodl závěrečný duel čtvrtečního programu na východočeských kurtech. Zkušený Jan Hernych  a po jeho boku velký talent českého tenisu Zdeněk Kolář a proti nim Bělorus Ignatik trénující v Bratislavě a také Dominik Kellovský, to bylo složení druhé semifinálové dvojice pardubického debla. Hernych s Kolářem po 67 minutách vyřadili čtvrtý nasazený pár turnaje, když vyhráli dvakrát 6:4 a při svém prvním společném turnaji si rovnou zahrají o titul!

Čtvrtfinále dvouhry
Uladzimir Ignatik (BLR) [8] - Frederico Ferreira Silva (POL) [2] 3:6, 6:3, 1:6
ZDENĚK KOLÁŘ - JAN MERTL [6]  7:5, 6:2
Peter Torebko (GER) - PETR MICHNEV  6:2, 6:4
Orlando Luz (BRA) - Ante Pavič (CRO)  6:4, 3:6, 6:4

Semifinále čtyřhry
Maxim Dubarenco (BLR), Ante Pavič (CRO) - ROMAN JEBAVÝ, DAVID NOVÁK  1:6, 3:6
Uladzimir Ignatik (BLR), DOMINIK KELLOVSKÝ [4] - JAN HERNYCH, ZDENĚK KOLÁŘ  4:6, 4:6

Rieter Open Pardubice 2016 den po dni

29.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Kolář s Michnevem a Mertlem postupují, Michalička neobhájí finále

28.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Favorité slaví postup, dál jde Michalička i Hernych

27.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Michnev vyřadil loňského vítěze, Pechala s Rabasem neuspěli

26.6.2016 Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

25.6.2016 Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

23.6.2016 Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička


Galerie