Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

- David Soumar

Sobotní program na turnaji Futures v Pardubicích byl velmi nabitý. Téměř tři desítky tuzemských hráčů bojovaly v prvních dvou kolech kvalifikace. Během neděle jich o postup do hlavní soutěže zabojovalo ve třetím kole deset. Do turnaje ITF s dotací pětadvaceti amerických dolarů se jich nakonec kvalifikovala polovina. Což vzhledem ke třem ryze českým soubojům není vůbec špatné číslo.

Program v Pardubicích odstartoval v deset hodin, osm zápasů třetího kola se rozehrálo na čtyřech kurtech. Nejvýhodnější pozici měli pravděpodobně Matěj Vocel a Orlando Luz. Oba totiž během soboty odehráli jediné kolo kvalifikace – jako jediní z předsazených dokázali proklouznout do třetího kola. Ušetřené síly se jim určitě hodily...

Brazilec přehrál Vágnera a čekala ho další bitva s Čechem, do cesty se mu postavil Roman Jebavý. Nejvýše nasazený hráč kvalifikace zvládl první set, ve druhém byl o chlup lepší Jebavý a rozhodovat se tak muselo až ve finálovém dějství. V tom už Luz překvapení nepřipustil, Jebavému povolil jen jedinou hru.

Matěj Vocel, jenž v deblu dokázal na začátku června dojít až do finále pražského challengeru, vyzval krajana Dudu. O favoritovi utkání nebylo sporu, byl jím právě Vocel, jenž zápas zvládl ve dvou setech po hodině a dvaadvaceti minutách. „Zaslouženě jsem prohrál, dělal jsem spoustu zbytečných chyb,“ uznal po zápase Duda, jenž uhrál se čtvrtým nasazeným hráčem kvalifikace pět her. „V tomto areálu je těžké servírovat, podmínky jsou docela složité. I kurty jsou trochu horší,“ narážel po zápase Matěj Vocel na fakt, že servis nebyl v podání obou hráčů silnou stránkou. Vítěz si servis během zápasu prohrál třikrát, Duda pak dokonce sedmkrát.

Na programu byly ale další dva ryze české souboje. Pechala se utkal s Rečkem, Nejedlý s Vejvarou.

Dominik Reček ale nemohl o hlavní soutěž bojovat až do konce. Pechalovi zápas za stavu 1:6 a 1:1 skrečoval, zastavil ho kotník. Do hlavní fáze turnaj tak jako první Čech postoupil Pechala. Poté už bylo jasné, že se do hlavní soutěže probojují minimálně čtyři domácí hráči.

Český souboj mezi Vejvarou a Nejedlým byl dlouho vyrovnaný. První jmenovaný sice vedl v každém setu 4:1, ale oba se rozhodovaly až v koncovce. 

Dalším vítězem českéh souboje se stal Matěj Vocel. Nasazená čtyřka kvalifikace v přejela Filipa Dudu 6:3 a 6:2.

Sedmičku českých tenistů ve třetím kole kvalifikace doplňuje Kopřiva, jenž vyzval Katiče, Blecha brousící si zuby na Sačka a Bíško, kterému v cestě stál Urzua-Rivera z Chile. 

Ukrajinec Sačko se stal prvním nečeským hráčem postupujícím z kvalifikace do hlavní soutěže ITF turnaje v Pardubicích. Blechu přehrál 6:4, 6:3.

Kopřivův duel byl jedním z nejrychlejších. Dánský soupeř byl z kurtu vyprovozen za padesát minut, a schytal tak debakl – 0:6, 1:6. Čech Vít kopřiva se tak mohl velmi rychle radovat z kvalifikování se.

Do hlavní soutěž pardubického futuru postoupil i Michal Bíško. Urzuu-Rivieru z Chile přehrál hladce za hodinu a sedm minut 6:4 a 6:1.

Jediný zápas bez české účasti obstaral Babič z Chorvatska s Marušákem. Slovák v kvalifikaci musel obě předchozí kola rozhodnout až ve třetím setu. Hlavní soutěž mu ale zajistila skreč soupeře. Chorvat za stavu 3:6, 1:3 vzdal. 

Program třetího kola kvalifikace:

VÍT KOPŘIVA – Nikolaj Katič (DEN) 6:0, 6:1

PAVEL NEJEDLÝ – LUKÁŠ VEJVARA  4:6, 6:7 (2)

FRANTIŠEK PECHALA – DOMINIK REČEK 6:2, 1:1 skreč

Vitalij Sačko (UKR) – JAN BLECHA  6:4, 6:3

Orlando Luz (BRA) – ROMAN JEBAVÝ 2:6, 6:4, 6:1

MATĚJ VOCEL – FILIP DUDA 6:3, 6:2

ZVONIMIR BABIČ (CRO) – Matěj Maruščák (SVK) 3:6, 1:3 skreč

Ricardo Urzua-Rivera (CHI) – MICHAL BÍŠKO 4:6, 1:6